kapat

04.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Yunanistan da euro kullanmaya başladı
KAPI komşumuz Yunanistan, AB üyeliğine kabul edildikten 21 yıl sonra Avrupa Para Birimi euroya dahil olmaya hak kazandı.

18 Haziran 2000 tarihinden itibaren euro cephesine alınan Yunanistan, 1 Mart 2002 tarihi itibariyle euro kullanmaya başlayacak. Bu amaçla 1 Ocak 2001 tarihi itibariyle milli para birimi Drahmi'nin yanısıra euro birimini ve katsayılarına alışmak için Drahmi üzerinden hesaplanan tüm fiyatların yanına euro birimi de yazılacak.

Diğer AB ülkelerine oranla ulusal ekonomisi daha 'hassas' olan Yunanistan, son iki yıl içinde yaptığı ekonomik reformlar sayesinde, enflasyon oranını yüzde 3'lere indirdi. Ayrıca devlet açıklarını görkemli bir biçimde kapatan Yunanistan, euro cephesine girmeye hak kazandı.

Yunan bankaları ise müşterilerine konu hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor. Örneğin Drahmi üzerinden banka hesapları olanlar artık banka makinalarından hesaplarını görmek isterse Drahmi hesabının yanında 'kaç eurosu' olduğunu da görebilecek.

Her türlü alışveriş yerinde Drahmi fiyatlarının yanında euro ederi de belirtilecek. Bu kurala uymayan mağaza sahiplerine 10 ile 20 milyon Drahmi (2 bin 700-5 bin 400 dolar) arası para ceza uygulanacak.

1 EURO= 340.75 DRAHMİ
Yunanistan'da euro kavramı yavaş yavaş kamuoyunda oturtulurken bugüne kadar Drahmi bazında 'milyoner ya da milyarder' olanların sayısı da azalacak. Bu arada Atina Borsası'nda yatırım yapan Yunanlılar hisse senetleri değerlerinin yanında euro değerlerini de görecek. Yunan hükümeti Yunan para birinminin euro ile özdeşleşmesinden oldukça memnun görünüyor.

Başbakan Kostas Simitis'in "en büyük ideali" haline gelen euronun Yunan ekonomisini bütünüyle değiştireceğine ve 2004 yılına kadar Yunanistan'ın çağ atlayarak geri kalan çok gelişmiş AB ülkelerinin düzeyine geleceğine inanıyor.

Stelyo BERBERAKİS


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır