kapat

13.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hain bilgisayar
İstediğiniz kadar aşkla bağlanın, ekranına dostlarınızın yüzüne baktığınızdan daha çok ve daha şefkatle bakın yine de bilgisayarınız size ihanet ediyor.

İnternete bağlanan her bilgisayar 'çerez' tabir edilen programcıkları yer ve o programcıklar da içeride ajan gibi bilgi toplayıp her internete bağlandığınızda bu bilgileri bir koşu sahibine yetiştirir. Bu istisna falan değil, sık sık oluyor. Hatta son bir yıl içinde bu yüzden mahkemelere düşen düşene.

Koskoca Amazon, müşterilerinden izin almadan bilgi topladığı için mahkemelerde sürünüyor. Aynı şekilde RealNetworks firması sitesini ziyaret edenlerin ne tür müzik sevdikleri ile ilgili bilgi toplamak ve bilgisayarlarında yüklü olan şarkıların adlarının listesini almak yüzünden 14 ayrı davadan yargılanıyor. Buy.com ise bu yolla topladığı bilgileri üçüncü şahıslara yani reklamcılara satmakla suçlanıyor. Davayı kaybederse yüz binlerce kişiye, kişi başına 10 bin dolar ödemek zorunda kalacak.

Buna karşı mücadele etmenin yolları var elbette. Ama ortalama bir bilgisayar kullanıcısı için elli çeşit güvenlik programı yükleyip yüz çeşit tedbir ve kurala uymak çekilir dert değil. Bunun sonu paranoyak olmaya kadar gider. Bizzat Netscape programının sizinle ilgili her bilgiyi sahibi olan AOL'a yetiştirdiğine dair iddialar bile var. Şu meşhur televizyon şovu Big Brother gibi bir şey. Ama büyük bir fark var. Orada gözlem altında olanlar bunun farkında ve oyuna katılıyorlar. Burada ise biz saf saf internette dolaşırken, borca harca girerek aldığımız kendi bilgisayarımız arkamızdan iş çeviriyor.

Eğer delil yetersizliğinden paçayı kurtarmazlarsa bu mahkemeler bittiğinde davalılar tarihe geçen cezalar alacaklar. O zaman hep birlikte rahatlarız ama siz şimdilik tanımadığınız, güvenmediğiniz sitelerde sahte isim, sahte telefon numarası ve adres verme hakkınızı kullanın. Bu tamamen yasaldır. Ama sakın komşunuzun adını vermeyin.

mozdemir@sabah.com.tr


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır