kapat

CUMARTESİ EKİ
30.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ben şarkıya şarkı demem darbuka çalmıyorsa
Bu yıl yerli müzik pek bir fıkır fıkırdı. Müziğinde darbuka ritimleri olmayan şarkıya şarkı demedik. Tabii sözleriyle bizi alıp götüren şarkılar da yok değildi. Kendinden emin mağrur kadınlar, komutanları Candan Erçetin'le bayrağı çekti. 'Ağır' şarkılar ise bildiğimiz gibiydi... Ne yapalım; arabesk bizim kanımızda!

Geçen yıla dönüp bir bakın. Amma oynadık değil mi? Bu yıl göbek atmanın altın çağı yaşandı. Yeniden dansözler "in", dansçılar "out" oldu. Kâh Asena'yla, kâh bardak üzerinde dans eden "Anastasia"yla oynadık. Sözler çok önemli değildi. Müziğinin içinde darbuka olunca tüm şarkılar hepimize yetti. Bu yıl en çok "Harem" adındaki darbuka solo albüm sattı. Kadınların kocalarına evde göbek atma fantezisi had safhadaydı. İstanbul'da bile dansözlü, hatta zenneli kına geceleri yapılır oldu. En çok oynatan şarkı, en çok sevildi. Bakın bu yıl kimler geldi, kimler geçti:

ELBETTE FIRTINASI
Yılın en iyi albümü şüphesiz Candan Erçetin'in "Elbette"siydi. Erçetin bu albümle arkasında yüzde 80'ini kadınların oluşturduğu bir cemaat topladı. Hep bir ağızdan "Elbette bazen çiçek açıp bazen solacağım" diyen, ayakları yere basan bir kadınlar ordusu...

DELİVEREN SEZEN
2 Haziran 2000 Cuma günü aylardır beklenen albüm "Deliveren"i piyasaya çıkaran Sezen Aksu 2000 yılının ikinci yarısına damgasını vurdu. Albümüne "Söz ağızdan çıktı bir kere. Şeytan da senden yana, melek de..." diyerek başlayan Minik Serçe çıkış parçası "Oh Oh" ile hepimizi oynattı. Ama sonra ağlattı. Albümün en 'damar' şarkısı "Keskin Bıçak" klibi çekilmeden dillere düştü. Çünkü "Keskin Bıçak" diyordu ki: "Kendimden kaçak, yarim keskin bıçak, nerde bende o yürek, yardan cayacak." Yetmez mi?

BU AKŞAM ÖLENLERİ TUTAMADIK
Yılın ilk aylarında uzun saçlı, uzun boylu bir çocuk göründü ekranlarda. Genzinden çıkan sesiyle "Bu akşam ölürüm, beni kimse tutamaz" diyen Murat Kekilli üç ay fena halde dinlendi. Ama sonra... Sonrası yok. Hepsi o kadar.

ASENA'YA İNAT SALLADIK
İbrahim Tatlıses bu yıl ağlatmaktan çok oynattı. "İki iki dört eder" ve "Kara Üzüm Habbesi" gibi şarkılarda Asena'ya eşlik etmeye kalkan bizler biraz apışıp kaldık. Ama yine de sallayabildiğimiz kadar salladık.

BENCE BU ASRIN ALBÜMÜ OLUR
Yılın en eğlenceli albümü şüphesiz Serdar Ortaç'dan geldi. O başlı başına bir tarz yakaladı. Adına da alaturka pop dedi. Yani bildiğimiz pop müziğe bir de darbuka keman ekledi. Daha bir kıvrak oldu. Serdar Ortaç'ın "Asrın Hatası" isimli albümü sayesinde yıl boyu iyi ter attık.

BU KADINA YETİŞMEK ZOR
Sertab Erener "Zor Kadın" isimle albümüyle 2000 yılında kendini bir kez daha bir kez daha kanıtladı. Albüm başlı başına bir bombaydı. Ama ona yetmedi. Gitti, dünyaca ünlü Ricky Martin ve Yunan diva Mando ile düet yaptı. Birbirinden güzel klipler çekti. "Zor kadın(dım)" diyerek kadınlık gururunu biraz ezdi. Ama arkasından gelen şarkılarla durumu toparladı.

GÜZ GÜLLERİ DELİRTTİ
Ramazandan hemen önceydi. İstanbul'da hangi gece kulübüne girsek bu şarkıyı duyduk. "Güz gülleri gibiyim, hiç bahar yaşamadım. Ya sevmeyi bilmedim yıllarca, ya sevince geç kaldım..." Bu şarkıdan çıkarılacak tek bir sonuç var: Allahım ben ne şanssızım. Biz Türk halkı olarak böyle sonları çok severiz. Yine aynı şey oldu. Son aylarda hep bir ağızdan kendi yalnızlığımız için üzüldük. Yetmedi bu içli şarkıyı kimin daha güzel yorumladığını tartıştık. Muazzez Ersoy diyenlerle Hakan Taşıyan diyenler iki gruba ayrıldı. Sizce kim kimi döver?

TEK ŞARKILIK ŞÖHRET
Hani gecede yalnızca iki-üç tane Türkçe şarkı çalan kulüpler vardır ya bu yaz onlar bile Hande Yener'i benimsedi. "Kapına Köleyim" yaza damgasını vurdu. Peki Hande başka ne söyledi derseniz, vallahi pek hatırlamıyoruz. Tek hatırladığımız bu kızımızın da sık sık değişiklikten hoşlanması. İlk klibinde esmer ikinci klibinde sarışındı. Sonra malum, estetikler başladı.

"HER ŞEY BİTTİ" ONA GÖRE
Biz millet olarak içinde isyan, güç ve tehdit barındıran şarkıları pek seviyoruz. "Asarım, yıkılmadım, kodum mu oturursun" gibi sözlere bayılıyoruz. Nalan'ın yaz aylarında söylediği "Sök kalbini yerinden sevme beni / At aklından aşkımı unut beni / Bundan böyle her şey bitti" şarkısını da bir anda çok sevdik. Ama sonra Nalan arkasını getirdi. Ağır şarkıları da pek acıklıydı. Kareler yerlerine oturdu.

İBO'CULAR DA TEOMAN DİNLEDİ
Her müzik tarzının bir dinleyici kitlesi var. Örneğin İbrahim Tatlıses kasetini çıktığı gün alanlar var. Ama aynı insanın Teoman albümünü alması zor. Ama Teoman'ın 2000 yılında çıkardığı albümü herkes aldı. "On Yedi"yi, "Yaz Gülü" parçalarını hep bir ağızdan söyledik. Bazılarımız onu "Homyedi" anladı, ama olsun.

ATHENA SONA KALDI
Athena albümünü 2000'in son ayında çıkardı. Şu anda bir tek "Yaşamak var ya" isimli şarkılarını biliyoruz. Ama onların hayal kırıklığına uğratmayacağı belli.

"SEN DAHA DOĞMAMIŞ BİR ÇOCUKSUN"
Bu sözler eskilerin sinema oyuncusu, yeninin pop şarkıcısı Fulden Uras'ın herkesin diline sakız gibi yapışan şarkısına ait. Sözler anlamsız olunca daha mı tutuluyor ne? Ya Demet Akalın'ın "Kadın dediğin çalkalar, erkek dediğin sarmalar" şarkısına ne demeli? Az kalsın unutuyorduk. Unutsaydık çok ayıp ederdik. Banu Alkan'ın "Kaldıramazsan kaldırırlar gülüm" şarkısı 2000'e damgasını vurdu. Sizce de öyle değil mi?

SİBEL ARNA


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır