kapat

14.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
'Kalbim dursa da ölsem' dedim
Yeni albümüne hazýrlanan Nazan Öncel, Demir Leblebi'yle patlayan malžm kavganýn ardýndan çok üzüldüðünü söylüyor. Ama þimdi toparlanmýþ, sözünü de sakýnacak deðil

Nazan Öncel, Demir Leblebi albümünü 1.5 yýl önce çýkarttý. Her þey normal gidiyordu. Derken Hülya Avþar'ýn programýna çýktý. Avþar, program öncesi sormayacaðýna söz verdiði bütün sorularý bir bir sordu. Sorarken klasik tarzýyla kendince alay etti. Nazan Öncel de dayanamayýp -ve nasýl olsa montajlanýr sanarak- cevabýný verdi. Bir yalaka tartýþmasý baþladý. Hülya Haným, çok ama çok sinirlendi. Avþar'ýn çiðnenen onurunu tamir etmek vazifesi ayný kanalýn baþka bir neferi Reha Muhtar'a düþtü. Nazan Öncel aleyhinde evlere þenlik bir kampanya baþlatýldý. Hülya Haným rahatlayýncaya kadar da sürdü. Ýþte o günden bugüne Nazan Öncel hiç görünmedi. Ta ki yeni albümü "Ýyi Ki Varsýn" tamamlanýncaya kadar. Bir iki ay içinde çýkacak yeni albümü için Öncel "öncekilerin bir özeti" diyor.

Türkiye'den nefret ediyor musunuz?

Tabii ki hayýr. Ama sistemden sýkýntýlarým var tabii. Gördüðüm fotoðraf beni mutsuz ediyor. Neresinden tutsan tutar tarafý yok.

Baþýnýza örülen çoraplar açýsýndan mý?

Tiksiniyorum. Tüylerim diken diken oluyor.

Bu nedenle mi hiçbir yerde görmedik sizi?

Albüm yapýyordum. Akabinde yeni albüme giriþtim. O tantanalardan sonra durdurdum bütün promosyonu. Reklam olsun diye böyle yapýyor demiþlerdi, ben de durdurdum. Ben bir albüm çýkarýrým, iþtahla yeni þarkýlar yaparým.

Bütün kopan fýrtýnadan sonra keþke Demir Leblebi þarkýsýný yapmasaydým dediniz mi?

Hayýr yazýlmasý gerekiyordu. O da, "Sokarým Politikana" da, "Kýz Bebek" de. Bir hesaplaþmaydý o babamla. Ama þarkýlarýmý yazdýðým albüm çýkmasýna yakýn her ikisi de yani kendi babam da üvey olaný da iki ay arayla vefat etti. Yaptýklarým biraz havaya gitti diye düþündüm. Ablam, "giderayak babama bir hediye veriyorsun" demiþti. Ben de öyle olmasý gerek dedim. Bir tükürme, bir silkinme gibi bir þeydi. Bir yükü atmak, senelerce hamallýðýný yaptýðým yükü atmak.

Bekliyor muydunuz böyle bir tepki?

Hassas bir konu olduðunu biliyordum ama paratoner gibi bütün þimþekleri çekeceðimi bilseydim belki yapmazdým. Bunu paylaþma zamaný var, belki bugün deðil, diye erteleyebilirdim. Asla bunlar baþýma gelir diye beklemiyordum. Ben bilmiyordum ki babasý tarafýndan tacize uðrayanlar mahkemeye baþvurduðunda hep baba lehine karar veriliyor. Þarkýdan sonra öðrendim. Sanýldýðýndan çok daha fazla ensest var.

Yeni albümde daha mý dikkatlisiniz?

Hayýr, neysem oyum. Ne hissettiysem onu yazdým. Þimdiye kadar çýkardýklarýmýn bir özeti. Her albümün tadýnda þarkýlar var. Tebessüm ettirecek þarkýlar da koyu þarkýlar da var.

Þarkýyý oluþtururken baský altýnda hissediyor musunuz?

Yok caným, öyle þarký yazýlmaz. Ben öyle yazmam. Ama þu oldu. Çok üzüldüm. Acayip üzüldüm. Ciddi bir biçimde. Yeterince yaralý bir insaným, silkelenmek adýna yazmýþým, bunun üzerine konuþmamýþým. Fakat her akþam, çok uzun bir süre "Allahým, kalbim dursa da ölsem" dedim. Bu kadar üzüldüm. Bunu duyacaðýma kalbim dursun. Bana bir kere daha, daha kötüsünü yaþattýlar. Film tekrar baþa sarýldý. Böyle yaþadým. Sonra toparladým. Ya dedim, kimler için üzülüyorum? Ben kime yazdým bu þarkýlarý? Doðru yere gitti mi? Gitti. Tamam. Mesele yok o zaman. Bu tarihte ilk defa oldu Türkiye'de. Sokak Kýzý, Demir Leblebi gibi bir þarký yazýlmadý. Dünyada yazanlar var. Ciddi ozanlar, büyük kalemler. John Lennon gibi. Benim çektiklerimi çeken oldu. Gerçekler acýdýr maalesef. Kimse duymak istemiyor.

Bütün o komplo içinde aþaðýlandýðýnýzý mý hissettiniz?

Hayýr. Bir insan yarasýný gösteriyorsa ona yardýmcý olursun, sarmaya çalýþýrsýn, deþmeye deðil. Buydu benim üzüntüm. O þarký üzerine yorum yapýlmamasý lazýmdý. Ben yapmadýysam kimsenin hakký yok. 25 yýldýr þarký sözü yazarý olarak bunu söylemeye hakkým var.

Hülya Avþar Þov'da kavga çýkartmasaydýnýz kimsenin sizin yaranýzla ilgileneceði de yoktu.

Ben bu konuya girmek istemiyorum müsaadenizle. Hiç konuþmak istemiyorum, H'sini anmak istemiyorum. Þunu söylemek istiyorum sadece: Hayatýmda hiç olmak istemediðim yer orasýdýr. Her þeyin yalan üzerine kurulduðu bir dünya. Böyle bir politika, böyle bir dünya. Þaþýrmamak gerekir aslýnda. Bir tane doðru dürüst þey yok ki.

Yeni albümde sizi üzenler için bir parça olacak mý?

Tenezzül dahi etmem. Gerek duymam.

Bütün bu patýrtýlardan sonra geriye sizde ne kaldý?

Onlara saygýlarýmý sunuyorum. Gerçek dünya ile bunlarýn dünyasýný karþýlaþtýrýnca çok farklý dünyalar olduðunu anlýyorum. Gerçek dünya içler acýsý, insanýn içini yakan bir dünya. Yalan dünyanýn komplolarý da beni ilgilendirmiyor.

Siz hangisindesiniz?

Ben gerçeðindeyim tabii ki. Tam içindeyim. Hayatýn bir parçasýyým. Ýyisiyle kötüsüyle tam anlamýyla yaþýyorum.

Olanlardan sonra ailenizle iliþkiniz nasýl geliþti?

Deðiþen bir þey olmadý. Annemle gayet iyi bir anne kýzdýk. Tacizle ilgili her þeyi zaten biliyordu. Oðlumla da son derece iyi bir iliþkimiz var. Þimdi New York'ta. Ýþletme okuyor. Ýnternetten mektuplaþýyoruz.

Mutlu Tönbekici


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr