kapat

Pazar Eki
31.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ve insanoğlu böyle 'çözüldü'
İnsanın gen haritasının çıkarıldığı 2000, bilimde tüm zamanların en önemli yılı ilan edildi. Genlerin şifresinin çözülmesiyle tıpta birçok hastalığı önleyebilecek yeni ilaçlar üretilecek, insan ömrü de uzatılabilecek

26 Haziran'da, İnsan Geni Projesi Başkanı Francis Collins ve Gelera Genomics kuruluşunun başkanı Craig Venter, insanlık tarihinin en önemli açıklamalarından birini yaptılar: İnsanın DNA haritası tamamlanmıştı. Tek başına bu araştırmayla bile 2000, bilimde tüm zamanların en önemli yılı ilan edildi. Çünkü genlerimizin çözümü, hayatımızı değiştirecek. Projeyi yürütenlere göre hastalanmadan önce, hastalığın başında tedavi etme imkanını verecek bir buluş bu. Genlere göre ilaç üretilecek, risk tespit edildiğinde erken müdahale edilecek, yaşlanma geciktirilecek... Gerçi böylesine bir güç çok da tartışılıyor; çünkü "ya kopya Hitler'ler yaratılırsa?" türünden sorular geliyor akla.

2000'de diğer önemli bilimsel araştırmalar ve tıp alanındaki yeniliklerden bazıları şöyle:

Yaşlılık geni bulundu Chicago'daki Illinois Üniversitesi İnsan Genleri Enstitüsü bilim adamları, insanlarda ileri yaşlarda birçok hastalıktan sorumlu olan geni buldular.

Kanser hücrelerine aşı California Üniversitesi, insan hücrelerinde bulunan telomerase enzimine karşı geliştirilen bir aşının bağışıklık sistemini harekete geçirerek, kanser hücrelerini yok ettiğini öne sürdü. Paris'te de Türk doktor Hüseyin Fırat'ın bulunduğu bir başka ekip kanserli hücrelere karşı aşı geliştirdi.

Uzuuun bir ömür
İnsan ömrünü yüzde 50 uzatabilecek bir ilaç, laboratuvar denemelerinde olumlu sonuç verdi.

HIV'e DNA aşısı
HIV virüsünün sağlıklı insanlara bulaşmasını önleyeceği düşünülen DNA aşısının denemeleri ABD'de başladı.

Hepatit C virüsü çoğaltıldı
Bilim adamları, Hepatit C virüsünü laboratuvarda kültür olarak çoğaltmayı başardı. Artık süratle çoğaltılabilecek Hepatit C virüsleri üzerinde genetik araştırmalar yapılabilecek, daha etkili yeni ilaçlar üretilecek.

Yapay insan hücreleri
ABD'li bilim adamları, yapay insan hücreleri üretti.

Deriden kemik yaptılar Bilim adamları deri ve diş eti hücreleriyle kemik üretti.

Yumurtalık kanserine aşı ABD'li bilim adamları yumurtalık kanseri için hastanın kanser hücrelerini kullanarak aşı elde etti. Aşının, 10 hastanın 8'inde başarı sağladığı açıklandı. (NTVMSNBC)

DÖRT SORUDA GENİ MUAMMASI
1) Hakikatte kimin genleri çözüldü?

Kamuoyunda İnsan Genom Projesi diye bilinen, ABD hükümeti destekli bilimsel araştırma için gerekli sperm ve kan bağışı bir düzine gönüllüden alındı. Projenin ticari platformdaki rakibi Celera Genomics ise değişik etnik kökenlerden 30 kadın ve erkekten örnek topladı.

2) ACTGTTACCG gibi manasız harfler dizininin anlamı nedir?

Bu harfler, DNA üzerinde yer alan dört farklı moleküler bazın -adenine (A), cytosine (C), thymine (T) and guanine (G)- sembolleri. İnsan genomu toplam 2 ila üç milyar harf uzunluğunda.

3) Gen nedir ve bizde kaç tane var?

Gen, DNA'nın bir parçasıdır ve hücrenin nasıl bir protein oluşturacağını belirler. Her amino asit üç harflik parçalardan oluşur. Yaklaşık 100 bin genimiz var.

4) Genom bir kitap olsa?..

Tam dokuz yıl boyunca okunurdu. Tümü yazılacak olsa, 200 adet sarı telefon rehberi kalınlığında olacaktı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır