kapat

14.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Polis bombada ısrarlı
Emniyet bilirkişinin tüp patlaması demesi sonucu tahliye edilen Pınar Selek'in peşini bırakmamakta kararlı

MISIR Çarşısı'nda 9 Temmuz 1998'de meydana gelen ve 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamayla ilgili tartışmalar devam ediyor. Patlamayla ilgili bilirkişi raporları biribiriyle çelişirken, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi, patlamanın bombadan kaynaklandığını ispatlamak için CD hazırlıklarına başladı. Kriminal kimya uzmanları, olay yerindeki delillerden bomba kalıntılarına ulaşınca, polis de bu iddiaları belgelerle doğrulamak için çalışma başlattı.

Kriminal Dairesi uzmanlarının Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya bombanın neden olduğu yönündeki çalışmasının son aşama geldi. Kriminal Dairesi kimyagerleri, olay yerinde tespit edilen nitrik iyonları ile nitro gliserin artıklarının sadece bir patlayıcıda bulunduğu yönünde rapor hazırladı. Uzmanlarca Mısır Çarşısı dahil, çeşitli patlamalardan sonra meydana gelen hasarların karşılaştırmalı görüntülerinin yer aldığı bir CD de hazırlanıyor.

Yargılama aşamasında ortaya atılan iddialara da cevap verilecek CD'de, patlama nedeninin gaz sıkışması veya tüp olmadığı, olay yeri tespitleri sıralanarak anlatılacak.

İLLE DE BOMBA
Patlamanın ardından başlatılan soruşturmada, Pınar Selek yakalanmadan önce Taksim'de, Selek'in ortaklarından olduğu bir resim atölyesinde yapılan aramada patlamamış iki adet bomba bulunduğu da hatırlatılacak. Ele geçen bombaların yapımı sırasında kullanılan koli bandında Selek'in parmak izlerine rastlanması, polisin elindeki en önemli delil olarak değerlendirildi.

Polis: Tüp patlaması değil

Emniyet'in soruşturma kapsamında mahkemeye sunulmak üzere hazırlayacağı raporda şu iddialara ve bilgilere de yer verilecek:

İddia 1: Tüp Patlaması

Açıklama: Patlama nedeni cafedeki tüplerden biri ise olay yerinde tüp parçaları bulunurdu. Fakat bu parçalara rastlanmadı.

İddia 2: Gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlama

Açıklama: Büfenin konumu nedeniyle bu mümkün değil. Çünkü sürekli servis yapıldığı için büfenin camları ve kapısı açık durumda. Bu şekilde gazın birikmesi olanaksız. Ayrıca, biriken gaz nedeniyle patlama olsaydı gaz, tüm büfe tabanında birikeceği için hasar ve yanık izleri de tüm büfe tabanında ve duvarında olacaktı. Halbuki hasar dondurma makinesi ve büfe tavanının dondurma makinesi üzerindeki yaklaşık bir buçuk metre çapındaki alanda meydana gelmiştir. Bunun da ancak bir bombanın etkisiyle meydana geleceği bilinmektedir.

Bilirkişiye göre bomba olamaz
Selek davasına bakan İstanbul 4 No'lu DGM'ye sunulan bilirkişi raporunda Mısır Çarşısı'ndaki patlamanın neden bomba olamayacağı şu delillere dayandırıldı:

1-Olay yerinde rastlanan Nitrit iyonlarına çürüyen her türlü organik madde neden olabilir;

2-Sosis, salam, sucuk gibi et ürünlerine "etin renginin korunmasının sağlanması" için üretimleri sırasında potasyum nitrit (KNO2) veya sodyum nitrit (NaNO2) ilave edilmektedir. Bu oran ortalama olarak sosis ve salamda 0,0001, sucukta 0,0008, pastırmada 0,0005'dir. Büfenin çok fazla miktarda kullandığı bu ürünler patlama sırasında bir yerlere yapışmış ve orada yanmış olabilir. Bu olgu nitrit iyonlarının varlık nedeni olarak düşünülebilir.

3-Nİtroselüloz günlük yaşımımızda çok kullanılan ve patlamanın olduğu büfede de kullanılabilecek bir çok maddede (lak, vernik, boya, imitasyon deri, suni ipek, mürekkep, fotoğraf...) bulunur.

4-Formülü bilinmeyen azotlu bileşikler ise her türlü organik maddeden (örneğin döner parçaları, boya, vernik, elbise parçaları ve bunlar gibi) gelebilir.

5-Bomba uzmanları olay yerinde bir bombanın patladığı zaman yerde açacağı cinsten bir çukura rastlanmadığını söyledi.

6-Patlamanın olay yerindeki 8 tüpten sızan gazla olma ihtimali en güçlü olasılık. Kapı önündeki insanlar gazın temizlenmesini önledi.

Ünsal ERGEL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır