kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Geciken adalet
Ceza ve hukuk davalarındaki ortalama yargılama sürelerinden, avukatların çalışma koşullarına kadar pek çok konuda ilginç saptamaya yer verilen araştırmada, Türk yargı sisteminin içinde bulunduğu koşulları ortaya koyan dikkat çekici bazı veriler şöyle:

* Bir hukuk davasında duruşmalar ortalama 1.5 ile 3 dakika sürüyor.

* Bir hukuk davasının ortalama sonuçlanma süresi 9 ay-2 yıl

* Bir ceza davasının ortalama süresi 1-3 yıl

* Davasının Yargıtay'da temyiz süresi 2-7 ay

* Ceza davasının Yargıtay'da temyiz süresi 4-12 ay

* Bir adli tebligatın sonuçlanma süresi 25-30 gün

* Hukuk davalarında sonraki duruşmaya verilen süre 1,5 ay ilerisi

* Ceza davalarında sonraki duruşmaya verilen süre 2,5-3 ay ilerisi

* Hukuk davalarında bir davanın başından sonuna ortalama duruşma sayısı 4-8

* Hukuk davalarında bir duruşmanın ortalama süresi 45-90 saniye

* Avukatların duruşmanın başlaması için bekledikleri ortalama süre 45-90 dakika

* Ağır ceza mahkemelerinin 1 günde baktığı ceza davası sayısı 20

* Asliye ceza mahkemelerinin bir günde baktığı ceza davası sayısı 50

* Çocuk mahkemelerindeki ortalama yargılama süresi 525 gün

* İcra tetkik mercilerinin bir günde baktığı ceza davası sayısı 300

* Bu dosyaların duruşmalarının tamamının toplam süresi 1-2 saat

* Bir İcra Müdürlüğü'nde 1 yılda yapılan icra takibi başvurusu ortalama 13 bin

* Bir İcra Müdürlüğü'nün eleman sayısı 5

* Bir alacak davasının ortalama yargılama süresi 1,5 yıl.

Türk tırları kapıda kaldı
Suriyeli yetkililer fazla mazot taşıdıkları iddiasıyla TIR başına 10 500 Dolar ceza kesince 31 TIR Türkiye sınırında bekletiliyor.

Türkiye'den Suriye'ye margarin götüren 31 TIR, dönüşte 200 litrenin üzerinde mazot taşıdıkları gerekçesiyle 11 gündür Suriye'nin Bab-el Have Sınır Kapısı'nda Türkiye'ye giriş için bekliyor. Türk şoförler, fazla mazot taşımadıkları halde araç başına 10 bin 500 dolar ceza kesildiğini belirterek cezayı ödeyecek durumda olmadıklarını ve uygulamanın keyfi olduğunu savundular. Türkiye'den yardım bekleyen TIR şoförleri, "Suriye'ye yük götürüyoruz. Dönüşte de 200 litre mazot getiriyoruz. Fazla mazot getirdiğimiz iddiasıyla ceza kesildi. Araçlarda bu kadar mazot yok" dediler. Cilvegözü Gümrük Kapısı Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı Nihat Yıldırım Halep Başkonsolosluğu'ndan bir görevlinin, Suriyeli yetkililerle görüştüğünü bildirdi.

Ülkücülerden alternatif kutlama
Erzurumlu ülkücüler 31 Aralık yerine 1 Ocak'ta Hz. Peygamber'in Mekke'yi fethetmesini kutladılar

Ülkü Ocakları Erzurum İl Temsilciliği dün düzenlediği bir programla yılbaşını farklı kutlamak için isteyenlere alternatif sundu. Ilıca Şeker Fabrikası Sinema Salonu'nda düzenlenen, "Yarınlar Farklı Olacak" isimli yılbaşı programında konuşan Ülkü Ocakları Erzurum İl Başkanı Mehmet Karagöz, "1 Ocak tarihi, Peygamber Efendimizin Mekke'yi fethettiği tarihtir. Bunun yanısıra 1 Ocak, Türk milletinin İslamiyetle şereflendiği bir gündür. Böyle bir gecede içki içip dans ederek eğlenen insanları Türk milleti adına ülkücüler olarak kınıyoruz" dedi.

Programda, konuşmaların ardından Kuran-ı Kerim ve İstiklal Marşı okundu. Tiyatro gruplarının oyunlarını sahnelediği gecede ayrıca kahramanlık türküleri söylendi. Alternatif yılbaşı kutlamasına, Yenişehir Belediye Başkanı İsmail Hakkı Asiltürk ve Dadaşkent Belediye Başkanı Ahmet Ergül de katıldı.

Cavit Çağlar'a gıyabi tutuklama
İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz'in, Egebank'la ilgili ifade vermeye çağırmasına rağmen bugüne kadar gelmeyen İnterbank'ın eski sahibi ve DYP eski milletvekili Çağlar hakkında istediği gıyabi tutuklama kararını uygun bulan İstanbul DGM Nöbetçi 1 No'lu Yedek Hakimliği Çağlar hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarttı.

Egebank'ın Hukuk Müşaviri Mehmet Tural, yaklaşık 1 ay önce İstanbul DGM'ye, işadamı Cavit Çağlar, Yahya Murat Demirel ve Neslihan Demirel'in de aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyusurusu dilekçesinde, Cavit Çağlar'ın Egebank'tan aldığı 7,5 milyon dolar krediyi bankaya geri ödemediği, Demirel'in kendisine verdiği belirtildi. Rapora göre, Çağlar, Egebank'tan 7.5 milyon dolar kredi aldı. Günü geldiğinde ödemeyen Çağlar, 4 milyon dolarlık borcuna karşılık M/Yapplause isimli yatını Murat Demirel'e verdi. Böylece Çağlar, Demirel'in zimmetine para geçirmesine yardım etti.

AVUKATIN AÇIKLAMASI
Çağlar'ın avukatı Doğan Arar, müvekilinin sanık değil, tanık konumunda olduğunu söyledi. Arar, müvekilinin sağlık sorunlarından dolayı İsviçre'de tedavi olduğunu belirterek, "Müvekkilim ile ilgili olarak İstanbul DGM'ye bir aylık rapor verdik" dedi. Raporun süresinin dolmasına az kaldığını ifade eden Arar, müvekilinin bu süre bitmeden Türkiye'ye döneceğini bildirdi.

Korkmaz Yiğit'e yakalama emri
İstanbul DGM Cumhuriyet Savcılığı, Bankekspres'le ilgili soruşturma kapsamında, bankanın eski sahibi Korkmaz Yiğit'in de aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında, ifadelerinin alınması için yakalama emri çıkarttı.

Bankacılık Kurulu tarafından İstanbul DGM'ye 8 Aralık 2000 tarihinde yapılan suç duyurusu üzerine, "Bankanın içini boşaltmak amacıyla teşekkül oluşturmak" suçundan soruşturma başlatan İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz, Korkmaz Yiğit, kardeşleri Gürbüz ve Cengiz Yiğit'in de aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında yakalama emri verdi. İlgili yazıda,Yiğit ve 11 kişinin, 380 milyon dolarlık usulsüz kredi ile ilgili ifadelerinin alınması istendi.

Veli SARIBOĞA


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır