kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Umre ziyaretinden mahkeme salonuna
Ailesiyle Umre'de bulunan Erbakan, kapatılan partisinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki ilk duruşmasına katılacak

Refah Partisi'nin kapatılması, Necmettin Erbakan'ın da siyasi yasaklı hale gelmesi üzerine, 22 Mayıs 1998 tarihli başvuruyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması, 16 Ocak'ta Strasbourg'ta yapılacak. Fransız Avukat Laurent Hinker, bu davada RP'nin savunmasını üstlenecek.

Dışişleri Bakanlığı'nın tayin edeceği bir hukukçu da Türkiye'yi savunacak. İlk duruşmaya, umre ziyaretinden dönecek olan Necmettin Erbakan, Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal da katılacak. Grup, avukata gerekli bilgileri verecek ve duruşmayı da izleyecek. Adalet Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklardan temsilciler de mahkemede yer alacak.

KAZAN ÜMİTLİ
RP'nin hukukçularından, Erbakan'ın kurmaylarından ve Refahyol'un Adalet Bakanı Şevket Kazan, AİHM'in siyasi parti davalarını 3-4 sene gibi bir zamanda tamamladığını, RP'nin 16 Ocak 1998 tarihinde kapatıldığını, başvurunun ise 22 Mayıs 1998 tarihinde yapıldığını belirtti.

Kazan, "Başvurudan bu yana yaklaşık 2.5 yıl geçti. Duruşmadan sonra, yaklaşık 3 ay gibi bir sürede kararın çıkacağını tahmin ediyoruz. Önemli olan mahkemenin davayı kabul kararıdır. Lehimizde bir karar çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi.

KADER DURUŞMASI
Erbakan ve arkadaşları, AİHM'ye, partilerinin açılması, yasakların kaldırılması, malvarlıklarının iadesi ve maddi-manevi tazminat davası nedeniyle başvurmuşlardı. Erbakan ve arkadaşlarının davayı kazanması halinde mahkeme Türk Hükümetini yüklü miktarda tazminata mahkum edebilecek. Mahkemeden Türkiye lehine karar çıkarsa, RP'nin yapacağı birşey kalmayacak.

ÖN KARAR
Türkiye'yi 2.5 yıldır AİHM'de savunan ancak yaklaşık 2 yıl önce bu görevinden istifa eden Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslan Gündüz, "Mahkeme 16 Ocak'taki duruşmada ön karar niteliğindeki kararını verecek. Dava kabul edildiği taktirde iddianın esasına girilecek, iddialar incelenecek. Mahkeme redderse RP'nin yapacağı birşey kalmıyor. Mahkeme, ilk duruşmada aradığı önşartları dikkate alır. Zamanında başvuru yapılmış mı, ilk bakışta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırılık var mı onu arar" şeklinde konuştu.

Gündüz, "AİHM, daha önce de Sosyalist Parti ve Birleşik Komünist Partisi'nin kapatılması davalarında, kapatılmalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bulduğunu ve sözleşmeye uyum yasalarının çıkartılması gerektiği kararını vermişti" şeklinde konuştu.

Nebahat KOÇ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır