Miniklere kroşe
Türkiye Bayanlar Boks Şampiyonası'nda gösteri maçı yapan 4 yaşındaki iki kız çocuğu birbirini yumrukladı, Boks Federasyonu Başkanı'nın da bulunduğu kalabalık ise alkışladı
Boks, dünyanın en eski spor dallarından biri, ancak şüphesiz en tartışılanı. Birçok ülke halen boksun ve halterin spor sayılıp sayılmadığını tartışıyor, sivil toplum örgütleri dünya üzerinde milyonlarca seyircisi olan bu sporun yasaklanması için geniş katılımlı kampanyalar düzenliyorlar.
Boks sporunun genç yaşlarda vücutta kalıcı hasar bıraktığını söyleyen birçok hekim boksun bir şiddet gösterisi olduğunu savunuyor.
İki kangurunun boks eldiveni giydirilip gösteri amaçlı ringe sürülmesi üzerine hayvanları koruma derneklerinin ayaklandığı günümüzde, akıllara durgunluk veren bir boks vakası Eskişehir'de yaşandı.
EskİŞehİr'de organize edilen Türkiye Bayanlar Boks Şampiyonası'nda gösteri maçı adı altında, 4 yaşında iki kız çocuğu ringe çıkıp birbirlerini yumruklamaya başladılar. Eskişehir Liderspor Kulübü'nde altı aydır boks sporu yaptığı iddia edilen Mesude Akgül ve akranı Özge Kalaycı, iki raund boyunca ablalarına taş çıkarırcasına kroşeleri, aparkatları indirdiler.
Karşılaşmayı yöneten boks hakemi Ayfer Yapıcıoğlu, ring kenarındaki babalarından devamlı taktik alan minik boksörleri 'berabere' ilan etti.
Başhakem Yılmaz Durgun'un, süper tüy sıklette kapışan boksörlere madalya takmasını alkışlayanlardan biri de Boks Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli idi. Doğaneli, iki küçük kızın boks maçını "İki antrenörün çocuğu ringe çıkıp dans etti" diye yorumladı.
Bayanlar boks karşılaşmaları resmi olarak 4 yıldan bu yana yapılıyor ve Türkiye genelinde 90 lisanslı bayan boksör bulunuyor. Erkeklerde boksa başlama yaşı Küba'da 12 iken diğer ülkelerde 13 olarak belirlenmiş. Bayanlarda ise belirli bir başlama yaşı yok. Horoz dövüşü misali gösteri maçına çıkartılan Mesude ve Özge'yi saymazsak, Türkiye'de Avrupa yaş sınırı olan 16 baz alınıyor.
Amerika'da profesyonel boksörler arasında yapılan bir araştırma uzun süre boks yapan kişilerin reflekslerinin zayıfladığını ve hafıza kaybına uğradığını ortaya koydu.
The Physican and Sports Medicine dergisi; ortalama 25 yaşında olan ve 10 yıldır boks yapan 42 boksör üzerinde yaptığı araştırma sonunda, boksörlerden 2'sinin beyin travması geçirdiğini, 17'sinin de geçirme riskinin çok yüksek olduğunu belirtti.
Taliban bile yüze yumruğu yasakladı
Afganistan'da boksta yüze yumruk yasaklanırken Türkiye'de evcilik çağındaki çocuklar yumruk sallıyor
Afganİstan'DA iktidardaki şeriatçı Taliban'ın Spor Bakanı Mevlevi Kalemüddin, 10 gün önce boksun zararlı bir spor olduğunu söyleyerek dünya çapında yasaklanması gerektiğini söylemişti. Bakan kendi ülkesinde boksun kurallarını da değiştirdiğini ve yüze yumruk atmayı yasakladığını açıklamıştı.
'DİŞLER KIRILIYOR'
Kalemüddin, "Boks aslında bir spor değil. İnsana fiziksel zararlar veriyor. Dişler kırılıyor. Deliliğe yol açıyor. Tüm dünyada yasaklanmalı" derken Uluslararası Boks Federasyonu'na boksun yasaklanması için çağrıda bulunmuştu.
ÇOK POPÜLER
Kalemüddin'in müdahalesinden sonra artık boksörler maçlarda sadece göğüse vurdukları yumruklarla puan alıyorlar. Afganistan'da futboldan sonra ikinci popüler spor dalı olan boks maçlarını izlemek için binlerce kişi salonları dolduruyor. Taliban'ın bir başka icraatı ise şortla voleybol oynanmasını yasaklamaktı.
UZMANLAR UYARIYOR
Daha okula başlamamış çocuklara, kalem tutmayan ellere boks eldiveni giydirilmesine uzmanlar, 'çocuklara şiddet öğretiliyor' diyerek karşı çıktı.
Muhammed Ali'nin geldiği durum en güzel örnek. Çocuklarla yaptığımız bir çalışmada onlara, "Karşınıza bir peri kızı çıkıp, 'Üç dileğinizi yerine getireceğim' dese ne dilerdiniz?" diye sorduk. Aldığımız cevaplarda ortak üç dilek vardı: İnsanlar ölmesin, yeşil bir dünya, hayvanlar bile birbirini ısırmasın. Hayvanların bile birbirini ısırmamasını dileyen küçük çocuklara boksu öğretmek niye?
ŞİDDETİ küçük yaşta öğrenen çocuklar, insanlarla olumsuz ilişkiler kurmaya başlar. Bir de çevrelerinin o küçücük çocukları dövüşmeleri için motive ettikleri düşünülürse; çocuğun iletişim kurmanın yumruk atmaktan geçtiğini düşünmesi son derece doğaldır.
DÖRT yaşındaki bir çocuğun savunma sporlarından olan boksu yapması çok tehlikeli. Çünkü 4-5 yaşlarındaki bir çocuğun fren mekanizması iyi çalışmadığı için kardeşine, arkadaşlarına ya da yakın çevresine zarar verebilir. Hatta kendisine bile zarar verebilir.
|