kapat

14.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İlginç kıyaslama
Rektörler "1983'te profesör aylığı orgeneral aylığına eşitken Temmuz 2000'de yarbay maaşına geriledi" dediler

Üniversite rektörleri, Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret ederek ekonomik sorunlarını içeren bir rapor sundular. Raporda, ilginç bir kıyaslamayla, profesör maaşının 1983 ile 2000 arasında, "orgeneral maaşından, yarbay maaşına gerilediğine" yer verildi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Kekeç'in hazırladığı raporda, üniversiteler ve öğretim üyelerinin sorunlarının anlatıldı. Öğretim elemanlarının maaşlarının ve üniversitelere ayrılan ödeneklerin artırılması istenilen raporda, "Akademik Personelin Yoksullaşma Süreci" başlığı altında, öğretim üyesi maaşları, diğer kamu kurumlarında çalışanların maaşlarıyla karşılaştırıldı.

ASKER MAAŞIYLA KARŞILAŞTIRMA
Raporda, 40 yıl hizmet veren bir profesörün maaşının DİE verilerine göre, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırındaki geçim düzeyini ancak karşılar duruma geldiği ifade edilerek, şöyle denildi:

"Yükseköğretim Personel Kanunu'nun çıkarıldığı 1983 yılında profesör aylığı orgeneral aylığına eşit iken, günümüzde onun yaklaşık üçte biri miktarına düşmüştür. 2000 yılı Temmuz ayında bir profesörün maaşı yarbay maaşına eşittir. Bunun gibi 1983 yılında bir profesörün aylığı ile bir yüksek mahkeme yargıcının aylığı arasındaki oran 1.02 iken 2000 yılı Temmuz'unda bu oran 0.56'ya düşmüştür. Aynı şekilde göreve yeni başlayan bir araştırma görevlisi 2000 yılı Temmuz ayında aynı kıdemdeki yargıcın aylığının yüzde 70'i kadar aylık almaktadır."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır