kapat

04.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Katalogda sahte resim iddiası
356 eserin yer aldığı Halkbank Kataloğu'ndaki 15 tablonun gerçek olmadığı iddia edildi

Halkbank'ın hazırlattığı 356 tabloluk resim koleksiyonunda, aralarında Hoca Ali Rıza'dan Hikmet Onat'a kadar pekçok önemli ressamın eserinin sahte olduğu iddia edildi. Haftalık Aktüel dergisinin haberine göre metinlerini Önder Şenyapılı'nın yazdığı, sanat danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. İbrahim Demirel'in yaptığı, Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen'in önsözünü yazdığı katalog, dar bir çevrenin gördüğü resimleri ortaya çıkarınca tartışma başladı. İddiaya göre Hasan Vecih Bereketoğlu, Ali Rıza Beyazıt, Üsküdarlı Cevat, Mahmut Cuda, İbrahim Çallı, Şevket Dağ, Feyhaman Duran, Hoca Ali Rıza, Süleyman Seyyid, Hikmet Onat, Nazmi Ziya gibi Türk resminin köşe taşı ressamlarının resimleri arasında 15'inin sahte olduğu tespit edildi.

İMZA PROBLEMİ
Halkbank kataloğundaki resimlerin fotoğraflarını gören restoratör-eksper İhsan Şurdum ve 31 yıldır antika ve resim ticareti yapan Yaman Mursaloğlu da, birkaç istisna dışında iddiaları doğruladı.

Şurdum kataloğun 87. sayfasında yer alan Hasan Vecih Bereketoğlu'nun natürmort resminde imza problemi olduğunu belirtti. Ayrıca 126. ve 127. sayfalardaki "Üsküdar'dan Kızkulesi" ve "Yemen San'a'dan" resimlerinin, bu büyük ressama izafe edilemeyecek kadar kötü olduğunu söyledi. Yaman Mursaloğlu ise koleksiyonun 233. sayfasındaki Hoca Ali Rıza'ya ait olduğu belirtilen resmin, taşbaskı olduğunu kaydetti. Bunun gibi yüzlerce taşbaskının gerçek resimmiş gibi koleksiyonculara pazarlandığına şahit olduğunu belirten Mursaloğlu, resim piyasasında Hikmet Onat imzasıyla satılan pekçok resmin, ressamın öğrencilerine ait olduğunu, katalogdakinin de bunlardan biri olduğunu iddia etti.

BANKA SERT TEPKİ VERDİ
Yıllarca süren emekler sonrasında oluşturdukları eser hakkında ileri sürülen iddialara banka yetkililerin ilk tepkisi sert oldu. Sanat Danışmanı Yrd.Doç.Dr. İbrahim Demirel, "Bu iddiaları bazı kötü niyetli kişiler çamur atmak için ortaya atıyor" dedi. Demirel, "Piyasada sahte resim yapan, satan varsa, biz de yutmuşsak suç bizde mi? Sabancı Koleksiyonu'nda dahi sahteler olduğuna dair dedikodular var. Hata yaptığımı kabul etmem" diye konuştu. Bankanın genel müdürü Yenal Ansen ise sanat danışmanlarının bu konuda otorite olduğunu savunarak, "Bu banka 1938'de kuruldu. 1952'de alınan resim de var, 1992'de alınan da... Dolayısıyla kaça alındı, ne yapıldı bilemem" diye konuştu.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır