kapat

Pazar Eki
31.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sarhoş olmayın tadına varın varın
içme sırları

Aman dikkat! Yılbaşı gecesini keyifle geçireyim derken, cin çarpmışa dönme ihtimali de var... Aşağıdaki yazı, bunu önlemeye yöneliktir

Adı atom muydu, yoksa dinamit mi? Tam hatırlayamıyorum. Ama 80'li yıllarda barlarda böyle bir popüler kokteyl vardı. Kısa yoldan "kafayı bulmak" isteyenler barmene bu kokteylden ısmarlar, barmen rakı bardağına bir parmak cin, bir parmak votka, bir parmak kanyak, bir parmak da rakı koyup karıştırır, müşteri de kadehi fondip yapardı. Bundan iki kadehi devirenin, kendisinin de devrilmesi garantiydi. Kısa yoldan garantili sarhoşluk kokteyliydi bu... Kestirme, hızlı, ekonomik...

Bu gece, keyifli ve uzun bir yılbaşı geçirmek isterken, dinamit kokteyli içen kişinin durumuna düşmek de var! Geceyi uzatabilmek, sarhoşluğun girdabında kaybolmamak, onun yerine tatlı bir çakırkeyiflikle sohbeti ve eğlenceyi sürdürmek için ise bazı inceliklere dikkat ederek içmeli...

Neler mi bu incelikler? Önce midenin durumu. Zira aç karnına içilen içkinin alkolü, kana çok hızlı karışıyor ve insanı hızla sarhoşlatıyor. O yüzden yılbaşı akşamı içmeye başlamadan önce yiyeceğiniz bir-iki dilim tereyağı sürülmüş -veya zeytinyağına banılmış- ekmek, midenizi sıvayacaktır.

Tabii bu da yetmez, içkiyi hiçbir zaman "boş" içmemelisiniz, bir elinizle kadehi tutarken, diğer eliniz de de sık sık çatala uzanmalı... Eskilerin "Bir yudum rakı, bir çatal meze" formülü boşuna değil.

İkinci önemli nokta, sert içkileri sek, yani tek başına içmemek... Şarap, bira, sulu rakı içenler için sorun yok. Ama mesela viski içiyorsanız, muhakkak birkaç parça buz veya yarıya yakın su koymalısınız. Su, alkolü seyreltiyor ve içkinin hızlı çarpmasını önlüyor. Tabii yemekten sonra en fazla bir-iki kadeh yudumlanan halis malt viskiler, konyaklar gibi içkiler için bu geçerli değil. Onlar sek içilebilirler.

İÇKİLERİ KARIŞTIRMAYIN
Bir başka püf noktası, içkileri fazla karıştırmamak. Yazının girişindeki dinamit kokteylinin içene dinamit etkisi yapması, dört çeşit sert içkinin karışması sayesinde oluyordu. Gerçekten de bir gece boyunca art arda dört ayrı şaraptan içseniz bir şey olmaz da, önce cin-tonik, yemekte rakı, yemek sonrası viski, ardından da konyak içseniz ve biraz fazla kaçırsanız, küfelik olursunuz. Zira şarapların hammaddesi aynıdır. Cin ise tahıllardan, rakı kuruüzüm ve pancardan, viski arpadan, konyak yaş üzümden yapılır. Hepsinin de kimyası farklıdır, kimi yeni damıtılmıştır, kimi yıllarca fıçıda beklemiştir. Bu yüzden bir araya gelmeyi sevmezler...

Yine bir başka tüyo da "beyaz içkiler" denen cin, votka ve şeffaf rom gibi sert içkilerin, viski, konyak, brendi gibi sert içkilerden daha rahat içimli oldukları. Votka, cin ve beyaz rom, yüksek derece ile damıtılır ve alkolleri iyi saflaştırılır. Konyak, brendi ve viskide ise aroma çok önemli olduğundan, damıtım düşük derecede yapılır ve içkide aromatik yağlarla beraber başağrısı yapan bazı maddeler de kalır. O yüzden dört duble Rus votkası içseniz bir şey olmaz da dört duble konyak içseniz başağrısı çekersiniz. Siz siz olun, viskiyi, konyağı da fazla kaçırmayın.

Geceyi tatlı bir çakırkeyiflikle sürdürmek, sabah da pırıl pırıl uyanmak istiyorsanız, yılbaşı gecesi esas içki olarak dinlenmiş, kaliteli şarap için. Sert içkileri kararında bırakın, fazla da birbiriyle karıştırmayın...

Mutlu ve keyifli bir yılbaşı dileğiyle, şerefinize...


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır