kapat

Pazar Eki
31.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tayland'da hepsi kelebek
Kışlarını Tayland'da geçirmeyi ilke edinmiş 'seyyar-yazar' Okan Kitapçı, 'Çünkü Erkekler Kelebektir' kitabı için, "Tayland'da kadının evlenince gözünü kapaması gerek. Orada erkekler kelebektir" diyor

Yazlarını Marmaris'te, kışlarını Tayland'da geçiren biri Okan Kitapçı. Yani o sıcağın peşinden gidiyor. Kendisi Tayland'a olan ilgisini ve yaptığı yolculukları "Çünkü Erkekler Kelebektir" isimli bir kitapta topladı. Gezi-edebiyat türünde bir kitap bu. Aslında Kitapçı, "Çünkü Erkekler Kelebektir"i önce rehber kitap olarak tasarlamış. Ama bu kitap iki günde bitmiş. "Benim daha anlatacaklarım vardı" diyor: "Çünkü o ülkede birçok şey yaşadım ve öğrendim. Bunları da anlatmak isteyince bu tür bir kitaba yönlendim."

Kitapçı'nın Tayland dendiği an aklına ilk gelen 'gülümseme' oluyor: "Orada herkes sürekli gülüm-süyor. Hiçbir gerginlik ya da stres yok. Bu da Budist kültüründen kaynaklanıyor olsa gerek. Onun verdiği hayata dair sevgi ve kutsama Taylar'ın yüzüne yansıyor. Her şey büyük bir keyifle yapılıyor. Zorunlu bir hayata dair tek iz yok."

YEMEKLER DE GÜLÜMSÜYOR
Bu kitapta Tayland'a nasıl gidileceğinden tutun, barlarına, gece hayatına dair birçok pratik bilginin yanı sıra bir kültürün de değerlendirmesi var. Kitapçı, "Tayland'ın dünyasını anlamanız için ona bir Avrupa ülkesine bakar gibi bakmamanız gerek" diyor. Çünkü Avrupa'da bir ülkeden bir başka ülkeye gittiğinizde değişen çok az şey vardır. Ama Tayland'a gittiğinizde kendinizi ayrı bir dünyada buluyorsunuz. Mesela yemek yapmak bile orada bir keyif işi. Yemekler sadece damağa değil aynı zamanda göze de sesleniyor. Yemek süsleme sanatı ile yiyecekler de bir nevi gülümsüyor. Bir karpuz ya da kavun çiçeğe dönüştürülebiliyor."

"Ama" diyor Kitapçı, "tüm bunların tadına varabilmeniz ve kavrayabilmeniz için orada yaşamanız gerek. Yani bir turist olarak birkaç günlüğüne gittiğinizde Tayland'ı anlayamayabilirsiniz. Benim için önemli olan o ülkenin kültürünü hissedene kadar bir süre yaşayabilmektir. Zaten insanlar Tayland'a ya vuruluyorlar ya da nefret ediyorlar. Ben birincilerdenim."

Okan Kitapçı kitabına "Çünkü Erkekler Kelebektir" adını vermesini ise şöyle anlatıyor: "Tayland'da Budist kültüründen ötürü her şey açık bir şekilde cereyan ediyor. Yani gizli olan hiçbir şey yok. Belki insanların gülümsemesi de bundan ötürü. Cinsellik de böyle yaşanıyor. Hiçbir baskı ve kıskançlık yok. Önemli olan bedeni sevmek ve keşfetmek. Bu nedenle kadının aşık olduğu zaman gözünü iki açması, evlendiğinde ise bir gözünü kapaması gerekir. Çünkü orada erkekler kelebektir. Bir erkek biriyle birlikte olacaksa eğer 'Kelebeklik yapmaya gidiyorum' der."

Kitapçı, Tayland'da yaşadıklarını ilerleyen zamanlarda bir romana da dönüştürmek istiyor.

BUKET AŞÇI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır