kapat

20.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uysal canavar Dino
Walt Disney'in harikalar beklenen son dev prodüksiyonu 'Dinozor' beklentileri boşa çıkarmıyor.

Tarih öncesi çağlara, tam 65 milyon yıl önceye gidip, dinozorların dünyasını; Dünyamızı gezmeye çıkıyoruz

Walt Disney'in rakipsiz canlandırma sineması imparatorluğunun temellerinden sarsıldığı ve 'önüne gelenin' bu alanda cirit attığı bir dönemde, eski şanını korumak isteyen firmanın filmleri elbette ilgiyle bekleniyor. Ve artık inanılmaz aşamalar yapan yeni teknolojiyle, sanki her filmden bir yeni mucize, bir büyük hamle bekleniyor.

Firmanın uzun süren bir hazırlık dönemiyle ve müthiş bir reklam kampanyasıyla lanse edilen yeni filmi "Dinozor", bu beklentileri boşa çıkarmıyor. "Tarih öncesi" çağlarda (tam olarak bilmek istiyorsanız, 65 milyon yıl önce!), yerkürede henüz yalnızca dinozorların ve etraflarındaki türlü-çeşitli garip yaratıkların egemen olduğu bir dönemdeyiz. Dev bir kuş tarafından doğal yöresinden alınarak çok uzaklara, maymunlar diyarına götürülen bir yumurtadan çıkan küçük dinozor, o çevrede büyüyerek Aladar adında üç tonluk bir 'iguanadon' haline geliyor. Ve maymunlarla iyi ilişkiler içinde, farklılığına rağmen 'onlardan biri' imiş gibi yaşamaya başlıyor.

Gökten yağan taşların ortalığı ateş cehennemine çevirdiği bir gün, göç eden dinozorlar Aladar'ın ülkesine geliyor ve o güne dek hiçbir benzerini görmemiş olan hayvanı hayret içinde bırakıyorlar.

Sonra, 'vaaadler ülkesi'ne, yani bir göl kıyısındaki yemyeşil ve adı efsane gibi söylenen üreme yöresine göç başlıyor. Bu yolculukta dinozorları sayısız tehlike bekliyor. Bu arada kıyıcı, zalim ve korkunç bir dinozor türü olan Karnotor'lar da...

Çağdaş teknolojinin şaşırtıcı olanaklarıyla, son derece akıcı biçimde kotarılmış görkemli bir masal. Çok karışık bir teknolojisi var. Özetlemek gerekirse, Havai'den Ürdün çöllerine, Avustralya'dan Venezuela'ya dek olağanüstü dekorlarda yapılan çekimlerin üzerine dijital olarak hazırlanmış hayvanlar bindirilmiş. Ama ayrıca sayısız özel efekt var.

Bir yanıyla bir aile ve sevgi filmi... Doğayı ve doğal denge denen şeyi, en ürkünç hayvanlar sayılan tarih-öncesi dinozorlar aracılığıyla, özellikle küçüklere sevdirmek işlevi var. Öte yanıyla herkese farklılıkların giderilmesi, farklı kimliklerin kabulu yönünde mesaj veriyor.

Ama aynı zamanda, bir aksiyon, bir fantastik sinema örneği, bir bilim-kurgusal masal, bir çevresel yapım Tüm bu özellikler, Disney'in dünyanın dört yanından yetenekleri toplayan çatısı altında özenli, estetik ve keyifli bir filme dönüşüyor. Ve bir kez daha bu Disney yapıtına büyük olasılıkla ölümsüzlük kazandırıyor.

Dino'ları kimler konuşuyor?
Dinozor ülkemizde ilke olduğu üzre seslendirilmiş halde gösteriliyor. Daha önce de birçok canlandırma sineması örneğinde olduğu gibi... Küçükleri de salonlara çekmek için bu yöntem kaçınılmaz. Ama bu uygulama yetişkin seyirciyi kimi ilginç seslerden mahrum bırakacak. D. B. Sweeney, Alfre Woodard, Ossie Davis, Joan Plowright, Della Reese gibi.

Yine de yakınmaya pek hakkımız yok. Çünkü bizim sesler de muhteşem... Bakınız, dinozorları ve de maymunları kimler seslendirmiş: Haldun Boysan, Yıldız Kenter, Toprak Sergen, Doğa Rutkay... Ve başkaları.

Ayrıca seslendirmenin tek sözcükle mükemmel olduğunu, her kelimenin çok iyi anlaşıldığını ve tüm orijinal ses efektlerinin korunduğunu da belirtelim.

HAFTANIN YILDIZ TABLOSU
BALALAYKA ***

Rusya'dan gelen Nataşalar'la yolculuk yapan üç Türk kardeşin öyküsü. Duyarlı ve hüzünlü bir Ali Özgentürk filmi

DİNOZOR **
FİLLER VE ÇİMENLER ***

Genç bir sinemacının gözüyle Susurluk kahramanları ve 'derin devlet'in esrarı...

NERDESİN, BE BİRADER? ***
Dahi kardeş sinemacılar Coen'lerden 1930'lar ABD'sinde geçen bir Odissea uyarlaması

BLAİR CADISI 2 **
Bir pazarlama harikası olan ilk Blair Cadısı'nın çok daha profesyonelce yapılmış devam filmi. Ürkütücü.

ZOR BABA **
Evleneceği kızın FBI ajanı babasıyla başı derde giren damat adayının öyküsü, evlenmeyi düşünen herkes için!..

KIRMIZI GEZEGEN **
2050 yılında Mars'a yapılan bir yolculuğun öyküsü. Klasik, ama etkili bir bilim-kurgu

NEW YORK'TA SONBAHAR **
Yaşlı erkek- genç kız aşkı masalının yeni ve pek özgün olmayan bir çeşitlemesi

YÜZLEŞME *
Stallone eski bir İngiliz kara-filminin yeni çevrimiyle dönüyor. Ama pek ikna edici değil!..

Atilla Dorsay


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır