kapat

14.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Baş döndüren hız
Daha 2001'e gireli şunun şurasında ne kadar oldu, dün gibi değil mi?

Belki bazılarımızın tatil rehaveti bile geçmedi. Ama bu arada teknoloji dünyası yine boş durmadı. Bakın son zamanlarda neler oldu.

Yankee Group tarafından Amerika'da son günlerde yapılan bir araştırmada, katılanlara aynı ev içinde birkaç bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan ev ağının ne gibi faydalarının olduğu soruldu ve cevap verenlerin yüzde 42'si bu sayede hane halkının birbiriyle haberleşmesinin arttığını söyledi. Çok ilginç ve yoruma açık bir bulgu. Demek ki bazıları için huzur ve saadetin yolu ev ağından geçiyormuş.

İnternette de istikbalin göklerde olduğu ortaya çıktı. Yüksek hızda erişim sağlayan dijital abonelik hatlarından yararlanamayan kırsal bölgeler için tepesinde çanak anteni olan PC'ler ve uydu aboneliği sistemi çıktı. Microsoft dahil çok sayıda büyük firma projeye ortak oldu. Bizde dijital abonelik hatları henüz kentsel bölgelerde bile kullanılmadığı için hadiseye haset edip kem gözlerle bakmakla yetindik.

Dünyanın en gelişmiş işlemci üretim teknolojisi ile üretilen 0.13 mikron'luk yani insan saçının 800'de biri kalınlığında devrelerin bulunduğu IBM işlemciler çıktı. Artık cep telefonlarından bilgisayarlara kadar bir dizi elektronik ürün, sesin sahibini tanıma, parmak izinden kimlik denetimi ve görüntülü telefon haberleşmesi gibi çok yüksek performans gerektiren uygulamaları destekleyebilecek.

Intel, dünyanın en küçük transistörlerini üretti. Bunların 300 tanesi üst üste konduğunda ancak bir kağıt kalınlığına ulaşıyorlar. Bu çok küçük transistörler bir kurşunun iki santim mesafeyi alma süresi içinde 2 milyon hesaplamayı gerçekleştiriyorlar. Bu sayede gerçek zamanlı tercüme yapılması mümkün olacak.

Bir ilk de bizim buralardan. Raptiye.com dün akşam İstanbul Üniversitesi Rock Kulübü tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin ilk 'Garage Party'si olan rock konserini canlı yayınladı. Bu ülkemizde yayınlanan ilk internet konseri oldu.

mozdemir@sabah.com.tr


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır