kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Herkes birbirinden davacı
Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'nin yüzde 75'i birbiriyle davalı. 4.5 milyon dava dosyası biriken mahkemelerde bir duruşmanın süresi 45-90 saniyede bitirilmek zorunda

Hukukçuların İnternet'te hazırladığı, Türk Hukuk Sitesi'nde yer alan ilginç araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun yüzde 75'i yeni bin yıla davalı veya davacı olarak girdi. Adalet Bakanlığı'nan verilerine göre, mahkemelerin elindeki dava dosyası ise 4.5 milyona yaklaştı.

Türk Hukuk Sitesi, 21. yüzyıla girdiğimiz şu günlerde Türk yargı sisteminin "trajikomik" profilini ortaya koyan istatistikleri ile af ve cezaevleri olayları nedeniyle geri plana itilen yargı sistemimizin içinde bulunduğu sorunları yeniden gözler önüne serdi.

Davalı-davacı
Ağırlıklı olarak İstanbul Barosu istatistiklerine ve mesleki deneyimlere dayandırılan istatistiklere göre, Türkiye'de mahkemeliklerin nüfusa oranı yüzde 75. Buna göre bir kişinin birden fazla davada davacı veya davalı olduğu dikkate alınsa bile, "mahkemeliklerin" nüfusa oranlanması, ortalama her 100 kişiden 75'inin, yeni bin yıla "mahkemelik" olarak girdiğini gösteriyor.

Ağır yargı yükü
Araştırmada, yargı yükü nedeniyle mahkemelerin çalışma koşullarına örnek olarak ise, hukuk davalarında duruşmaların ortalama 45-90 saniye sürmesi gösterildi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır