kapat

24.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Lorenzo'nun Yağı'nı bulamazsa ölecek
İki kardeşini ADL hastalığından kaybeden 4 yaşındaki Kadir Cihan, Lorenzo'nun Yağı'ndan bulamazsa aynı hastalıktan ölecek

Adrenolökodistrofi yani kortizon eksikliği (ADL) hastalığını dünya "Lorenzo'nun Yağı" filmiyle tanıdı. Filmde bir baba böbreküstü bezlerinin çalışmamasının yol açtığı ölümcül hastalığa yakalanan oğlu Lorenzo'yu yaşatabilmek için bir ilaç buluyor ve ömrünü uzatıyordu. Giresunlu Elmalı ailesinin 3 çocuğundan ikisi de aynı hastalık yüzünden hayatlarını kaybetti. İmat ve Ali Elmalı çifti, şimdi aynı hastalığa yakalanan 4 yaşındaki oğulları Kadir Cihan'ı kurtarabilecek "Lorenzo'nun Yağı"nı alabilmek için para arıyor.

KORKUNÇ KADER
Elmalı çifti, 4 yıl önce ADL hastası oğulları Onur'u henüz 5 yaşındayken kaybetti. Bir hafta önce ise yine aynı hastalık nedeniyle 11 yaşındaki oğulları Fatih öldü. İki oğlunu kaybeden acılı baba, "Fatih'i önce KTÜ Tıp Fakültesi'ne götürmüştüm. Kemik erimesi teşhisi kondu. Tedavi de bu yönde yapıldı. Ancak günden güne eriyen oğlumu İstanbul Tıp Fakültesi'ne sevkettiler. Burada ADL hastası olduğu teşhis edildi, ama iş işten geçmişti. Hastalık beyne sıçramış ve Fatih hastalığa yenilmişti" dedi.

Doktorların, en küçük çocukları olan Kadir Cihan'ın da ADL hastası olduğunu söylemesiyle Elmalı çiftinin dünyası karardı. Doktorlar, Kadir'in, şişesi 375 mark olan "Lorenzo Yağı"nı ömür boyu kullanması gerektiğini söylediler. Ancak Bağ-Kur'lu olan Ali Elmalı, ayda iki şişe gereken yağın parasının yüzde 20'sini karşılamak zorunda olduğunu hatırlatarak "Her ay İngiltere'de yapılan kandaki yağ asidi testi için de 100 Pound gerekiyor. Başka ilaçlar da var. Bu parayı saat tamirciliği ile karşılayamam değil" diye ağladı.

ADL nedir?
ADL hastalığı denilen, "Adrenolökodistrofi" milyonda bir görülen bir hastalık. Böbrek üstü bezlerinin çalışmaması ve kortizon eksikliğinden kaynaklanan hastalığa yakalanan kişi ömür boyu, artan kilosu oranında artan miktarda ilaç kullanmak zorunda.

Ufuk KEKÜL - Ersin RAMOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır