kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hepsi mayın uyumayın!
Boğaz ilçelerinin belediye başkanları ve uzmanlar durumdan kaygı duyuyor; tehlike çanlarını çalıyor

Yusuf Namoğlu/Beşiktaş Bel. Bşk.
Plansız

Belediyelerin eli kolu bağlı. Boğaz'ın planı yok. Önüne gelen tekneyi alıp denize çıkıyor. Kimse karışmıyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz değil. Bu iş mutlaka bir sisteme bağlanmalı, boşluklar derhal doldurulmalı.

Sedat Özsoy/Sarıyer Bel. Bşk.
Gevşeklik

Bu teknelerin ruhsatlarını Denizcilik İşletmesi veriyor. Ama denetim konusunda işin sıkı tutulmadığı anlaşılıyor. Eğer insan hayatı sözkonusu ise, gevşeklik affedilemez. Bize yetki verilirse denetime seve seve katılırız.

Sabri Yalım/İtfaiye Müdürü
Talibiz

Denizlere müdahale edemiyoruz. Bu konuda yetkiyi Kıyı Emniyeti Teşkilatı'na vermişler. Biz de gezinti teknelerinin başıboşluğunun farkındayız, bundan endişeliyiz. Denizlerin denetimi konusunda göreve talibiz.

Dursun Ali Çodur/B. Şehir Gn. Skr. Yd.
Yaptırım

Eğlence tekneleri yetkimizin dışında. İnsan hayatıyla oynamaya kimsenin hakkı yok. Yangınlara karşı alınan önlemler sıkı ve kesintisiz denetlenmeli. Valilik kuralları koymalı, uymayana sert yaptırımlar getirmeli.

Bebek'te, "1001 Gece Masalları" adlı teknede düzenlenen yılbaşı partisi, aniden çıkan yangınla cehenneme dönüştü. Büyük zorlukla karaya çekilen teknedeki 40 kişi son anda tahliye edildi; bir facia kıl payıyla önlendi. Çıra gibi yanan tekne kıyıda battı. Kimsenin ölmemesi ve yaralanmaması "mucize" olarak nitelendi.

DENETİM SIFIR
Teknenin sahibi Sefer Ünal bile, 250 bin dolar değerinde olduğunu öne sürdüğü teknenin sigortasının bulunmadığını itiraf ederek, "denizdeki tehlike"yi kabullendi. Marmara ve Boğaz'da yüzlercesi serbestçe dolaşan, binlerce insanı taşıyan "sözde gezinti tekneleri" tamamen başıboş; denetim sıfır.

KURAL YOK
Mevzuatta gezinti teknelerinin uyacağı kuralları belirleyen somut maddeler bulunmuyor. Kafasına esen, içine sandalye-masa atıp bir köşesine mutfak kurduğu köhne balıkçı teknesine "gezinti teknesi" adı verip insan hayatıyla oynuyor. "1001 Gece Masalları" olayı, bu başıboşluğu bir kez daha gözler önüne serdi.

YÜZEN BOMBA
"Gezinti Yatı" adı altında Boğaz ve Marmara'da dolaşan teknelerden çoğunun "yüzen bomba"dan farkı yok. Dış görünüşleri cilalı, ama kendileri köhne, bakımsız, sigortasız teknelerin derme çatma mutfaklarındaki tüpler de faciaya çanak tutuyor. Uzmanlar uyarıyor: "Bir başka yangında trajedi yaşanabilir."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır