kapat

20.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Artık her şey kontrolünde
Psikopat katil, acımasız kral, Rus kumarbaz...

Ne yapsa John Malkovich'i yine de şehvet düşkünü Fransız aristokrat rolüyle hatırlayacağız. 48'lik aktör 'Being John Malkovich'de kendini oynuyor

Yamuk, 'psikopata bağlamış' bir gülümseme, kısık gözler, ukala bir eda... Yakışıklı denemez ama çekici olduğu kesin. Bu noktada erkekler isyan edebilir; çünkü John Malkovich tam da kadınların hep şikayet ettiği 'kurt tipi' bir adamdır. Kaptı mı ham yapar! Kelimeleri yuvarlayarak konuşmaya başladı mı kadınların dizlerini titretir ama kimse ondan sadakat bekleyemez. Sinemaseverlerin zihinlerine bu imajla yer etmesinin nedeni, şüphesiz 'Dangerous Liasons-Tehlikeli İlişkiler' filmindeki Kont Valmont rolü... Hatırlayın;Valmont, bir kadına (Michelle Pfeiffer) aşık olmasına rağmen başka kadınlardan vazgeçememesini anlatırken"It's beyond my control" (Kontrolümün dışında) diyordu. Malkovich hakikaten kendini kaptırmış olmalı rolüne; zira o dönemde Pfeiffer ile ilişkisi yüzünden karısından ayrılmıştı.

John Malkovich, bu hafta vizyona giren 'Being John Malkovich'de kendini oynuyor. Tabii özel hayatını kendine saklayarak. Zaten huysuzluk derecesine varacak kadar ketum bir adam. Mesela filmin tanıtımı için oyuncularla bir röportaj yapılmış; üç sayfalık metinde bizimki topu topu tek bir kelimeyi telaffuz ediyor: Hayır!

Kötü adam rollerinin vazgeçilmezi Malkovich, kendinden bile sıkılan bir adam. 1992'de Steinbeck'in 'Fareler ve İnsanlar' filmindeki performansıyla göklere çıkarıldığında da sıkılıvermişti: "Yetenekli olmak, övünülecek bir şey değildir. Evet bir yeteneğim var, ama ne olmuş yani? Araba yıkayarak değil de oyunculukla para kazandığım için beğeniliyorum. Yoksa hıyarın teki olacaktım."

BABAYA RESTİ ÇEKTİ
Malkovich hiç de hıyar olmadığını 20 yıl önce seçtiği mesleğinde hızla yükselerek gösterdi, o ayrı. Tiyatroda Arthur Miller, Sam Shepard gibi ünlü yazarların klasikleriyle sağlam bir repertuar edinerek 80'lerin başında sinemaya 'yumuşak geçiş' yaptı. Asıl popülerliği 90'larda yakalasa da, kendi jenerasyonunun en başarılı oyuncularından sayılıyor.

Kendi tabiriyle 'taşra tipi bir adam' olan Malkovich, Illinois'de küçük bir kasabada büyüdü. Yedi yaşında bir tiyatro oyununa katılmanın dışında bir deneyimi olmadı. Lisede müzik ve atletizme merak saran Malkovich'in hırslı karakterine dair en önemli ipucu, 10 hafta içersinde tam 30 kilo verip futbol takımına girmesi. Tiyatroya merakı ise üniversite yıllarına denk geliyor; muhafazakar babasının izinden gidip ormancılık fakültesini bitirmek yerine kız arkadaşıyla drama derslerine takılıyor. Ama dersleri pek takmayan bir öğrenci olduğundan üniversiteden terk. İki arkadaşıyla birlikte Chicago'ya yerleştiğinde Gary Sinese'le tanışıyor; bu dörtlü daha sonra büyük üne kavuşan Steppenwolf tiyatrosunu kuruyor. Malkovich tiyatroda oynarken bir yandan kütüphane memurluğu, bulaşıkçılık hatta otobüs şoförlüğü yapıyor. 1982'de Steppenwolf oyuncularından Glenne Headly ile evlenen Malkovich'in yükselişi bu yıllara rastlıyor. Tiyatro oyunlarında göze çarpan aktörün ilk sinema filmi 'The Killng Fields'. Derken 'Places in The Heart' adlı filmle yardımcı Oscar'a aday oluyor.

YÖNETMEN TAKINTISI
Yazının başında bahsettiğimiz, 1988 yapımı 'Tehlikeli İlişkiler' filminin ardından hem karısından hem de filmin başrol oyuncusu Michelle Pfeiffer'dan ayrılan aktör, kariyerinde de birkaç yıllık duraklama dönemine girdi. 90'ların başında daha popüler filmlerle döndü; Clint Eastwood'la oynadığı 'In the Line of Fire' nihayet Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandırdı. 1996'dan itibaren Con Air'de yine bir arıza adamı, Mary Reilly'de Dr Jekyll-Mr.Hyde karakterini (ideal seçim!), Rounders'da azılı bir Rus kumarbazı oynadı. Bu arada özel hayatını da 'toparladı': 1992'de 'Çölde Çay' filminin setinde tanıştığı akademisyen Nicoletta Peyran ile aynı evi paylaşan Malkovich'in bu ilişkiden iki çocuğu var.

John Malkovich, R.E.M grubunun esas adamı Michael Stipe'ın projesi olan 'Being John Malkovich'de video klip yönetmeni Spike Jonze ile çalışırken, diğer yandan da Luc Besson'un Jan D'arc'ında VII. Charles rolünü oynadı... 48 yaşını geçtiğimiz Eylül'de idrak eden Malkovich kariyerinin belki de en parlak, en üretken dönemini yaşıyor; zira yönetmenlik denemesi de yapacağı tam sekiz filmin hazırlığında. 'Libertine' adlı filmde Johnny Depp'le kendini yönetecek; ayrıca Tim Roth, William Hurt, Claire Danes, Claire Forlani ile Çekov klasiği 'Vişne Bahçesi'nde oynayacak.

Eee, Malkovich olmak kolay mı?

John Malkovich olmak
Üç dalda Oscar adayı, New York Film Eleştirmenleri Birliği'nin 'En İyi İlk Film Ödülü'nü alan "Being John Malkovich", 'indie' denilen bağımsız bütçeli bir film. Dolayısıyla biraz da uçuk... Başrollerde John Malkovich, Cameron Diaz, John Cusack, Catherine Keener var. MTV'nin ödüllü klip yönetmeni Spike Jonze'nin filminin öyküsü kısaca şöyle: Craig (Cusack) tam bir kaybeden... 10 yıllık karısı Lotte (Diaz) ile evlilikleri de problemli, para da kazanamıyor. Memurluğa başlayan Craig, yeni işyerinde Maxine'e (Keener) aşık olur. Maxine hiç pas vermez; sinirinden kendini odasına kapatan Craig ise bir kapı keşfeder... Bu kapı onu John Malkovich'e götürür. Craig bir dönüşüm geçirerek Malkovich'leşmeye başlar.

Malkovich filmografisi
1999: The Messenger: The Story of Joan of Arc

1999: Being John Malkovich

1999: Time Regained

1998: The Man in the Iron Mask

1998: Rounders

1997: Con Air

1996: The Portrait of a Lady

1996: The Ogre

1996: Mullholland Falls

1996: Mary Reilly

1996: Cannes Man

1995: Beyond the Clouds

1995: The Convent

1995: Making a Film for Me Is to Live

1993: In the Line of Fire

1993: Alive

1992: Shadows and Fog

1992: Jennifer 8

1992: Of Mice and Men

1991: The Object of Beauty

1991: Queens Logic

1990: The Sheltering Sky

1988: The Accidental Tourist

1988: Dangerous Liasons

1988: Miles From Home

1987: Empire of the Sun

1987: The Glass Menagerie

1987: Making Mr. Eight

1985: Eleni

1984: Places in the Heart

1984: The Killing Fields

A. Mehveş Evin


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır