kapat

Pazar Eki
31.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yılın 'en'leri
2000'de Türkiye'de gündemi en çok neler ve kimler işgal etti? Billur Kalkavan sahnede striptizle konuşuldu. Demirel Güniz Sokağa bir türlü dönemedi. Mezarcı ise son günlerin sürprizini yaptı; mesih olarak çıkageldi

Yılın "bir devir kapandısı"
36 yıldır, çeşitli görevlerle politika sahnesinde gördüğümüz Süleyman Demirel, sahneden çekildi. Meclisin 5+5 formülüne karşı çıkması sonucu görev süresi uzatılmayan Demirel cumhurbaşkanlığı görevini Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'e devretti. Demirel "tavuk yetiştirecek değilim" diyerek tam olarak da sahneden inmediğini ima etti. Murat Demirel hadisesiyle ciddi darbe alan Süleyman Demirel şimdilik sadece Ortadoğu barışıyla ilgileniyor.

Yılın çökertmesi
Ocak ayında başlatılan Hizbullah operasyonlarıya örgüt tamamen çökertildi. Örgüt lideri Hüseyin Velioğlu çatışmada öldürüldü. Birçok şehirdeki hücre evlerinde yapılan kazılarda 40'a yakın ceset bulundu. Bunların arasında, kayıplara karışan İslamcı feminist yazar Konca Kuriş de vardı.

Yılın "sanat için soyundu"ları
Billur Kalkavan, "Marion ve Muhammed" oyununda striptizci kızı canlandırırken Nilüfer Açıkalın, sahnede giyinip soyundu.

Yılın sebzesi
Patates! Stok fazlası nedeniyle patates kampanyasına başlansın dendi. Kim patates güzeli olacak tartışmasında Hülya Avşar, Bakan tarafından yaşlı bulundu. En iyi aday Ebru Şallı denirken, Banu Alkan "benden daha iyi patates güzeli olmaz" dedi. Kampanya yapılmadı.

Yılın askerleri
Çelik Erişçi, Soner Arıca, Beyazıt Öztürk, Tarkan, Mustafa Sandal. Arkadaş olan son ikisi teskere alır almaz beraber hamama gitti.

Yılın mesihi
Şubat ayında Almanya'ya iltica eden eski FP'li milletvekili Hazan Mecarcı Kasım ayında 'mesih' olarak ortaya çıktı.

Yılın dış gezileri
Tantan ve ekibi şubat ayında Çin'e gitti, dönüşünde bir panda krizi doğdu. Çinliler pandayı vermekten vazgeçti. Kasım ayında ise bir grup milletvekili Küba'ya gitti. Purocu kızlar şapur şupur öpülüp geri dönüldü. Gidenler "rezil ettiler bizi" diye suçlandı.

Yılın ihracatı
Galatasaray UEFA kupasını kaptı. Fatih Terim de son imparator edalarıyla "Daha Avrupa'da fethedilecek çok kale var" deyip yollara düştü. Artık taraftar Fiorentina'yı da takip ediyor.

Yılın seksi
Uzay mekiğinde astronotların çeşitli pozisyonlarda seks yaptığı iddia edildi. NASA bu haberi tabii ki yalanladı.

Yılın utancı
Leeds - GS maçı öncesinde iki İngiliz taraftar Taksim'de öldürüldü.

Yılın çaylağı
NBA'de forma giyen ikinci Türk Hidayet Türkoğlu. İlk 5'te başlayıp daha ilk sezonunda, 16.7 dakikaya 5.2 sayı sığdırarak hepimizin gururu oldu.

Yılın jargonu
Kadir İnanır, Derman Bey dizisi için etrafına topladığı manken kızları 'motive ederken' ipin ucunu kaçırdı. Buket Saygı taciz edildim diye ortaya atıldı. Dizi reytingi düşük diye yayından kaldırıldı.

Yılın sporcusu
Gineli Eric Moussambani. 2000 Sydney oyunlarını şenlendiren Gineliler, Dünya rekorlarını da altüst etti! Rakipleri kuruduktan sonra havuzdan çıkabilen Moussambani şimdi de sörfe başladı.

Yılın yürüyüşü
Kızını Bağdat Caddesi'ndeki trafik kazasında kaybeden Boray Uras, trafik kazalarına dikket çekmek için İstanbul'dan Ankara'ya yürüdü.

Yılın yorgunu
Mahsun Kırmızıgül "Yoruldum" isimli bir kaset çıkardı. Kürtçe, Ermenice, Arapça, Zazaca, Lazca ve Arnavutça nakarat yaptı.

Yılın sanat tartışması
Hülya Avşar, "Tuttuğum takımın renkleri bunlar değil" diye bir yağlı boya tablonun önünde fotoğraf çektirmeyince ressam Prof. Adnan Çoker'den azar işitti. Erol Aksoy, Çoker'i salondan kovdu.

Yılın televole müdavimi
Erdal Acar. Kaç kadınla çıktı, kaç kadınla evlendi derken vergi kaçırmak ve askerden kaçmakla suçlandı. Neyse ki o da askere gitti.

Yılın "öteki"si
Serdar Turgut, ülkenin sadece yüzde 6.5'u çağdaş yaşam şartlarına sahip bilgisi üzerine "öteki Türkiye ve televoleci ekonomistler" tartışmasını başlattı.

Yılın profesyonel adayı
Mail Büyükerman. Cumhurbaşkan-lığından meclis başkanlığına her şeye adaylığını koydu. Amacına henüz ulaşamadı.

Yılın "tencere"si
Hıfzı Topuz, anılarında "Çetin Altan ve Melih Cevdet Anday kavga ederken Altan'ın kafasına kova geçirdik" deyince, Mine Kırıkkanat "Hayır, tencereydi; üstelik Melih Cevdet Anday'ın kafasına geçirdik" diyerek duruma açıklık getirdi.

Yılın tıp düşmanı
Osman Durmuş. Sağlık Bakanımız, Trabzon Numune Hastanesi Başhekimi onu karşılamadı diye odasından kovarken, kadınlarda beyin kanamasına neden olduğu söylenen ilaçlar için "30 yıl kullandım. Üç ay daha kullanırım" dedi.

Yılın çıplakları
Ajda Pekkan, Vizyon dergisinde 54 yıllık memişlerini kamuoyuna hür iradesiyle açarken, Metin Akpınar telefon kazasına kurban gitti. Cep telefonuyla konuşurken dalıp, otel odasının balkonuna anadan doğma çıkan Akpınar fena yakalandı. RTÜK bunu yayınlayan televizyonlara kapatma cezası verdi.

Yılın "en son n'oldu şimdi bunlar yani"si
Oya Başar ve Levent Kırca, teatral anlaşmazlıkları yüzünden boşandı. Basın toplantısı sırasında bir kez daha kavga ettiler. Şimdi yine birlikteler.

Yılın köpeği
Pittbull. Özlem Tekin'in pitbull cinsi köpeği komşunun köpeğine saldırıp hayvanını gözünü çıkarınca pitbull'lar tartışılmaya başlandı. Ama esas facia, Almanya'da bir pitbull'un küçük Volkan'ın ölümüne neden olmasıydı. Avrupa'da bazı ülkeler bu köpeğin beslenmesini yasakladı.

Yılın "Bir Mercedes'e dönerim"i
Derya Tuna, İbrahim Tatlıses'in dansöz Asena ile fazla yakınlaşması üzerine Amerika'ya gitti, "bir daha asla"lı açıklamalar yaptı. Birkaç ay sonra bir Mercedes cip karşılığında geri döndü.

Yılın harcanan kadını
Kaya Çilingiroğlu, Biricik Suden ile aslanlar gibi bir ilişki yaşadı ama Hülya Avşar ağırlığını koyunca birden Biricik'i yalancı, hayalperest ve yaz eğlencesi ilan etti. Suden harcanırken Çilingiroğlu gitti sunucu oldu.

Yılın lümpeni
İnci Aral'ın yazdığı Yılmaz Güney biyografisini Costa Gavras'ın film yapacağı haberi üzerine Hürriyet yazarı Fatih Altaylı "o aslında kadın döven, siyasi bir kimliği olmayan lümpen bir insandı" yorumunu yaptı. Bunun üzerine "Güney lümpen miydi, değil miydi" tartışması başladı.

Yılın teşhisi
Egebank soygunu suçlamasıyla Ulucanlar Cezaevine konan Murat Demirel "Bir rahatsızlığınız var mı?" sorusuna "manik depresifim" cevabını verdi. Hastalığın ne olduğu gazetelere haber, dergilere araştırma konusu oldu.

DÜNYADAN YILIN LAFLARI

Bill Clinton
Şu ana kadarki en iyi başkan olmayabilirim ama sekiz yıl içinde en çok eğlenen başkan olduğum kesin!.. (Görev süresinin dolmasına aylar kala yaptığı bir konuşmadan)

Teğmen Dmitry Kolesnikov (Rus denizaltısı Kursk'da ölen subaylardan)

Hiçbir şey görmeden yazıyorum, burada 23 kişi var ve kimse bir daha yüzeye çıkamayacak. (Bu not cebinde bulundu.)

Boris Yeltsin
Sizden beni affetmenizi istiyorum çünkü birçok umudunuzu boşa çıkardım. (Eski KGB ajanı Vladimir Putin'i halefi ilan ederken yaptığı konuşmadan)

Rahip Josef Homeyer
Tanrım, Paris'te neredeydin?.. (Concorde uçağının düşmesi sonucu ölen 96 kişinin cenaze töreninde yaptığı konuşmadan)

Mark Foley (ABD senatörü)
Büyük olasılıkla, evde yaptığımız havuçlu kek tarifi bu ülkenin nükleer sırlarından daha iyi korunmakta!

Arjantin'den bir gazete başlığı
Greenspan (ABD Merkez Bankası Başkanı) faizleri yarım puan yükseltti ve dünya dönmeye devam ediyor...

Fidel Castro
Onun hayallerini tümüyle paylaşıyorum. Ben de onun hayallerinin gerçeğe dönüştüğünü gören hayalperestlerden biriyim!.. (John Lennon'un ölüm yıldönümünde yaptığı konuşmadan)

Leonid Kuchma (Ukrayna lideri)
Dünya daha güvenli bir yer olacak ve herkes huzur içinde uyuyacak. (Çernobil nükleer santralinin kapatılmasında yaptığı konuşmadan)

MUTLU TÖNBEKİCİ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır