kapat

CUMARTESİ EKİ
30.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hollywood'u solladık mı ne?
2000 yılında sinemada neler oldu Hollywood bile özeleştiri yapıyor ve geçen yılki "American Beauty" gibi değişik ve öznel filmler yerine "Kusursuz Fırtına" gibi hikayesi olmayan filmlerle, koca bir 2000'in geçtiğini söylüyor. Bizim durumumuz bu yıl neredeyse daha parlaktı!

Yeni yüzyılın, hattâ yeni binyılın ilk yılı da geçip gitti. Zaman bu: Durdurulamadan akıp gidiyor. Ve artarda eklenen günlerle yıllar, hatta yüzyıllar geçiyor. Belki bir binyıl da böylesine geçip gidecek...

Klasik döküm yazısı yazmanın tam sırasıdır. Bakalım, yeni binyılın ilk yılı sinema dünyasında nasıl geçti, hangi sürprizler ve düşkırıklıkları, keşifler ve unutulmalar, başarılar ve bozgunlar yaşandı...

Türkiye'de yine bol Amerikan ağırlıklı filmler izledik. "Amerikan Güzeli", "Manolya" gibi gencecik yönetmenlerden gelen farklı filmler herkesin hoşuna gitmediyse de büyük yankılar yaptılar. Kimi usta yönetmenler son filmleriyle yine formda gözüktüler: Milos Forman "Aydaki Adam", Oliver Stone "Kazanma Hırsı", Ridley Scott "Gladyatör", Martin Scorsese "Yaşamın Kıyısından", Clint Eastwood "Uzay Kovboyları", Woody Allen "Küçük Sahtekârlıklar", Robert Zemeckis "Gizli Gerçek" filmleriyle sinemaseverlerin çoğunu tatmin etti ve güzel anlar yaşattı.

Yılın ilgi gören diğer filmleri arasında "Köstebek", "Yetenekli Bay Ripley", "Tatlı Bela", "Felicia'nın Yolculuğu", "Vatansever", "60 Saniye", "Kapışma", "Charlie'nin Melekleri", "Çıtır Kızlar" gibi filmler vardı. Kimi alçakgönüllü filmler de hoş birer sürpriz oldu: "Güzel İnsanlar", "Hayvanlar, Melekler ve İnsanlar", "Ölümüne Kadar", "Çorap Söküğü", "Zor Tercih" vs. Mistik ve gizemli öyküler son derece modaydı: İnsanlar garip ve çözülemez sırlarla kaplı filmlere bayıldılar. "Altıncı His", "Yeşil Yol", "Hayalet Süvari", "9. Kapı", "Görünmeyen Tehlike", "Frekans", "X-Men", "Hücre" gibi filmler çok kişiyi etkiledi.

AVRUPA VE CANLANDIRMA FİLMLERİ
Avrupa sineması da fena değildi. Luc Besson "Jeanne d'Arc", Pedro Almodovar "Annem Hakkında Herşey", Bertolucci "Teslimiyet", Alain Resnais "Hayat Bir Şarkıdır", Wim Wenders ise "Buena Vista Social Club" ve "Sırlar Oteli" filmleriyle belleklere yerleşti. Avusturyalı Michael Haneke "Bilinmeyen Kod"la, Danimarkalı Lars von Trier ise "Karanlıkta Dans"la seyirciyi ve eleştirmenleri ikiye böldüler. Tıpkı Avrupa ve Amerika'da da olduğu gibi...

Canlandırma filmleri de hoştu. "Tarzan", "Oyuncak Hikâyesi-2", "Fantasia-2000" ve yılın sonunda da "Tavuklar Firarda" herkesi salonlara topladı. Ve bu tür filmlerin seyircisinin yalnızca çocuklar olmadığını kanıtladı.

Yılın en kötü filmleri arasında ise, kişisel olarak şunları sayabilirim: "Austin Powers", "Komşum Bir Katil", "Korkunç Bir Film" ve "Kumsal"...

YILIN OYUNCULARI
Yılın yabancı oyuncuları, başta Oscar ödüllerini götüren Kevin Spacey ve "Erkekler Ağlamaz"ın ilginç oyuncusu Hilary Swank idi. Julia Roberts parlak bir dönüş yaptı ve kadın yıldızlar tahtına kraliçe olarak oturdu. Jennifer Lopez ve Penelope Cruz yılın Latin

bombaları oldular; "Hücre" ve "Üstteki Kadın"la çok konuşuldular. İzlandalı şarkıcı Björk ise yılın en beklenmedik oyuncusu oldu.

İstanbul bu yıl sinemacıların gözdesiydi. Patrice Leconte'un "Köprüdeki Kız" ve son James Bond filmi "Dünya Yetmez", bu dev megapolumuzun güzellik ve gizemini kullanan filmler olarak karşımıza geldiler.

Türk sineması da iyi bir yıl geçirdi. "Kahpe Bizans", "Güle Güle", "Abuzer Kadayıf" gişeleri iyice zorladı ve çok büyük seyirci sayılarına ulaştı. Benzer reçetelerle oluşturulan "Oyunbozan" ise aynı başarıyı yakalayamadı. Gençlerden de ilginç filmler geldi: 'Alamancı' Fatih Arslan "Yara", Yeşim Ustaoğlu "Güneşe Yolculuk", Bora Tekay "Fasulye" ile değişik ve önemli çabalar ortaya koydular.

Serdar Akar ise yıl sonlarındaf"Dar Alanda Kısa Paslaşmalar"la oldukça ilgi topladı. Deneyimli Atıf Yılmaz "Eylül Fırtınası" ile orta karar bir filmle yetindi. Ömer Kavur ise "Melekler Evi"yle bekleneni veremedi.

GÜNEY YİNE GÜNDEMDEYDİ
Geçen yılın ilginç bir olayı da Yılmaz Güney'in yeniden gündeme gelmesi oldu. Ocak ayında onun hayatının film olacağı haberi üzerine başlayan tartışma haftalarca sürdü ve bu konuda çok mürekkep akıtıldı. Bu arada Yılmaz'ın yazıp Zeki Ökten'in yönettiğif"Sürü" ve yılın sonlarına doğru da onun son filmi olarak kalanf"Duvar"ın gösterime girmesi, ilgiyi yeniden Güney'in sanatçı kimliği üzerine çekti.

2000'İN ÖDÜLLERİ
Yılın ilk büyük şenliği olan Berlin'de Altın Ayı Amerikan filmi "Manolya"nın oldu. Oscar ödülleri "Manolya"yı aday bile yapmazken, Sam Mendes'in ilk filmi "Amerikan Güzeli"ni onurlandırdı. Oyuncu ödülleri ise aynı filmle Kevin Spacey ve "Erkekler Ağlamaz" filmindeki şaşırtıcı oyunuyla değişik fizikli Hilary Swank'e gitti.

Cannes bu yıl "Karanlıkta Dans"ın ve oyuncusu Björk'ün yılıydı. İstanbul festivalinde Hintli sinemacı Mrnal Sen başkanlığındaki jüri, "Mayıs Sıkıntısı"nı birinci seçti. Film diğer üç jüriden de birincilik alarak bir rekor kırdı. Ocak ayında verilen SİYAD-Sinema Yazarları ödüleri "Mayıs Sıkıntısı", Başak Köklükaya ve Taner Birsel'e gitti. Antalya festivalinde "Güle Güle" birinci, "Melekler Evi" ikinci, "Filler ve Çimen" üçüncü seçildi. Sanem Çelik (Filler ve Çimen) ve Talat Bulut (Melekler Evi) şenlikten birer ödülle ayrıldı.

Avrupa Film Akademisi, Avrupa Oscar'ları olarak lanse etmeye çalıştığı ödüllerde yine "Karanlıkta Dans"ı en iyi film seçti. Bu ödüller çerçevesinde FİPRESCİ'nin verdiği Avrupa filmi ödülü "Mayıs Sıkıntısı"nın oldu. Yılın sonuna doğru ise "Filler ve Çimen"in Berlin 2001'e seçildiği haberi geldi.

ATİLLA DORSAY


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır