kapat

04.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çuvallı erzak turizmi
Bayram ve yılbaşı tatilinde memleketlerine gidenler büyük kentlere ortalama 100 kilo çeken erzak çuvallarıyla döndü. Bu çuvallarda yok yoktu: Turşu, peynir, soğan, tarhana, vb...

Gurbetçilerin getirdikleri erzaklar bölgelere göre farkılılık gösteriyor. Nevşehir, Çorum gibi Orta Anadolu'dan gelenler patates, soğan taşırken Kars'tan gelenler süt ürünlerine, Van'dan gelenler ise kurutulmuş et, sucuk ve baharatlı etlerle kışa hazırlık yapanlardan. Karadenizliler ise meyveleri tercih ediyor. G.Doğu'dan gelenler ise yanlarında reçel ve baharat getiriyorlar. Ancak erzaklar içinde vazgeçilmeyen ürünler de var: Un, peynir, turşu ve tarhana.

BİZDE KİLO HESABI YOK
Kastamonulu Sıtkı Öztürk'ü dönüşte erzaklarını yüklerken yakaladık. Anlattı: "Memlekette neyi özlediysek ve burada neye ihtiyaç duyuyorsak onu getirdik. Çuvalların içinde meyve, sebze, un, peynir, turşu ne ararsanız var. Kaç kilo mu getirdik? Bilmem, biz çuval hesabı yaparız. Burada bir çuval patates, bir çuval soğan, üç çuval da erzak var."

OTOBÜSÇÜLER ŞİKAYETÇİ
Bu durumdan otobüs şirketleri çok şikayetçi. Kastamonu Huzur Seyahat'in sorumlusu İsmail Topaloğlu yaşadıklarını şöyle özetliyor: "Valla bazen karıştırıyoruz; yolcu mu taşıyoruz, nakliye mi yapıyoruzfdiye. İstanbul'dan çıkışta pek sorun olmuyor. Ancak buraya gelirlerken çuval çuval meyve, sebze, bidon bidon turşu ve peynir getiriyorlar. Almazsak otobüse binmeyip diğer şirketlere gidiyorlar."

20 yıldır otobüs şoförlüğü yapan Ata Karakaya ise, "Yolcu başına bagaj kapasitesi 30 kilo. Ama adam 200 kilo getiriyor. Yolcularla birlikte otobüs 12 ton taşımak zorunda kalıyor. Böyle bir durumda ise fren işler mi, işlemez. 60 kilometre hızla giderken otobüsü durdurmak ise neredeyse imkansız. Çünkü bu yükle durmak için en az 200 metreye ihtiyacınız var. Bu yüzden kazalar oluyor" diyor.

DURUM VAHİM
Gurbetçilerin memleketlerinden erzak getirmesini değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez durumu tek bir kelimeyle özetledi: "Vahim!" Sönmez, "Türkiye'deki nüfusun yüzde 75'inin geliri alt, orta ve düşük düzeyde," diyor: "Bir hanenin gelirinin yüzde 40'nın mutfağa gittiğini düşündümüzde ise bu kişilerin geçim uyumunu sağlamak için destek aradıklarını görüyoruz. Birkaç günü bile kurtarmış olmaları onlar için kâr. Çünkü gelirleri çok az."

ANCAK 10 GÜN YETER
Kars'tan gelen Yaşar Karakaş ucuz olduğu için memleketten erzak getirdiklerini söylüyor: "Bizim orada süt, peynir, et çok ucuz. Burada ise ateş pahası. Oradan getiriyor ve burada tüketiyoruz. Bu görmüş olduğunuz çuvallarda 5 ailenin erzağı var ancak bunlar bize en fazla on gün gider. Keşke otobüs daha büyük olsa da daha fazla erzak getirebilsek."

İsmail Topaloğlu (Huzur Seyahat)
Yolcu mu taşıyoruz, nakliye mi yapıyoruz, belli değil! Kabul etmediğimizde diğer şirketlere gidiyorlar.

Caner Biçer (Kars Seyahat)
Adam turşu veya peynir getirdi mi yandık. Kokusu sindi mi çıkmaz. 150 milyarlık lüks otobüsle turşu taşıyoruz!

Ata Karakaya (Otobüs şoförü)
Rekabet var. Fazla yük alıyoruz. Bu da kazaya neden oluyor. Çaresi: Polisin göstere göstere okkalı cezalar kesmesi.

Öge DEMİRKAN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır