kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye takipte
Başbakan Ecevit, Almanya ve Rusya'nın stratejik işbirliğini şöyle değerlendirdi: Böyle bir gelişme çok şeyi değiştirebilir. Dikkatle incelenmesi talimatı verdim

Rusya ile Almanya arasında bir süredir başlayan yakınlaşmanın, giderek stratejik işbirliğine yönelmesi, dünya başkentlerinde olduğu gibi Ankara'da da yakın takibe alındı. Böyle bir gelişmenin dünya güç dengesini etkileyebileceğine dikkat çeken Başbakan Ecevit şunları söyledi: "Eğer gerçekleşirse, bu gelişme çok şeyi değiştirebilir. ABD'nin hem Rusya, hem de Avrupa ile ilişkilerini etkileyecektir. Bize etkisinin ne olacağını değerlendirmek gerekir. Arkadaşlarıma bu konuyu incelemeye alıp izlemeleri talimatı verdim."

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise "Rusya ile yeni işbirliği alanları araştırılması" konusunun, Türk dış politikasının 2001 yılı hedefleri arasında olduğunun açıkladı.

KRİTİK ZİYARET
Ecevit'in yakından izlenmesini istediği konu, Aralık ortalarından itibaren, Washington'dan Pekin'e ve Tokyo'ya dek dünyanın önemli başkentleri tarafından da yakın izlemeye alınmış durumda. Bu başkentlerdeki hükümet yetkilileri gözlerini Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder'in 6-7 Ocak'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak Moskova'ya yapacağı ziyarete çevirmiş bulunuyor.

Schroeder'in ziyareti, görünüşte, Ortodoks Hıristiyanların 6 Ocak'ta kutladığı Noel trenlerine ailesiyle birlikte katılmak. Ancak bu ziyarette, 12 Aralık'ta Alman ekonomi bakanı Werner Muller ile Rusya Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı German Gref'in konuştukları bir görüşmenin anlaşmayla sonuçlanması olasılığı da bulunuyor. Dünya başkentlerince yakın izlemeye alınan da işte bu olası anlaşma.

Konu Rusya'nın Sovyetler'in yıkılışından bu yana Batı dünyasına ödenemeyen ve 43 milyar dolara ulaşan dış borçları. Rusya bu miktarın yüzde 30 kadarını, yani kimilerine göre 14, kimilerine göre 16 milyar dolayını Almanya'ya borçlu.

Putin bir süredir, ülkesinin siyasi istikrarsızlığa düşeceği tehdidiyle alacaklılardan bu borçların silinmesini istiyor ve "hayır" yanıtı alıyordu.Ancak Almanya'nın yaptığı ve 12 Aralık toplantısına konu olan teklif durumu değiştirdi. Almanya, borçların silinmesine karşılık, Rusya'nın belli başlı sanayi kuruluşlarına ortaklık istiyor.

Bunların başında da, 1987'den bu yana Türkiye'ye de doğal gaz satan ve Mavi Akım anlaşmasıyla daha çok satacak olan Rusya'nın gaz tekeli Gazprom geliyor.

GÜÇ EKSENİ
Gazprom halen sanayi devi Almanya'nın doğal gaz ihtiyacının yüzde 35 kadarını sağlıyor. Ve halen Gazprom'un yüzde 4 gibi azınlık hissesi Alman Ruhrgas şirketinin elinde. Gazprom'daki Alman hisse oranının artması, Türkiye'ye satılan gaz üzerinde bundan böyle Rusya'nın yanısıra Almanya'nın da söz hakkına sahip olması demek.

Ama bu işin yalnızca Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren yönü.

Almanya, sileceği 14-16 milyar dolar arası alacağı karşılığında Rusya'nın -savunma sanayii de dahil- başka hassas sanayi alanlarında da söz sahibi olabilecek. Strateji uzmanları, bu gelişmenin Avrasya coğrafyasının batısında ABD'nin, doğusunda ise Çin ve Japonya'nın etkisini azaltacağını, Rusya ile birlikte Kafkasya ve Orta Asya'da Avrupa etkisini artıracağını öne sürüyorlar. Henüz imzalanmasa da, bu anlaşma, dünya siyasetinde bir Almanya-Rusya güç ekseninin işareti olarak kabul ediliyor.

İŞBİRLİĞİ 2001'İN HEDEFİ
Ecevit, "Almanya-Rusya yakınlaşması çok şeyi değiştirebilir" derken, Dışişleri Bakanı Cem, Rusya ile yeni işbirliği araştırması konusunun 2001 yılı hedefleri arasında olduğunu söyledi.

Eksen AB'ye genişleyebilir
Almanya'nIn önerisinin Rusya'da sıcak karşılanması diğer Avrupa Birliği ülkelerini de harekete geçiriyor.Fransa Başbakanı Lionel Jospin, 12 Aralık toplantısı ardından yaptığı bir açıklamada, Fransa'nın da 3 milyar doları bulan borçlarını, Rusya'nın hassas sanayi şirketlerinin hisseleriyle takas edebileceğini açıkladı.

ORTAK PROJELER
Fransa, daha çok Rus havayolları Aeroflot hisseleri, Rusya'nın uçak fabrikalarında ortak Airbus yolcu uçağı üretimi ve ortak uzay projeleri ile ilgileniyor.Rusya'dan nakit alacakları daha az olan İtalyan ve İngiliz hükümetlerinden de takas projesiyle ilgileniyorlar.

MURAT YETKİN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır