kapat

21.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Beyaz Enerji A.A'yı çarptı
Beyaz Enerji sanıklarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersümer'in ihalelerde baskı yaptığı yolundaki ifadelerini yayınlayan Anadolu Ajansı'nda durum gergin

Beyaz Enerji Operasyonu sanıklarının Enerji ve Tabii Kayanaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in ihalelerde baskı yaptığı yolundaki ifadelerini haber yapan Anadolu Ajansı'nda yönetimin başı derde girdi. Ajansın bağlı olduğu ANAP'lı Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen dün Ajansı "Cumhuriyet Başsavcısı'nın suç olarak tarif ettiği bir eylemi haber yapmıştır" diye eleştirdi ve "Ankara'ya dönünce gerekli araştırmayı yapacağım" dedi. Yücelen'in bu açıklamasının ardından Genel Müdür Mehmet Güler'den istifasının isteneceği söylentileri yayıldı.

Resmi ajans niteliği taşıyan Anadolu Ajansı'nın başını derde sokan haberle ilgili gelişmeler şöyle yaşandı:

Fezleke şoku
Perşembe günü Star televizyonu jandarmadan DGM'ye gönderildiği öne sürülen Beyaz Enerji Operasyonu'yla ilgili fezlekeyi yayınladı. Ünlü siyasetçi ve işadamlarının isimlerinin de yolsuzluklarla ilgili olduğunu iddia eden bu haber yayınlandığı anda Ankara karıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer ile bürokratlara da önemli miktarda rüşvet dağıtıldığı ileri sürüldü. Ertesi gün erken saatlerden itibaren DGM, jandarma ve bürokrasinin yanı sıra basının gündeminde ilk madde sözkonusu fezleke oldu.

Soruşturma söylentisi
Fezlekenin hukuki bir belge taşıyıp taşımadığı, Beyaz Enerji Operasyonu'nun sanıkları arasında adı geçen kişilerin bulunup bulunmadığı, Bakanı suçlayan ifadelerin gerçek olup olmadığı tartışılırken, haberi yapan TV ve gazete hakkında soruşturma açılacağı duyuruldu.

Bu arada Anadolu Ajansı abonelerine, sanıkların yedek hakimlikle verdiği ifadeleri içeren bir haber geçti. Habere göre başta Devlet eski Bakanı ve TEAŞ eski Yönetim Kurulu üyesi Birsel Sönmez ve TEAŞ eski Genel Müdürü Muzaffer Selvi olmak üzere tüm sanıklar ifadelerinde rüşvet iddialarına konu olan paraları aldıklarını kabul ediyorlardı. Sanıklar ayrıca Bakan Ersümer'in ihaleleri kazanacak firmalar konusunda baskı yaptığını da iddia ediyorlardı.

Ajansın haberi gazete ve televizyonlar başta olmak üzere tüm abonelerine saat 15.28'de ulaştı. Saat 16.30 civarında tüm medya kuruluşlarının faksına yazılı bir açıklama düştü. DGM Cumhuriyet Başsavcısı Cevdet Volkan, ilk tahkikatın gizli olduğunu ve ilk tahkikat aşamasıyla ilgili bilgileri haber yapan basın ve televizyon kuruluşları hakkında soruşturma açılacağını duyurdu. Ajans bu açıklamayı da haber yaparak saat 17.13'de abonelerine iletti.

Bu gelişmeyle yedek hakimlik ifadeleriyle ilgili haber de soruşturma konusu haberlerden biri haline gelmişti. Ancak Ajans, saat 19.10'da (Tekrar) üst başlığı ile yedek hakimlik ifadeleriyle ilgili haberi yeniden geçildi.

Gazetelerde ilk haber
DGM Başsavcılığı'nın yasak getirdiği bir konuda Anadolu Ajansı'nın haber geçmesi ertesi günün gazetelerine haber oldu ve Ajans dün belli başlı gazetelerin büyük bölümünün manşetine oturdu.

Rüşvet itiraflarında adı geçen Cumhur Ersümer hükümetin ANAP kanadındandı. Ajans da bir başka ANAP'lı bakan olan Rüştü Kazım Yücelen'e bağlıydı. Ajansın Genel Müdürü Mehmet Güler de, ANAP'ın ikitidarda olduğu bir dönemde ANAP'lı bir başka bakan tarafından bu göreve atanmışıtı.

Acil değerlendirme
Yücelen dün ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın programına eşlik etmek üzere bulunduğu İzmir'de gazetecilerin bu konudaki sorularını cevaplarken, "Ankara'ya dönünce araştırma yapacağını" söyledi.

Gazetelerin manşetleri ve Yücelen'in bu açıklaması Ajansın da karışmasına yol açtı. Genel Müdür Güler'den istifasının isteneceği söylentileri kulislere yayılırken, Ajans yönetimi bir iç toplantı yaparak, durum değerlendirmesi yaptı.

Ajansın cephesinden olay, yargı muhabiri Coşkun Ergül'ün yedek hakimlik ifadelerini almasıyla başlamıştı. Ajans çalışanlarının anlatımına göre Ankara dışında olan Genel Müdür Mehmet Güler'le bağlantı kurdular. Güler de "haber kaynağı sağlamsa geçin" dedi ve haber abonelere geçildi.

Yücelen'e göre.. Ajans düğmeye bastı çünkü;

a) Kanunsuz eylemi gerçekleştiren televizyoncu ve basın mensuplarını korumak istedi.

b) Cumhuriyet Başsavcısı'na kafa tuttu.

c) Sadece gazetecilik dürtüsüyle hareket etti.

d) Hepsi olabilir.

'Anadolu Ajansı suç işledi'
Anadolu Ajansı'ndan sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen Ankara'ya dönünce konuyla ilgili araştırma yapacağını söyledi. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile birlikte İzmir'de bulunan Yücelen gazetecilerin "Beyaz Enerji Operasoyun"yla ilgili çeşitli yorumlar ve haberler var. Bir de bazı gazetelerde 'Anadolu Ajansı düğmeye bastı' diye.. Bu konuda ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine, düğmeye basmanın mecazi anlamda olduğunu söyledi. Cumhuriyet Başsavcısı'nın, önceki gün ön soruşturmanın açıklanamayacağını, ön soruşturma evrakının açıklanmaması gerektiği yolunda bir açıklama yaptığını beliren Yücelen şöyle dedi:

Başsavcının tarifi
"Cumhuriyet Başsavcısı bunun suç olduğunu söyledi. Bu açıklamanın saati 12.00'dir. Yani dün (önceki gün) saat 12.00'de tüm Türkiye'de herkesin duyacağı şekilde Cumhuriyet Başsavcısı'nın suç olarak tarif ettiği bir eylemi saat 15.35'te Anadolu Ajansı haber yapmıştır."

Güler kimdir?
Manşete pirim sistemi getirdi

Anadolu Ajansı'nın Genel Müdürü Mehmet Güler, 1997 yılında görevine atandı. Ajansta aktif gazetecilik yapmayanları kadro dışı bırakan Güler, özel haberleri teşvik etmek amacıyla gazetelerin birinci sayfasına girenler için prim uygulaması başlattı. Güler'le birlikte haberciliğinde bazı yenilikler yapan Ajans, parti grup toplantılarının basına kapalı bölümleriyle ilgili haberleri de servise koymaya başladı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır