kapat

04.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Olay adama veda
6-7 Eylül olaylarının kahramanı olarak ünlenen gazeteci-yazar Mithat Perin dün Teşvikiye Camiinde kılınan öğle namazından sonra Zincirlikuyu'da toprağa verildi

6-7 Eylül olayları ile tarihe geçen Mithat Perin dün Teşvikiye Camii'de kılınan cenaze namazından sonra son yolculuğuna uğurlandı. Olay adamın cenaze törenine çok sayıda gazeteci, politikacı ve işadamı katıldı. Perin, törenin ardından sevenlerinin gözyaşları arasında Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

O BİR EFSANEYDİ
Efsane adam, Perin 1955'de İstanbul'da yaşanan dehşet olaylarının mimarı olduğu ileri sürülen İstanbul Ekspres Gazetesi'nin sahibiydi. Gazetenin tarihe geçen 6 Eylül 1955 sayısı "Atatürk'ün Selanikteki evi bombalandı" manşetiyle piyasaya çıkmış ve bu haber İstanbul'da büyük infial yaratmıştı.

46 yıl önce bu haber üzerine o gün İstiklal Caddesi'ndeki ve diğer semtlerdeki Rum, Ermeni ve Yahudi vatandaşlara ait işyerleri ile çok sayıda ev birkaç saat içinde tahrip edilip yıkıldı. İstanbul'u altına üstüne getiren olay adam olarak tarihe geçen Mithat Perin'in cenaze törenine o günleri Perin ile yaşayanlar da katıldı.

Törende eşi Perizat ve oğlu Selçuk Perin ve akrabası Ergil Tezerdi gözyaşları arasında başsağlığı dileklerini kabul ettiler.

EŞİ PERİŞAN
Teşvikiye Camii'ne gelenler Mithat Perin'in eşi Perizat Perin, oğlu Selçuk Perin ve söz-yazarı Şehrazat tarafından karşılandı. Üzgün olduğu gözlenen Perizat Perin, oğlundan aldığı destekle başsağlığı dileklerini soğukkanlı bir şekilde kabul etmeye çalıştı.

Perizat Perin, eşinin çalışma arkadaşları olan gazeteci dostlarının gösterdiği yoğun ilgiyle moral buldu.

Mithat Perin ile ilgili anılarını aktaran CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen, Perin'in, Türk basın tarihinin önemli bir yapı taşı olduğunu belirterek, "Onun ölümü basın için büyük bir kayıptır" dedi.

Sipahioğlu: Gazeteciliği ondan öğrendim
İSTANBUL Ekspres Gazetesi'nin o zamanki Yazı İşleri Müdürü olan Gökşin Sipahioğlu eski patronu Perin'in cenaze törenine Paris'ten gelerek katıldı Sipahioğlu, şunları söyledi: "Mithat Perin benim ilk patronumdu ve son patronum da yine o oldu. Bana gazeteciliği tek öğreten gazeteci olmuştur. Kendisini her zaman çok sevdim ve saydım. 6-7 Eylül olayıyla Mithat Perin'nin hiç ilgisi olmadı. 300 bin gazete basmamız mümkün değildi. Çünkü kağıdımız yoktu bunlar uydurmadır. O zaman 10-12 bin tirajımız vardı ve 20 bin baskı yapmıştık."

Bedii Faik: 55 yıllık dostumdu
55 YILLIK arkadaşı Bedii Faik'te, Perin'le ilgili anılarını şöyle anlattı: "Mithat ile birlikte Yeni İstanbul, Dünya, Tasvir gazeteleri başta olmak üzere birçok gazetede 55 yıl birlikte çalıştık. Mithat çok çalışkandı ve hiç yılmazdı. Pek çok insan yetiştirdi. Apdi İpekçi'yi o yetiştirdi. Kendisi geri çekilir yetiştirdiği gazetecileri öne çıkarırdı. Atatürk'ün evine bomba atıldı diye 6-7 Eylül olayları olmadı. Bu haberi o zaman Anadolu Ajansı geçti. Perin'in bu olayla ilgilisi yok. Ona iftira atıldı. Çok sevdiğim arkadaşımdı."

Meslektaşları yalnız bırakmadı
1950'Lİ yılların efsane adamı Perin'in cenaze töreninde Bedi Faik, Ali İhsan Göğüş, Nezih Demirkent, Altan Öymen, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli, Mehmet Ali Birand, Recep Bilginer, Necati Zincirkıran, Kemal Kınacı, İsmet Gümüşdere, Rauf Tamer, Erol Dallı, İlhan Akın, Can Kaya İsen, Ertuğrul Özkök, Atilla Onuk, Mustafa Küçük, Yüksel Baştunç, Hulki İlgün, Ertuğrul Zorlutuna, Özkan Altındaş, Abdullah Nebioğlu, Şakir Süter, Yalçın Bayer, Erkan Yiğit, Faik Akın, Fahir Erdil gibi isimler yer aldı.

Cenazeye iş ve spor dünyasından Beşiktaş Kulubü eski başkanı Süleyman Seba, Galatasaray Kulübü eski Başkanlarından Selahattin Beyazıt, Prof.Dr.Ali Uras, Turgay Şeren, Fethi Demircan, Prof.Dr.Memduh Yasa, Erdoğan Demirören, Bülent Eczacıbaşı, Rahmi Koç, Tuncay Özilhan, Erkan Özerman ve sevenleri de katıldı.

Olay TAN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır