kapat

14.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DU üretimi durduruldu
Kansere yol açan DU mermilerinin yerini, radyoaktif olmayan tungsten mermileri alacak

Tüm dünya, Amerikan uçaklarının sulandırılmış uranyum mermileri (DU) attığı Bosna ve Kosova'da çıkan kanser vakalarını tartışa dursun, Amerika ve İngiltere bu konuda önemli adımlar attı. Sulandırılmış uranyumlu DU mermilerinin üreticisi Amerika, bunların üretimini durdurduğunu açıkladı. İngiltere ise donanmasında gemilerden DU mermilerini geri çekip yerlerine Tungsten mermisi kullanma kararı aldı.

2003'E KADAR KALKACAK
İngiliz yetkililer, çevre ve insan sağlığına uzun süreli olumsuz etkileri olduğu gerekçesiyle 2003 yılına kadar tüm DU'ları kaldırıp yerlerine, uzmanların "çevre ve insan için çok daha güvenli" dediği Tungstenleri getirecek. Yetkililer, bu yeni mermilerin daha pahalıya malolacağını ancak radyoaktivite tehlikenin böylece ineceğini belirttiler.

Son olarak Kosova'da görev yapan 15 asker DU'lu mermilerin yol açtığı kan kanserinden hayatını kaybetti. 22 asker ise kanser ve çeşitli hastalıklara yakalandı. Bölgedeki halkın ise ne şekilde etkilendiği yolunda raporlar hazırlanıyor. AB ve BM konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Tungsten: "Çevreci bomba"
SAVUNMA dergisi Jane Defence'in uzmanlarından Paul Beaver, DU'lu mühimmatın tercih edilme sebebinin "etkili ve isabetli atış" olduğunu söyledi ve "DU'larla bir tankı klasik topla vurabileceğiniz mesafeden 1 kilometreden daha öteden vurabilirsiniz" dedi. DU'lar sayesinde Körfez Savaşı'nda Irak tanklarının onların menziline girmeden yaklaşık 3 km'den vurulabildiğini belirten Beaver, "Üstelik zırhlı araçları delip geçebiliyorlar" şeklinde konuştu. International Tungsten Industry Association firmasının ürettiği ve yıllardır kullanılan tungstenler, "çevreci mermi" olarak biliniyor. Zırhı delip geçmiyor ancak parçalıyor. Doğaya da fazla zarar vermiyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır