kapat

Pazar Eki
31.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tarifler web'den iş pişirmeye kaldı
Bu akşam yılbaşı sofrası için ne hazırlayayım derdindeyseniz, internet bu konuda da sizi aydınlatacaktır. Neyi nasıl pişireceğinizden baharat ve sos soslara kadar her türlü bilgiyi veren pek çok site var

Yemek yapmak son derece keyifli bir uğraş. Tabii bir zaman sonra bildiğiniz yemekler biter. Yeni arayışlara girersiniz. Komşularınız ya da iş arkadaşlarınız çoğunlukla pek yardımcı olamaz. Annelerimizin takvim yapraklarına başvurduğu gibi bize de internete müraacat etmek düşer. Eğer İngilizce biliyorsanız binlerce yabancı site yemek tarifi anlatıyor ama onların da bazı dezavantajları var. Ölçü birimleri uymuyor, malzemeler bulunamıyor, bin türlü sorun. En iyisi yine yerli siteler. Gerçi onlar da topu topu birkaç tane ama zararı yok. Az olsun öz olsun.

1001 LEZZET
Superonline'ın içinden ulaşabileceğiniz bir sayfa olan http://www.superonline.com/gurme adresine gittiğinizde buranın http://www.1001lezzet.com sitesiyle içerik ortağı olduğunu göreceksiniz. Mekan, tarif, şarap, kiler gibi farklı başlıklar altında bilgiler toplanmış. Neyse ki tarif bölümü epey detaylı. Yemek türlerinden farklı ülkelerin mutfaklarına, pişirme şeklinden zorluk derecesine kadar birçok linkte yüzlerce yemek tarifi bir araya getirilmiş. Tabii özel günlere ait tarifler de unutulmamış. Bu kısımda yılbaşı için birbirinden leziz yemek tarifleri de bulabileceksiniz.

Türk mutfağı odaklı sitelerden biri olan http://www.yemekzevki.com ise "Türk mutfağı sanal ortama taşındı" sloganıyla yemek tarifleri veriyor. Mr. Gurme, serbest kürsü, sefer tası gibi bölümleri bulunan bu site, yemek tariflerini antre, ana yemek, salatalar, tatlılar gibi kısımlara ayırmış. Tariflerini gördüğünüz yemeklerin resimleri de sitede yer alıyor. Böylelikle görüntüsüne bakarak yapmak istediğiniz yemeği seçebilme şansınız da var. Her yerde bulamayacağınız tarifler, özellikle de zeytinyağlı tarifleri Yemekzevki'nin web sitesinde ihmal edilmemiş.

Diğer bir yemek tarifi sitesi ise http://www.aafiyetolsun.com Diğerlerinden biraz daha detaylı olan bu sitede kalori cetveli, yemek sözlüğü, ölçüler gibi bölümler bulunuyor. Ölçüler bölümü özellikle yemek pişirme konusuda acemi olanlar için hazırlanmış. Yemek Sözlüğü bölümünde ise birçok bitkinin ne işe yaradığı ve nasıl kullanılacağı anlatılmış.

Aynı bölümde pek de adını duymadığımız bazı yerel yemeklerin neler olduğu da açıklanıyor.

Örneğin cevz-i bevva olarak adlandırılan bitkinin ne olduğunu buradan öğrenebilirsiniz. Bu sitedeki yemek tarifleri ise sadece türlere göre sınıflandırılmış; soslar, deniz ürünleri, yahniler gibi.

ANNEMİN TARİFİ
Ayrıntıya giren bir başka site de http://www.recipesofmom.com Sitenin isminin Türkçe meali annemin yemek tarifleri.

Hemen hepimiz için annemizin yemeklerinin dünyanın en lezzetli yemekleri olduğunu düşünürsek, aslında sitenin adının yerli yerine oturduğunu söylemek mümkün ama nedense Türkçe bir isim değil. Buradaki yemekler kategoriye göre, tarifi verene göre ve ülkeye göre sınıflandırılmış. Sitedeki bir diğer bölüm başlığı ölçüler. Yemek tariflerinin birçoğu siteyi hazırlayan kişinin akrabalarına ait.

Diğerlerinden daha sevimli ve sıcak bir görüntüsü olan http://www.emutfak.com sitesi sizin yollayacağınız yemek tariflerine de açık.

Bu tarifler konuklardan bölümü altında değerlendiriliyor. Çin mutfağı, İtalyan mutfağı, İspanyol ve Portekiz mutfağı ve Arap mutfağı tariflerini bulmanız mümkün.

"Yemeğin adını bulmak zor" derler, sanal alemde hem adını hem tarifini birkaç tıklamayla bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır