kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Fatura ağır oldu
2000 yılının bilançosunu çıkaran Başbakan Yardımcısı Bahçeli, hükümete yönelik eleştirileri "haksız ve acımasız" olarak değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin dünkü toplantısında 2000'de yaşanan ekonomik sıkıntı, yasama faaliyetleri, Af Yasası ve cezaevlerine yönelik operasyonları değerlendirdi. "Ekonomi sonbahar krizinden yara aldı, ancak yarasını iyileştirmeye başladı" diyen Bahçeli, cezaevlerine yönelik operasyonları da savunarak, "kara leke"nin temizlendiğini söyledi. 181 kişinin 9 günlük tatil süresince trafik kazalarında yaşamını yitirmesinin bayram tatilinin zehir olmasına yol açtığını kaydederek konuşmasına başlayan MHP lideri Bahçeli, "Meclis ve hükümet olarak daha fazla zaman geçirmeden bu insanlık dramına çare arayıp bulmamız şarttır" dedi.

ÖNEMLİ GELİŞMELER
Hükümetin 20 aylık sürede Sosyal Güvenlik Kurumları ve Yeni Emeklilik Kanunu, Gümrük Kanunu, Bankalar Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu, Uluslar arası Tahkim Yasası'nı çıkarttığını, Vergi kanunlarında ve Anayasa'da yapılan değişikliklerle özelleştirmenin ve yabancı sermayenin önünü açtığını belirten Bahçeli, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Üst Kurulu, Telekomünikasyon Kurulu, Tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu'nun faaliyete geçirildiğini söyledi.

1999'dan 2000'e kadar makroekonomik büyüklüklerde ciddi gelişmeler yaşandığını rakamlarla anlatan Bahçeli, 2000 için 14.4 katrilyon olarak hedeflenen bütçe açığının yıl sonu itibariyle 12 katrilyon lira seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.

ELEŞTİRİLER ACIMASIZ
Mali krizi, Türk bankacılık sisteminde yaşanan reel ekonomiye geçiş sancılarının başlattığını kaydeden Bahçeli, bankacılık sektöründe yaşanan dönüşüm ve temizlik hareketinin sonuçlanmamış olması sebebiyle kırılgan olan mali yapının kriz karşısında zorlandığını, faturanın ağırlaşmasına neden olduğunu belirtti.

Hükümete yönelik eleştirileri de "haksız ve acımasız" olarak değerlendiren Bahçeli, "Bizler her türlü haklı ve seviyeli eleştiriden gerekli dersleri çıkarmayı erdemli siyasetin ve sorumu devlet anlayışının tabii bir sonucu addediyoruz. Hem siyasi muhalefet temsilcilerine, hem de haksız ve gereksiz değerlendirmeler yapan çevrelere ciddi bir öz eleştiri yapmalarını öneriyoruz. Siyasi defterlerini sürekli karalayıp daha sonra beyaz sayfa açmaya çalışanların bu muhasebeyi sağlıklı bir biçimde yapması imkansızdır" dedi.

7 MADDELİK REÇETE
MHP Genel Başkanı Bahçeli, 2001'de olumlu sonuçlar alabilmek için daha dikkatli ve duyarlı davranılmasını istedi. Ve yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

1 İlgili bütün kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyon imkanları sürekli olarak geliştirilmeli.

2 Ekonomik yapının en riskli alanlarından birini oluturan bankacılık sisteminin rehabilitayon süreci süratle tamamlanmalı.

3Yabancı sermaye yatırımları ile bilgi birikimlerinden daha çok yararlanmanın yolları el birliğiyle bulunmalı ve hayata geçirilmelidir. Bunun için özel sektör ile kamu sektörü arasında işbirliği ve uyuma özen gösterilmeli.

4Likitide krizinin aşılması için verilen hazine garantisinin ardından mali ilişkiler trafiği ilgili kuruluşlardan tarafından sıkı bir biçimde takip edilmeli.

5 Spekülatif demeçlerden ve kazanç arayışlarından uzak durulmalı.

6Ekonomik aktörler, başta ülkelerine ve kendilerine olmak üzere, yeniden yapılanma ve enflasyonla mücadele programına güvenlerini devam ettirmeli.

7Vergi düzenlemeleri başta olmak üzere, halkımızın yaptığı fedakarlıkların boşa gitmemesi için sistematik bir harcama reformu hayata geçirilmeli.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır