kapat

14.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu "şey" nedir acaba?
Onun adı Ginger ya da IT... İnternetten bile daha önemli bir buluş olduğu söyleniyor. Onu görenler "Hayatımda böyle bir şey görmedim. Devrim yaratacak" diyor. Yatırımcılar ise onun peşinden koşuyor

Bütün dünyanın dilinde aynı ortak soru var şu günlerde: IT nedir?.. Herkes, mucidinin "dünyayı saracağını ve hayatı değiştireceğini" iddia ettiği yeni bir ürünü konuşuyor. Ama, "Ginger" (zencefil) olarak da adlandırılan bu yeni ürün hakkında kimse hiçbir şey bilmiyor. Ve de, ne mucidi Dean Kamen, ne de Amerikan iş dünyasının en büyük isimleri arasında yer alan ortakları icat hakkında konuşmaktan kaçınıyor. Ama hepsi de IT'nin kapış kapış satılacağını düşünüyor.

2002'DE PİYASADA
Hatta yatırım uzmanlarına göre IT, Kamen'i, dünyanın şu anda en zengin adamı olan Microsoft'un kurucusu Bill Gates'ten daha zengin yapacak.

Sırrın, IT'nin piyasaya çıkacağı 2002 yılında çözüleceği açıklandı. O zamana kadar ise "Bazı kıskanç girişimcilerin fikri çalmasından ya da engellemesinden çekinildiği için" tek kelime edilmeyecek. Birçok kişi dudak büküyor. Bunun internet sayesinde yayılan bir dedikodu, "abartılı" bir reklam kampanyası olduğu iddia ediliyor.

BUSH: GÖRDÜM, MÜTHİŞTİ
İddialara yanıt ise Amerika'nın yeni başkanı George W. Bush'tan geldi. Kamen'in muhteşem villasına giderek IT'yi görme şansına erişmiş birkaç kişiden biri olan Bush, "IT harika bir şey. IT'de geleceği gördüm" dedi.

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Harvard Business School yayınlarının, Kamen'e IT hakkında 2002'de yayınlanacak bir kitap için tam 250 bin dolar para yatırdığının açıklanması kafaları daha da karıştırdı.

HERKES ONU TARTIŞIYOR
IT'NİN uyandırdığı merak çılgınlık boyutlarına ulaştı. Dünyanın önde gelen bütün gazetelerinde her gün IT hakkında fikirler üretiliyor. Önceki gün Amerika'nın, NBC televizyonunun "Today", ABC televizyonunun "Good Morning America", CNN, MSNBC ve CNBC gibi büyük ulusal kanalları IT hakkında programlar yaptılar.

New York Times, Washington Post gibi Amerika'nın önde gelen gazeteleri IT tartışmalarını her gün sütunlarına taşıyor. Reuters, Associated Press gibi dünyanın önde gelen haber ajansları gelişmeleri her gün duyuruyor. IT'nin ortakları olan milyoner yatırımcıların web siteleri de her gün binlerce meraklıdan gelen mektup bombardımanına tutuluyor. Bütün mektuplarda ortak bir soru var: Nedir bu IT?

Mucidi ipucu verdi
Esrarengiz buluşun sahibi Dean Kamen buluşu üzerinde biraz daha çalışacağını ve 2002 yılında açıklayacağını söylüyor. Ancak icadı gören sayılı kişiler bugüne dek böyle bir şey görmediğini vurguluyor.

Ginger'in mucidi Dean Kamen. 100'e yakın icadın patentini elinde bulunduruyordu bugüne kadar. IT üzerindeki çalışmalarını 2002 yılına kadar büyük bir gizlilik içerisinde sürdüreceğini açıklayan Kamen, yoğun ısrarlar karşısında bu "şey" hakkında birkaç ipucu verdi. İşte Kamen'in ipuçlarının bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan IT tanımı:

HERKESİN İHTİYACI
"IT herkesin ihtiyacı olan bir şey. IT'yi satmakta hiçbir sorun yaşamayız. Tornavida ve penseyle kısa sürede kurulabilecek ve bir karton kutuya sığabilecek. Bu harika bir fikir. Ama bazılarını tedirgin edebilir. Mesele, insanların kullanmalarına izin verilip verilmeyeceği. Pahalı, tehlikeli ve sıkıcı şeylere bir alternatif olacak. Çevremizdeki ve dünyadaki herkesin hayatını değiştirecek. Ortaklardan Amazon.com'un sahibi Jeff Bezos'u "kahkahalarla güldürdü. Eğlenceli bir şey. Kentlerin kuruluş biçimini değiştirecek. Binalar ve çevre bu ürüne uygun şekilde yeniden yapılandırılacak."

Tıbbi ürünler üreten DEKA Araştırma ve Geliştirme şirketinin kurucusu olan Dean Kamen, mucit olarak 100'ü aşkın ürünün patantini elinde bulunduruyor.

YÜZYILIN MUCİDİ
Merdivenleri tırmanabilen tekerlekli sandalyeyle dünya çapında başarı kazanan Kamen, Amerikan Ulusal Teknoloji ödülünü ve "Tıp biliminin gelişmesine katkılarından dolayı" Hoover Madalyasını aldı. Worcester Polytechnic Institute'ten mezun olan Kamen, 1976'da ilk tıbbi ürünler şirketi olan AutoSyringe'i kurdu. Şeker hastaları için ilk portatif pompa; portatif diyaliz makinesi icatlarından bazıları.

Robot mu oyun mu tehlikeli mi
Herkes IT hakkındaki kısıtlı bilgiyi kullanarak bir fikir yürütmeye çalışıyor. İngiliz BBC televizyonunun, Kamen'in sözlerini değerlendirerek vardığı sonuçlar şunlar:

Yüksek teknoloji ürünü mü?
Çok satılacağına göre çok karmaşık değil, basit bir şey. Tetrapak süt kartonu gibi basit bir buluş da mucitlerini milyoner yapmıştı.

Acaba tehlikeli mi?
Bu konuda pek ipucu yok. Ama Amerika gibi kumuya açık yerlerde sigara içilmesinin yasaklandığı halde silah satışının teşvik edildiği bir ülkede bu da hiç şaşırtıcı olmaz.

Robot köpek olabilir mi?
Sony robot hayvanlar kkkküretmek için milyonlarkkca dolar yatırmıştı. Yılbakşında en çok satılan hediye robot hayvanlar oldu. Bu icadın da insanları anlayabilecek ya da duyulu bir robot hayvan olma ihtimali var.

Online yemek mi?
Birçok insanın hayallerinden biri. acıktığı anda bilgisayarına dokunup önüne yemek gelmesi. Yeni buluşla ilgili böyle bir iddia ortaya atıldı bile. İnternetten siparişini verdiğiniz ürünün masanızda belirmesi elbette hayatımızı değiştirirdi. Yeni bir oyun mu?

Sony'nİn Playstation-2 ve Bill Gates'in x-Box'una rakip yeni bir oyun olması muhtemel.

Uçan bir otomobil mi?
1980'lerde çıkan elektrikli otomobillerin yeni bir versiyonu olabilir. İddialar arasında James Bond tarzı tek kişilik jetlerden, uzay araçlarına kadar her şey var. Uçan bir otomobil de olabilir. 1999'un başında Moller International şirketi Skycar adını verdiği uçan otomobili ürettiğini açıklamıştı.

Karada saatte 300 havada 500 kilometre hızla gidebilen Skycar'ın 2000 yılı başında trafiğe çıkacağı söylenmişti. Ama, IT'nin ucuz olacağının açıklanması bu ihtimali zayıflatıyor.

Silikon Vadisi bu icadın peşinde koşuyor
Ginger'in ortakları yeni ekonominin ve Silikon Vadisi'nin en önde gelen yatırımcılarından oluşuyor. Amerika'daki teknoloji çevreleri "Bu adamlar boş işlere asla yatırım yapmazlar. Ginger herhalde muazzam bir şey" yorumunu yapıyorlar. Mucidi Dean Kamen'ın dışında yeni ekonomi sektörünün yatırımcıları

John Doerr, Steve Jobs ve Jeff Bezos. Onlar şimdiye dek şirketlerini zirveye taşıdı, yatırımları hiçbir zaman boş çıkmadı. Milyarlarca dolar para getirdi. Şimdi de Ginger'ın peşindeler.

Karlı işlere para yatırır
1974'TE beş parasız geldiği Silikon Vadisi'nde dünyanın en zengin insanlarından biri haline geldi. John Doerr, teknoloji dünyasındaki, zeki ve karlı işlere para yatırmasıyla tanınıyor. Doerr, Compaq, Cypress, Intuit, Macromedia, Lotus, Netscape, Sun Microsystems, Symantec gibi teknoloji dünyasının devlerine yatırım yaparak 30 bin kişiye iş olanağı sağladı. Rice Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği eğitimi alan Doerr, bilgisayar hafıza cihazlarının patentini de elinde bulunduruyor.

Amazon'un kurucusu
İnternet üzerinden kitap, kaset gibi ürünler satan Amazon.com adlı sitenin kurucusu. 1995'te açılan Amazon.com. 5 yıl içerisinde 17 milyar dolarlık değeriyle Amerika'nın en büyük şirketlerinden biri haline geldi. İlk üç yıl içerisinde 160 ülkeden 4.5 milyon insan siteyi ziyaret etti. Sitenin 1998 yılındaki satışı 500 milyon doları geçti. İnternet zenginleri listesinin ikinci sırasında bulunan Jeff Bezos'un serveti 5.74 milyar dolar.Bilgisayar devrimcisi

1976 yılında kurduğu Apple'ın ortağı ve başkanı olan Jobs, ilk bilgisayarını evinin garajında kendi kendine yaptıktan sonra 70'lerde Apple 2'yle kişisel bilgisayar alanında bir devrim yarattı.

1980'lerde ise Macintosh ile bilgisayarın tanımını tamamen değiştirdi, ikinnci bilgisayar devrimini başlattı. İki yıl önce, "öldü" denilen şirketin başına tekrar geçerek yeniden sektörde bir numara haline getirdi. Apple attığı adımlarla bugün zirvede.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır