kapat

CUMARTESİ EKİ
30.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Elma'nın şanı
Bilgisayar teknolojisi, bu yıl tasarımlarıyla da atılım yaptı. Yılın en renkli tasarımı da monitör ve kasa yeniliğiyle Apple'dan geldi. Son bomba ise Intel'in Pentium 4'üydü

Yazılımlardaki 2000 yılı uyumsuzluğu nedeniyle bu yıla endişeli başlamıştık. Neyse ki korkulan olmadı, yazılımların güncelleştirilmesi çalışmaları tamamlanmış, sorun büyük ölçüde giderilmişti. Böyle bir kabus yaşanmadı ama bilgi teknolojileri ve internette başka bir kabus ortaya çıkıverdi. Yılın ilk aylarından itibaren internet ve teknoloji şirketlerinin borsalardaki piyasa değerleri inanılmaz bir hızla düşmeye başladı.

Ama teknoloji firmaları bunun yaşattığı şoku çabuk atlatıp birbirinden güzel ürünler çıkardılar. Geçen yıl iMac ile PC tasarımına renk getiren Apple, onun hemen ardından yan paneli açılan G4'ü getirerek şeffaf kasaların moda olmasını sağlamıştı. Bu kez basit ve küçük Cube geldi. Alışılagelmiş bir PC'nin bütün özelliklerine sahip ama sadece dörtte bir büyüklüğünde olan bu bilgisayar, özellikle tasarımı sayesinde toplanmadık ödül bırakmadı.

DEV EKRAN
Yine Apple'ın dev ekranı Cinema Display bir başka göz kamaştıran ürün oldu. LCD ekranlar henüz yaygın bir şekilde kullanılıyor sayılmaz. 4000 dolarlık Cinema Display de bu durumu değiştirmeye aday değil. Fiyatını bir an için unutursak 22 inçlik bu dev, grafik ve film işiyle uğraşanlar için ideal. Apple Cinema Display, standart bir monitörün iki katı parlaklık, keskinlik ve üç katı oranında kontrast sunuyor ve göz yormuyor.

Microsoft'un Windows 2000'i yılın işletim sistemi olduğunu kendine seçtiği addan bile belli ediyor. Bütün yıl boyunca hakkında en çok konuşulan ve tartışılan ürün oydu. Diz üstü bilgisayarlarda HP göz doldurdu. Çoğunlukla hareket halindeki kişilere yönelik olağanüstü ince HP Omnibook 500 taşınabilir PC serisi, kullanım kolaylığı, kablosuz kullanıma h!!azır olma özelliği ve ergonomik tasarımı ile dikkat çekiyor. HP Omnibook 500, 2,5 cm. kalınlığında ve yaklaşık 1,6 kg ağırlığında.

SON İŞLEMCİ
Intel, Be Here teknolojisi ile kendi web yazılımlarını birleştirip eğlence ve yayıncılık ortamını yeni bir seviyeye taşıdı. Bu seviyede etkileşimli kontrol izleyicilerin elinde. İsteyenler allymcbeal.com sitesinde yeni teknolojinin ilk örneğini izleyebiliyor. 360 derece teknolojisi, izleyicilerin de kendilerini oyunun bir parçası olarak görmelerini sağlıyor. Ama Intel asıl bombasını yılın son ayına sakladı ve Pentium 4'ü resmen duyurarak bu yıla damgasını vurdu.

Yılın en sükse yapan ürünleri
Bilgisayar: Apple Cube

Monitör: Apple Cinema Display

Yazılım: Intel Be Here 360 derece web

İşletim sistemi: Windows 2000

Diz üstü bilgisayar: HP Omnibook

İşlemci: Pentium 4

Oyun: The Sims

Oyuncak: Robot köpekler

Avuç içi cihaz: Compaq iPAQ

Cep telefonu: Ericsson Smart Phone

Web teknolojisi: Napster


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır