kapat

04.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Batığa SAR operasyonu
SAS ve SAT komandoları ile dalgıç timi, Antalya'da kayalıklara çarparak batan gemiye dün 'Araştırma ve Kurtarma' anlamına gelen SAR operasyonu düzenledi. Batıktan bir kadın cesedi ile ceset parçaları çıkarıldı

Antalya'nın Kemer İlçesi Kiriş mevkiinde, yeni yılın ilk saatlerinde kayalara çarptıktan sonra, ikiye bölünen kuru yük gemisinin su altında kalan bölümündeki cesetleri çıkartmak için 'Arama ve Kurtarma' anlamına gelen SAR (Search and Rescue) Operasyonu düzenlendi.

Muğla'daki Aksaz Deniz Üssü'nden gelen Su Altı Taarruz (SAT) ve Su Altı Savunma (SAS) timleriyle Mersin Sahil Güvenlik Komutanlığı dalgıçlarından oluşan 20 kişilik ekip, dün sabah saatlerinde tekrar başladıkları çalışmaların merkez üssü Kiriş'teki Kiriş World Otel'in sahilinde, planlama toplantısı yaptılar.

PLAN ÜZERİNDE ÇALIŞTILAR
Ekİp dalış komutanı Üsteğmen Ertan Kahya, gerilim filmini andıran operasyonu SABAH'a anlattı:

"SAT ve SAS komandolarıyla dalgıçlardan oluşan ekibimiz, geminin karaya oturan bölümündeki kaptan köşkünde yapılan aramada ele geçirdiğimiz gemi planı üzerinde ayrıntılı olarak çalıştık. Yeri tespit edilen ve şamandıralarla işaretlenen batığa hiçbir dalgıcın tek başına girmemesi konusunda emir verdik. Aksi halde içeride mahsur kalabilecekleri uyarısında bulunduk. Kilitli bir kapı bulunması halinde bu kapının açılmasını ve içeride ceset bulunması durumunda ise cesetlerin Zodiac botlarıyla açıkta devriye gezen Gemlik Firkateyni'ne, firkateynle de Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı'na götürülmesini söyledik."

BATIKTA KORKUNÇ MANZARA
Arama planı konusunda mutabakata varılmasıyla beraber saat 09.30 sıralarında dalış ekibinin yanı sıra 1 firkateyn, 1 helikopter ve 3 sahil güvenlik botu ile arama çalışmalarına başlandı.

Ekipteki komandoların ikişer kişilik gruplar halinde dönüşümlü olarak suya daldıklarını belirten Ertan Üsteğmen, "Üç kez dalış yaptık. İlkinde cesetlerin yerlerini tespit ettik. Bir kadın cesedi ve başka cesetlere ait parçalar bulundu. Batıktaki manzara korkunçtu. Suda yüzen parçaları torbalara yerleştirip 45 dakika sonra bota çıkardık. Sanki felaket anını, o karanlık bölmede kapalıp kalanların hislerini yaşadık" diye konuştu.

BAŞKA CESET YOK
Arama çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Antalya Deniz Komutanı Deniz Kd. Albay Fevzi Tosun, "Yaklaşık 13 metre dipteki batık bölüme inildi. Buradan bir kadın cesedi ve başka cesetlere ait olabilecek parçalar alındı. Başka cesede rastlanılmadı. Batıkla ilgili çalışmalar bitirildi" dedi. Gemide 45 kişinin daha olduğu yönündeki bilginin hatırlatılması üzerine ise Albay Tosun, "Cesetler dipten akıntıyla başka yere sürüklenmiş olabilir. Eğer gemide başka kişiler varsa daha sonra cesetler çıkabilir. Dün sağ bulduğumuz gibi yüzerek başka bir yere çıkmış insan da olabilir" dedi.

Bu arada sahil radyosundan denizde yarı batık vaziyette bir bot görüldüğü anonsu üzerine Sahil Güvenlik botları, botun görüldüğü noktaya hareket etti. Yarı batık halde görülen botun batan geminin tahliye botu olabileceği ihtimali ağır basarken; botun boş olduğu belirtildi.

PLAJDA ETÜD ETTİLER
Batan geminin denizaltındaki ön kısmında arama çalışmalarına dün sabah yeniden başlandı. Muğla'daki Aksaz Deniz Üssü'nden gelen SAT ve SAS timleriyle Mersin Sahil Güvenlik Komutanlığı dalgıçlarından oluşan 20 kişilik ekip, Kiriş World Otel'in sahilinde, planlama toplantısı yaptılar.

HEDEF KAPTAN KÖŞKÜ
SAT ve SAS komandolarıyla dalgıçlar, ilk olarak geminin karaya oturan bölümüne girdiler. Ekip, kaptan köşkünde yapılan aramada geminin planını ele geçirdi. Üsteğmen Ertan, plan üzerinde yaptığı çalışmadan yeri tespit edilen batığa hiçbir dalgıcın tek başına girmemesini istedi.

TORBALARA KOYDULAR
Dalış çalışmalarına bir firkateyn, bir helikopter ve üç sahil güvenlik botu refakat etti. Dört Zodiac botla bölgeye giden ekip, üç kez suya daldı. İlk dalışın ardından su yüzüne çıkarak ceset torbası isteyen komandolar, yaklaşık 10 dakika sonra buldukları bir kadın cesedi ve başka cesetlere ait parçaların bulunduğu ceset torbasını bota çıkarttı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır