kapat

21.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Türkiye 2-1 mağlup
Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, Türkiye'nin yılın ilk yarısında bir gol attığını, ancak ikinci yarıda iki gol birden yediğini söyledi

Yolsuzluğa son
*Yolsuzlukla Mücadele: Türkiye'deki yolsuzlukla mücadele çalışmalarını dikkatle izliyoruz. İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu, MASAK gibi kamu kurumları ile TESEV gibi sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışıyoruz. Mart'ta bir seminer düzenleyeceğiz.

Dünya Bankası Başkanı James Wolfhensohn da Türkiye'deki çalışmalara katkı sağlayacağını açıklamıştı. Hükümetin ajandasında da bu konu önemli bir yer tutuyor. Kamu mali sektörü yeniden yapılandırma projesi, kamu harcama ve muhasebe politikalarının iyileştirilmesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na sağlanan teknik destek bunun bir parçası.

*Kriz Analizi: Bu kriz neden oldu? Bazıları, döviz kurlarındaki sabitleme, dış açığın artması derken başkaları ise faiz oranlarının hızlı inmesi, dolayısıyla ithalat artışı, petrol fiyatları ve Euro`nun zayıflamasının bu konuda önemli rol oynadığını söylüyor. Bir başka grup da yapısal reformların gecikmesini neden olarak gösteriyor. Kasım ayında yaşanan krizde bu faktörlerin tümünün biraraya geldi.

Siyasiler girmemeli
* Siyasetin Ekonomiye Etkisi: Hemen her ülkede siyasi tansiyonun yükseldiği anlar olur. Hükümet, programı kararlılıkla uyguluyor. Bu çok önemli. Siyasi istikrarsızlığın ekonomiye olumsuz etkileri bilinen bir gerçektir. Bu, Türkiye'nin geçmiş deneyiminde de var. Ancak şu anda programı etkileyecek bir olumsuzluk görmüyoruz. Koalisyon ortakları bütün çabalarını programa odaklamış durumda. Bu, çok cesaret verici.

*BDDK'ya Destek: Mali sektör reformu için 780 milyon dolarlık kaynak ayrıldı. İlk aşamada 250 milyon dolarlık kısmı müzakere edildi. Dünya Bankası'nın bankacılık timi, BDDK ve Hazine ile yakın bir çalışma içinde. Bu kredinin kullanım esaslarını görüşüyorlar. Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması da buna dahil. Teknik destek sağlanması da sözkonusu.

*Wolfhensohn'un Ziyareti: Dünya Bankası Başkanı James Wolfhensohn, Türkiye'ye geçen yıl yaptığı ziyarette, uygulanan ekonomik programa yabancı sermaye desteğinin sağlanması için çaba sarfedeceğini ve bu amaçla özel bir toplantı düzenlenmesine öncülük edeceğini söylemişti. Bu program gerçekleşecek. Ancak henüz Wolfhensohn'un takvimi netlik kazanmadı.

*Deprem Konutları: Bu konutları Nisan ayında teslim etmeyi planlıyoruz. Yer tesliminden aksama olduğu için teslim tarihi de gecikti.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır