kapat

14.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Müzik setlerine nur yağdı
MP3 ve Napster'a dalmışken ev tipi müzik sistemlerindeki gelişmeleri gözden kaçırıyoruz. Çok daha kaliteli ses üreten bu cihazlar minnacık MP3 çalardan ucuz kaldı

Son zamanlarda müzikseverler ve donanım üreticileri fena halde MP3'lere ve MP3 çalan cihazlara yüklendiler. Taşınabilir CD çalarlar da moda olunca ortalığı mini müzik cihazları kapladı. Fiyatları ortalama 500 dolar seviyesinde olan MP3 çalan cihazlarla kıyaslanırsa çok daha kaliteli ses çıkışına sahip ve VCD çalmak gibi artı özellikleri de olan ev tipi müzik aygıtlarının fiyatlarının hayli ucuz kaldığı dikkati çekiyor.

Teknolojik yarış hiç durmadan sürerken taşınabilir mini cihazların yanı sıra ev tipi ses ve müzik sistemlerinin kalitesinde de kayda değer ilerlemeler oldu.

YENİ TEKNOLOJİLER
Örneğin wOOx teknolojisi geliştirildi. Çok derin ve dinamik bir bas ses elde etmek için devasa kolonlara ihtiyaç olmadığı bu teknoloji ile kanıtlandı. İnsan kulağının bütün duyarlılıklarına seslenerek müzik dinleme keyfini doruğa çıkaran bu sistem, müzik dinlerken üç farklı düzeyde bas seçeneği sunuyor. İnsan kulağı yüksek frekanslarla aynı ses seviyesinde dinleniyor bile olsa, bas frekansları yüksek frekanslarla aynı seviyede algılayamaz. Bu nedenle daha yüksek etki yaratması için bas seslerin zenginleştirilmesi gerekir. En uygun düşük frekansları elde etmek amacıyla tasarlanmış olan wOOx dinamik amplifikasyon kontrol devresi, kademe kademe yükselen üç ayrı adımda en yüksek etkiyi yaratır.

ŞIK VE UCUZ
Daha kaliteli ses için yatırım yapmakla kalmadılar cihazların fonksiyonlarını da zenginleştirdiler. Artık müzik setlerinde CD değiştirici, CD kaydedici, VCD ve DVD de bulunabiliyor. Seste bozulma ve kayıp sıfır noktasına çok çok yaklaşmış durumda. Evin dekorasyonu ile uyum sağlasın diye farklı renklerde olanları, çeşitli ağaçlardan ahşap kaplama olanları da bulunuyor. Pek ufak tefek olmasa da taşınabilir kategorisinde sayılan boydaki ses sistemleri çok zengin tasarım çeşidine sahip. Bütün markalar o boy sistemlerin bol çeşitte olmasına ve albenili görünmesine özel önem göstermişler. Tek yapmanız gereken ilk alışverişe çıktığınızda müzik sistemleri satan bir mağazaya uğrayıp yeni modelleri ve fiyatları bir gözden geçirmek. Şık ve ucuz bu cihazlardan etkilenmemek mümkün değil. Arçelik peşin fiyatına 5 taksit yapıyor. Diğer belli başlı markalar arasında Philips, Sony, Panasonic, Sharp, JVC, Sanyo ve Aiwa sayılabilir.

Mini sistemlerde maksi bas etkisi
Mini müzik sistemlerinde kullanılan wOOx adlı yeni bir ses teknolojisi derin ve güçlü bas etkisi sağlıyor. Devrim niteliğinde kabul edilen bu teknoloji, normalde daha büyük woofer veya sub-woofer'lı pahalı hoparlörlerle elde edilebilen güçlü ve gerçek bas sesinin mini sistemlerde de duyulmasını sağlıyor. wOOx Bas Yayıcı ve wOOx Dinamik Amplifikasyon Kontrolü olmak üzere iki temel elemanla işlev gören teknoloji, küçük boyutların ses kalitesine getirdiği kısıtlamaları aşarak, büyük müzik sistemlerinde geniş hoparlörlerle sağlanan gerçek bas etkisini mini sistemlerde de yaratmayı başarıyor. Güçlü bas etkisinin egemen olduğu müzik türlerinin büyük beğeni topladığı günümüzde, wOOx teknolojisi mükemmel bas yaratmak için gerekli olan akustik hacmi, diğer bas geliştirme sistemlerinden iki kat daha güçlü üretiyor. Bas yayıcı birim, simetrik yapısıyla her tür ses bozulmasının önüne geçerken, yükseltici düzeneğin yapısı düşük frekansları, 50 Hz civarında 86 desibel'e ulaşacak kadar yüksek düzeye çıkarabiliyor.

Arçelik'te fiyatlar
MS-5515 CD'li Mikro 150 milyon lira

MS-5615 CD'li 185 milyon lira

MS-5620 198 milyon lira

MS-5510 265 milyon lira

MS-5435 300 milyon lira

MS-5510 VCD'li 305 milyon lira

MS-5530 305 milyon lira

MS-5540 315 milyon lira

MS-5640 VCD'li 345 milyon lira

MS-5440 Dolby Pro Logic 345 milyon lira

MS-5660 VCD'li 395 milyon lira

Philips'te fiyatlar
MC 175 170 milyon lira

MC 148 185 milyon lira

MZ 33 212 milyon lira

FW-V28 VCD'li 249 milyon lira

FW-C58 272 milyon lira

FW-V39 MP3 ve VCD'li 319 milyon lira

FW-V55 MP3 ve VCD'li 352 milyon lira

MZ 7 361 milyon lira

FW-C85 376 milyon lira

FW-P88 398 milyon lira

FW D5 DVD'li 653 milyon liragözlerinize layık

Harry Sally'le iyi ki tanıştı
Yönetmen Rob Reiner'in, tüm zamanların en romantik komedilerinden biri olan 1989 tarihli filmi, Nora Ephron'un yazdığı senaryosu ve Billy Crystal Ğ Meg Ryan ikilisinin karşılıklı döktürmeleriyle hatırlanacaktır elbette. DVD formatın içerisinde, yönetmenin yanı sıra oyuncuların ve senaryoyu yazan Ephron'un da filmle ilgili görüşlerini bulabilirsiniz. Filmin seyir zevki bir tarafa, Harry Connick, Jr.'ın yazdığı filmin müziğini de 'box'ın içinde bulmak keyfinizi mutlaka daha da arttıracaktır.

Muammer Özdemir


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır