kapat

24.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
FP'de kanaat oluştu!
Anayasa paketinin askıya alınmasında Sezer'in etkisini öğrenen FP yöneticilerinin umudu söndü. FP Başkanlık Divanı'nın 8 üyesi partinin kapatılacağı görüşünde

Fazilet Partisi yöneticileri, kapatılma davasıyla ilgili ilk oylamayı kendi içlerinde yaptılar ve partinin kapatılacağı görüşü ağır bastı. Anayasa paketinin askıya alınması, ardından Anayasa Mahkemesi'nden Fazilet'i kurtaracak değişikliğe yönelik "muhtıra" niteliğinde açıklama yapılması, Fazilet'te şok yarattı. Önceki günkü gelişmeler üzerine partisinin Başkanlık Divanı'nı olağanüstü toplantıya çağıran Genel Başkan Recai Kutan, daha sonra Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile milletvekili lojmanlarında buluştu ve bilgi istedi.

SEZER UYARDI
Kutan'ın, Özkan ile görüşmesinden sonra kurmaylarına verdiği bilgiye göre, Anayasa'da FP'yi kurtaracak değişikliğe karşı çıkan Anayasa Mahkemesi üyeleri, hafta sonunda Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret edip tepkilerini ilettikten sonra, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de mesaj gönderdiler. Sezer'e giden mesajda, parti kapatma kararında "üçte iki çoğunluk" aranması yönündeki değişiklik için, "Bu değişiklikler onur kırıcı. Bunların yapılması FP'nin kapatılmasını önlemez. Dava açıldıktan sonra yapılan değişiklikleri dikkate almayız, istersek değişikliklere rağmen kapatırız" denildi. Sezer, bu gelişmeler üzerine Başbakan'a, Anayasa Mahkemesi'nin kaygısını iletti. Sezer, Meclis'te bu yönde değişiklik yapılmaması halinde, değişikliği referanduma götürebileceği mesajını da tekrarladı. Ecevit, bu gelişmeleri ortaklarına aktardı ve telefon diplomasisi sonucu, Anayasa değişikliği askıya alındı.

ÖZKAN RAHATLATMADI
Kutan, Özkan ile önceki gece yaptığı görüşmeden sonra Başkanlık Divanı üyeleriyle geç saatlere kadar değerlendirme yaptı. FP kurmayları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülen ve iki üç ay içinde sonuçlanması beklenen Refah Partisi davasından önce karara varacağı görüşünü de paylaştılar. Başkanlık Divanı'nın 11 üyesinden 8'i partinin kapatılacağı yönününde görüş açıklarken, sadece Grup Başkanvekili Avni Doğan ile Genel Sekreter Suat Pamukçu bu ihtimali zayıf bulduklarını belirttiler. Kutan ise kararsız kaldı.

ÜÇTE İKİ YERİNE BEŞTE ÜÇ
Öte yandan FP'nin hukukçu milletvekilleri, hükümet nezdinde harekete geçerek parti kapatma davalarında üçte iki yerine beşte üç çoğunluk olması formülünü ortaya attılar. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, kendisiyle görüşen ve bu teklifi ileten FP'lilere "Beşte üç formülü düşünülebilir" dedi.

Hüseyin ÖZALP-Sedat BOZKURT


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır