kapat

04.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Kamu bankalarına 7 milyar $
Başbakan Bülent Ecevit'in onayı üzerine Ziraat Bankası ve Halkbank'ın 20 milyar doları bulan görev zararlarına karşılık toplam 6.7 milyar dolarlık tahvil verildi

Başbakan Bülent Ecevit, kamu bankalarının mali yapılarının güçlendirilmesi çerçevesinde, Ziraat Bankası ve Halkbank'ın görev zararlarına karşılık tahvil verilmesi için onay verdi. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, iki bankanın 14 milyar dolar tutarındaki görev zararlarına karşılık 4 katrilyon lira ve 750 milyon dolarlık tahvil verileceğini açıkladı. Önal, iki bankaya 2'şer katrilyon liralık özel tertip, Ziraat Bankası'na 500 milyon dolar, Halkbank'a da 250 milyon dolar dövize endeksli tahvil verildiğini bildirdi. Önal, "Zaten kamu bankalarının görev zararlarının karşılanması bizim programımızda vardı" dedi.

Önal'ın ardından konuya ilişkin bir açıklama yapan Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp de her iki bankanın ilgili miktardaki tahvilleri aldıklarını söyledi. Tahvillerin, bankaların borçlanma faizini etkilemeyeceğini vurgulayan Demiralp, "Bunlardan daha önce de vermiştik. Piyasaya çıkmayacağı için, borçlanma faizlerini olumsuz yönde etkilemesi söz konusu değil" dedi.

Demiralp, bankaların toplam görev zararlarının, bu verilen tahvillerin dörtte bir ve üçte bir arasında bir miktarı kapsadığını, bundan sonraki ödemelerin, Yeniden Yapılandırma Kurulu`nun göreve başlamasından sonra, hazırlanacak program doğrultusunda kalan bakiyenin ödenmesi şeklinde olacağını belirtti. Yeniden Yapılandırma Kurulu`nun adaylarının belli olmadığını anlatan Demiralp, "Adaylar geliyor. Ancak son şekil verilmedi" dedi.

Demiralp, gazetecilerin sorusu üzerine ihale yasasının şu anda çıkarılması gereken yasalar arasında bulunduğunu, ancak daha önceliklikli yasalar da bulunduğunu anlattı. Demiralp, bunların elektrik piyasası yasası, fonların kapatılarak bütçe içerisine alınması ve TEAŞ`ın üçe bölünmesi gibi yasalar olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Önal'ın daha önce yaptığı açıklamalara göre, Ziraat Bankası'nın 8, Halkbank'ın ise 6 milyar dolar olmak üzere toplam 14 milyar dolarlık görev zararı bulunuyordu. Kamu bankalarının toplam görev zararının ise 20 milyar doları bulduğu bildiriliyordu.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır