kapat

04.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Emniyet'e intihar saldırısı
Kendisini işadamı olarak tanıtıp Şişli Emniyet Müdürlüğü'ne giren DHKP/C'li terörist, üzerindeki bombayla güvenlikten geçti

Emniyet Müdürü'nün bulunduğu 4. katta TNT bombasını patlattı. Cesedi parçalanırken, bir polis şehit oldu. 7 yaralı var

Mecidiyeköy'deki Şişli Emniyet Müdürlüğü binasına dün öğle saatlerinde bir intihar saldırısı düzenlendi. Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün Mecidiyeköy'deki binasına saat 13.50 sıralarında şık giyimli, 20 yaşlarında bir genç geldi. Kapıdaki görevliye "Ben işadamıyım. Emniyet Müdürü Selçuk Tanrıverdi ile görüşeceğim" dedi. X-ray cihazından geçerken, cihaz alarm verince, kimliğini görevliye teslim etti ve asansörlere yürüdü. Asansörde karşılaştığı bir sivil polise de "Pasaport işlemi yaptıracağım" dedi.

4'üncü katta inen terörist, doğruca Müdür Selçuk Tanrıverdi'nin odasına yöneldi. Karşılaştığı sekreter Yeliz Tektaş'a "Müdür beye evraklarımı imzalatacağım" dedi. Sekreterin kendisini durdurmasına fırsat vermeden çay ocağı ile nöbetçi memurun bulunduğu odaya ilerledi. Bu sırada polis Naci Canan Tuncer, "Senin içeri girmene gerek yok. Biz imzalatırız" diyerek önünü kesti. Paniğe kapılan terörist hemen pimi çekerek vücuduna sardığı TNT kalıplarını patlattı.

TÜPLERİ DE PATLATACAKTI
Teröristin parçaları etrafa yayılırken, aynı zamanda Emniyet Müdürü'nün makam şoförlüğünü de yapan Naci Canan Tuncer hayatını kaybetti. 6'sı emniyet mensubu 7 kişi de yaralandı. Çay ocağındaki LPG tüplerinin de patlatılması amacıyla saldırıya sahne olan oda savaş alanına döndü. Odanın penceresi caddenin karşı tarafına uçarak belediye otobüsünün üstüne düştü. Şans eseri LPG tüpleri alev almadı.

DAHA ÖNCE KEŞİF YAPTI
Saldırganın ceset parçaları toplanırken parmakları bulundu ve üzerinde incelemeler yapılınca kimlik tespiti yapıldı ve yasadışı sol DHKP/C örgütü üyesi Gültekin Koç olduğu ortaya çıkarıldı. Saldırganın daha önce de binaya girip çıkarak keşif yaptığı belirtildi.

Olayda yaralanan Sabahat Kısakol isimli bir vatandaş ile emniyet müdürlüğünde bekçi olarak çalıştığı belirtilen Hayati Balcı, Şişli Etfal Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yüzündeki yaralanmalar nedeniyle plastik cerrahi servisinde tedavi altına alınan Kısakol'un ise emniyet binasına pasaport almak için geldiği öğrenildi.

POLİSLER KÖR OLABİLİR
Florence Nightingale Hastanesi'ne kaldırılan 5 yaralının, emniyette bekçi olarak görev yapan Yavuz Meydan, gözlerinden yaralanan ve kör olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirilen polis memuru Murat Ergüder ile yine meslektaşları Süleyman Okkaya ve Mehmet Kayıkçı ile Derya Aslan isimli vatandaş olduğu açıklandı.

İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, "Bombayı iyi kamufle etmiş ancak ihmalin de olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"DHKP/C'NİN ÜZERİNDEYİZ"
Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, olayı üstlenen bir örgüt olmadığını belirtti. Basın mensuplarının "İntikam olabilir mi?" şeklindeki sorularına, "Herhalde intikamdır" karşılığını vererek, "canlı bomba"nın erkek olduğunu ve emniyet müdürlüğüne kendisini iş sahibi olarak tanıtarak Büyükdere caddesi'nden girdiğini sözlerine ekledi. Abanoz, olayı üstlenen bir örgüt olmadığını belirterek, "Ama, bulacağız tabii ki..." dedi. Bu tür saldırıları terör örgütü PKK üyelerinin gerçekleştirdiği hatırlatılan Abanoz, "DHKP/C üzerinde duruyoruz" şeklinde konuştu.

Terörist 2 kez tutuklanmıştı
Parmak izinden kimlik tespiti yapılan canlı bomba Gültekin Koç 1977 Erzincan doğumlu. İlk olarak 1992 yılında Dev Sol örgütü üyesi olmak suçundan tutuklandı. 1996 yılında Kadıköy'deki 1 Mayıs olaylarına katılan ve gözaltına alınarak İstanbul DGM'ye çıkartılan Koç, tutuklanarakcezaevine gönderildi. 1997 yılında da DHKP-C'ye yönelik gerçekleştirilen operasyonda Sakarya'daki bir örgüt evinde ele geçirilen ve tekrar tutuklanan Koç'un, daha sonra tahliye edildiği anlaşıldı.

Bu arada intihar saldırısının DHKP-C tarafından düzenlenen ilk canlı bomba eylemi olduğu kaydedildi. 23 yaşındaki Gültekin Koç'un da eylemi uzun süredir planladığı, hatta, Şişli Emniyet Müdürlüğü binasına daha önce "temiz" yani üzerinde bomba olmadığı halde girip çıkarak kapıdaki görevlilerde güven sağladığı iddia edildi.

ÇERÇEVELER YOLLARA SAÇILDI
Patlama şiddetiyle, binanın 4'üncü katındaki pencerelerin tamamı kırılıp E-5 Karayolu'na dökülürken, pencerenin çerçevesi de bir belediye otobüsünün üzerine düştü. (üstte) Çok sayıda polis yakını da yaralıların kaldırıldığı hastanelere akın etti. (yanda) Eşini babasını sapasağlam görenler sevinç gözyaşlarını tutamadı ve birbirlerine sarıldılar.

MAKAMINDA ÖLECEKTİ
Gültekin Koç'un asıl hedefinin Şişli İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Tanrıverdi olduğu düşünülüyor. Canlı bomba evrak imzalatma bahanesiyle odasına girip üzerindeki bombaları patlatacaktı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır