kapat

14.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
KISA KISA KISA

Keban Barajı'nda tehlike sinyalleri devam ediyor
Yeterince yağış olmaması ve sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde gitmesi yüzünden elektrik üretimi durma noktasına geldi. Türkiye elektrik üretiminin beşte birini karşılayan Atatürk ve Karakaya Barajı'nda su miktarı, üretimin durma noktasına geleceği seviyeye (dip seviye) düşerken, Keban Baraj Gölü'nde su seviyesinin azalması nedeniyle adacıklar ortaya çıktı. Keban Baraj'ında olması gereken su seviyesi kodu 845'ten 821.45'e düşerken, barajda suyun azalması nedeniyle ortalama üretilen enerji miktarı da günlük 17.2 milyon kilovatsaatten, 3 milyon kilovatsaate düştü. Atatürk ve Keban Barajı'nda dip seviyesi 820 olurken, Karakaya'da bu miktar 670.

ASO da niyet mektubu istiyor
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, hükümetin enflasyonla mücadele programına zarar vermeden reel sektörün sesine kulak vermesi gerektiğini belirterek, "Bu nedenle hükümetten üretim, yatırım ve ihracat için bir niyet mektubu da biz bekliyoruz" dedi. ASO Başkanı, "Verilen sözleri bu formadan izleyerek gerektiğinde hükümeti uyarma görevimizi yerine getireceğiz" diye konuştu.

Reklamcılığa taze kan geldi
Reklam dünyası Seri İlanlar Reklam Ajansı isminde yeni bir üye daha kazandı. "Az sayıda müşteriye en iyi hizmeti vermek istiyoruz" sloganıyla yola çıkan Seri İlanlar aynı zamanda kurumsal kimlik ve dizayn konusunda Avrupa'nın en büyük reklam ajanslarından biri olan Hotshop'un Türkiye'deki temsilciliğini de üstlendi. Seri İlanlar'ın kurucusu Salih Ecer ise 17 yıl Ajans Ultra'daki ortaklık tecrübesini, şimdi yeni şirketine aktarmayı hedefliyor.

'Ülkeye göre para politikası'
Para düzenlemelerinde ulusal devletlerin korumacı müdahalelerine katı muhalefetiyle tanınan Uluslararası Para Fonu (IMF), bu konudaki üslubunu yumuşattı. IMF Başkanı Horst Köhler, Japonya'da dün sona eren Avrupa ve Asya maliye bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, IMF'ye üye her ülkenin para politikaları konusunda "Kendileri için en uygun olanı seçme hakkını desteklediğini" söyledi.

Aynı toplantıda konuşan IMF Asya Bölümü Başkanı Kunio Saito, 1997-1998 Asya krizinden çıkarılan derslerin IMF`nin para politikaları konusundaki katı tutumunu yumuşatması gereğini gösterdiğini belirtti. IMF üye ülkelere dayattığı para politikalarında zengin ülkelerin çıkarını gözetmek ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını gözardı etmekle suçlanıyordu.

Yabancıya 640 trilyonluk itfa
Hazine, 21 Şubat 2001 tarihinde yapılacak 4.3 katrilyon liralık itfaya konu devlet iç borçlanma senetlerinin (DIBS) sadece yaklaşık 640 trilyon liralık kısmının değişik yabancı yatırımcıların elinde olduğunu bu nedenle aynı tarihte yapılacak ihalede herhangi bir sıkışıklık beklenmediğini açıkladı.

Piyasa Yapıcılığı Danışma Kurulu toplantısında DIBS'ların vergilendirilme hususunun görüşüldüğünü belirten hazine açıklamasında, ikincil piyasalarda bankaların yanı sıra bireysel yatırımcıların da daha fazla katılımının sağlanması amacıyla gerçek kişilerin satın altıkları DIBS'lara ilişkin gelirlerinin beyannameye tabi olup olmaması konusunun irdelendiği bildirildi.

Toplantıda ayrıca, piyasa yapıcısı banka yetkililerine özellikle mali piyasalar ile ilgili olarak önümüzdeki döneme ilişkin görüş ve beklentileri soruldu. Katılımcılar bu hususta genellikle olmulu görüş bildirerek IMF niyet mektubunda yer alan önlemlerin gerçekleştirilmesi ve bunlara yönelik somut adımların atıldığının görülmesiyle birlikte beklentilerinin daha da olumluya dönüşeceğini ifade etti.

Credit Lyonnais'nin başı yine dertte
1980'li yılların başında adı yolsuzluk davalarına karışan, Avrupa'nın önde gelen bankalarından Credit Lyonnais'in başı yine dertte. Banka hakkında, ABD'li sigorta şirketi Executive Life'ın satın alınması sürecinde, şirketin portföyünde usülsüzlük yaptığı gerekçesiyle Amerikan Adalet Bakanlığı tarafından dava açılacak.

The Economist dergisinin kapak konusu olan habere göre, Credit Lyonnais, 1991-1995 arasında satın almaya çalıştığı ABD'li sigortacılık şirketi Executive Life'ın batık bono portföyünü kullanarak, büyük karlar elde etti. 1998 yılına gelindiğinde, banka, hem şirketi ve hem de portföyünü satın alamayacağını anladı. ABD'li yetkililer, Executive Life'ın satın alınması için, bankanın bilerek kanunları çiğnediğini, Başkan Jean Peyrelade'nin ise, olanlardan haberdar olmasına rağmen, hiçbir şey yapmadığını savunuyor.Uzmanlar, davanın açılması ve bankanın aleyhine sonuçlanması halinde, Credit Lyonnais'in, yüklü bir para cezasına çarptırılacağını ve ABD'deki bankacılık lisansının iptal edileceğini belirtiyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır