kapat

14.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nokia
MURAT BİRSEL(mbirsel@sabah.com.tr )


Alis harikalar diyarında

Hollanda'dan bir mesaj var...

Neyse, okuyun bakın, kendiniz yorumlayın.

Sayın Birsel,

Uygulamanın içinde, Hollanda Vergi Dairesi'nde çalışan birisi olarak "90 gün vergi dairesinde geçer mi" yazınızı okudum ve bu konuyu ele aldığınızdan dolayı size teşekkür ederim.

Hollanda'da vatandaşın bir günü bile vergi dairesinde geçmez.

Vatandaşlar hemen hemen hiç vergi dairesine gelmezler.

Peki nasıl oluyor?

Bir işyeri açmak için tek şart, Ticaret Odası'na gidip kaydolmaktır. Eğer bu tüzel kişilikse (LTD v.s) noterden bunu yaptırırsınız ve Ticaret Odası'na gider kaydolursunuz.

Eskiden Ticaret Odası yeni kaydolanların listesini her hafta vergi dairesine yazılı olarak gönderirdi, şimdi bilgisayar "on-line" bağlantısıyla geliyor.

Vergi dairesine bu bilgi gelince, vergi dairesi, işe başlayan kişiye (özel veya tüzel) postayla bir form gönderir. O formda işyeri veya şirket sahibine ait bilgiler sorulur. Örneğin, iş kolu konusunda daha detaylı bilgiler vs.. tahmini beklenen yıllık gelir vs.. sorulur ki buna göre dosya açılır.

Yani mükelleften başka hiç bir belge istenmez.

Vatandaş gönderilen formu, yine postayla, geri gönderir.

***

İşyerinin verdiği bilgiye göre, KDV beyanı aylık mı olacak, üç aylık mı veya yıllık mı olacak belirlenir.

Örneğin sigara satan bir iş yerine yılda bir defa KDV beyannamesi gönderilir, çünkü sigara KDV oranı 0ir.

İşyeri kendisine gelen KDV beyannamesini doldurur ve yine postayla geri gönderir. Kurumlar vergisi ve gelir vergisi beyannamelerini de yine vergi dairesi postayla mükellefe gönderir (örneğin 15 Ocak'tan itibaren 2000 yılına ait beyannameler postayla mükelleflere gönderilecek). Mükellef bunları 1 Nisan tarihinden önce yine postayla geri göndermelidir.

Haaa gönderemezse ne olur? (İşlerinin çokluğu veya hastalık vs. sebeplerle)...

Beyanname vermeyi erteleyebilir ancak bu durumda geçici vergi beyannamesi vermelidir. Vatandaş başka bir işlem yapmaz. Vergi dairesine gitmez.

Bütün bu işlemler postayla yapılır.

Vatandaş da vergisini gider bankaya yatırır.

Haaa, bankaya yatırılan paradan banka herhangi bir masraf almaz, mükellef hiç bir ücret ödemez. Bütün posta masraflarını da vergi dairesi karşılar. Yani vatandaş, vergiden başka masraf ödemez.

Vergi dairesi Ğbir tek istisna hariç- para kabul etmez.

O istisna da örneğin haciz nedeniyle bir malın satılma saatinden 5-10 dakika önce mükellef parayı elden getirirse, iki görevlinin yanında bu parayı verebilir.

Yani haciz satışını engellemek için.

Vergi dairesinin bankalarda geçerli tek bir numarası var ve herkes buraya para yatırır. Genellikle de vergi numarasının arkasına eklenen harflerde ne vergisi olduğunu belirtir. Örneğin vergi numarasının arkasında M harfi varsa bu Motorlu Taşıtlar Vergisi, B varsa KDV vergisi gibi.

***

Benim Türkiye'de arabam var, bu ay vergi ödeyeceğim. Vergi dairesinin numarasını bilmiyorum, bir arkadaş göndereceğim o da vergi dairesine gidecek (bak bak kuyruk nasıl oluşuyor), kuyruğa girecek benim vergiyi ödeyecek. Halbuki vergi dairesinin merkezi veya bölgesel bir banka numarası olsa (hatta akılda tutulabilecek ve tüm bankalarda geçerli, belki de var ama ben vergi dairelerinin hiç bir belgesinde göremedim) biz de vergimizi kolayca ödeyebiliriz.

(MB Notu: Bankalara yatırma konusunda bizde de bir takım kolaylıklar geldi ve tek vergi numarası için yoğun çalışmalar yapılıyor ama henüz "Harikalar Dünyası"nda değiliz. Şimdi mektuba kaldığımız yerden devam...)

Benim Konya'da bir arabam vardı geçen yıl bu vakitler, Ziraat Bankası aracılığıyla deprem vergisi de dahil gönderdim. Bana Ziraat Bankası Konya Şubesi'nden paranın Konya Alaaddin Dairesi'ne ödendiğine dair yazı geldi. Temmuz'da tatile gittim ve arabayı satmaya karar verdim.

"Borcu yoktur" yazısı olacakmış. Ama benim vergi dairesinde araba vergi borcum varmış. Dedim: "Ben ödedim borcum yok."

"Burada borçlu görünüyorsun, öde öyle" dediler.

Ziraat Bankası Konya Merkez şubesine gittim, durumu anlattım, "Öğleden sonra gel bakalım" dediler. Daha sonra gittim, para ödenmiş. Dedim, "Şunun bana fotokopisini yapın, oraya götüreyim", ne ise banka gerekli belgeleri verdi. "Onlara söyle bizi kötülemesinler, kendileri iyi çalışsınlar" dedi. O evrakla vergi dairesine gittim, yine kuyruk var. "Şef veya müdür kim" diye sordum odasına gittim. "Beyefendi, benim vergi borcum yok ama burada borcun var diyorlar. Aslında basit bir iş için yanınıza gelmek istemezdim ama ben de meslektaşınızım, sizden ekstra bir yardım istemiyorum, bu konuya bir baktırır mısınız" dedim.

Hemen birilerini çağırdı, onlar gerekli belgeyi getirirken, biz de vergi konuları konuştuk. Yani oldu ama "Borcu yoktur" kağıdını almak bir gün sürdü.

Şimdi "Türkiye'yi niye AB ye almıyorlar" diyenlere sormak lazım...

Avrupa'da işler Türkiye'deki gibi mi?

Sayın Birsel, o kadar çok bürokrasinin bulunduğu bir yerde Türk olarak ben bile Türkiye'ye yatırım yapmak istemem.

Tamam, bazı şeyler her ülkenin özelliğine göre farklılık gösterir.

Türkiye Hollanda değil, anlıyorum.

Ama çok şeyler basitleştirilebilinir.

Selam ve saygılarımla,

Bayram Tuncer

Hollanda

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır