kapat

04.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hamas'tan Arafat'a ölüm tehdidi
Ortadoğu'da çatışmalar 97'nci gününe girerken, İslami terör örgütü Hamas, Filistin lideri Yaser Arafat'a inanılmaz bir tehdit savurdu.

Arafat'ın Amerika Başkanı Bill Clinton'la Washington'da barış için bir araya geldiği saatlerde Hamas'ın lideri Hasan Yusuf, Batı Şeria'da yaptığı açıklamada Arafat'ı uyardı: Önerilen anlaşmayı reddet, yoksa silahımızı alnına dayarız... Yalnızca İsrail hedeflerine saldırılar düzenleyen Hamas, Filistin yönetimini de "Filistin davasını satmakla" suçladı. Halk Ordusu İleri Kolları isimli örgüt de, Araplar'a İsrailli siyasetçi ve ordu yetkililerini öldürme çağrısında bulundu.

ABD'DEN ELİ BOŞ DÖNDÜ
Bu baskı altında Washington'a giden Arafat, Clinton'la barış masasında görüşülecek konuları açıklığa kavuşturabilmek amacıyla 2 görüşme yaptı. İlk görüşme 2 saat sürdü. Bu görüşmeden birkaç saat sonra iki lider Beyaz Saray'da tekrar bir araya geldi. İkinci görüşmeye Amerika Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger ve CIA Başkanı George Tenet de katıldı. Toplantıda Arafat, "şiddeti azaltma girişimlerini yoğunlaştıracağı" sözü verdi. Ancak barış masasına oturma konusunda sonuca varılamadı. Filistin yönetimine yakın kaynaklar Arafat'ın Clinton'dan İsrail'de hükümet değişmesi durumunda da anlaşmanın geçerli olacağı konusunda güvence istediğini belirtiyorlar.

Albright, Cem de dahil bütün bölge liderleriyle 35 kez konuştu
Ortadoğu'da barış gelmesi için çaba sarfaden tek Amerikalı, kuşkusuz Başkan Bill Clinton değil.

Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, bölgeyi kan gölüne çeviren çatışmaların sona ermesi için 24 Aralık'tan bu yana inanılmaz bir telefon trafiğine girdi. Noel'de tatile girmesine rağmen Albright, aralarında Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in de bulunduğu bölge liderleriyle 10 gün içerisinde tam 35 telefon görüşmesi yaptı. Colorado'da bir kayak merkezinde tatil yapan ancak tatilini telefon başında geçiren Albright'ın telefon trafiğiyle ilgili rakamlar şöyle: Görüşmelerin her biri 15-30 dakika arasında sürdü. Türk meslektaşı İsmail Cem ile de 2 kez görüştü. En çok görüştüğü isim 8 telefon konuşmasıyla, aralarında 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de bulunduğu Ortadoğu Araştırma Komisyonu'ndaki AB Temsilcisi Javier Solana oldu. Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa ile 4, Alman meslektaşı Fischer ile 2, Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov ile 2, Fransız meslektaşı Hubert Vedrine ile 2, Kanada Dışişleri Bakanı John Manley ile 3,Tunus Dışişleri Bakanı Habib Ben Yahya ile 2, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Prens Bandar ile 2 görüşme yaptı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır