kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ölüm kalım savaşı
Antalya'da kayalıklara çarpıp ikiye ayrılan gemideki mültecilerden Bangladeş uyruklu bir kişi, 29 saat sonra SAS ve SAT komandoları tarafından kurtarıldı

Antalya'nın Kemer ilçesinde önceki gün sabah saat 05.00 sıralarında motorlarının durması sonucu fırtına sürükleyince kayalıklara çarparak batan Gürcistan bandıralı "Pati" adlı gemide bulunan mültecilerden Bangladeşli bir genç, 29 saat sonra SAS ve SAT komandoları tarafından kurtarıldı.

29 saat boyunca denizde dev dalgalarla mücadele ederek ölüm kalım savaşı veren genç, "Gemiye kız arkadaşımla birlikte Antalya'dan bindim. Maryem'im nerede?" dedi.

KORKU SAHİLİ YOĞUNDU
Kemer ilçesi yakınlarındaki Kiriş mevkiinde batan gemi ile ilgili kurtarma çalışmalarına dün sabah saat 06.30 sıralarında yeniden başlandı. Olay yerine gelen Sahil Güvenlik ekipleri ile Kiriş World Otel'in güvenlik görevlileri, sahilde arama çalışması yaptı.

Otel görevlileri, otelin sahilinde bulunan koyda ceset parçaları bulunca Sahil Güvenlik ekiplerine haber verdi. Bunun üzerine ellerine geçirdikleri poşetlerle Sahil Güvenlik ekipleri, aralarında bir kadının belden yukarısı, baş, kol ve bacakların bulunduğu ceset parçalarını toplayarak poşetlere doldurdu. Ceset parçaları Kemer Devlet Hastanesi morguna gönderildi.

KOMANDOLAR İŞ BAŞINDA
Sahİl Güvenlik ekipleri karadan çalışmaları sürdürürken saat 08.00 sıralarında Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı "Gemlik" adlı fırkateyn, Aksaz Sahil Güvenlik'e bağlı helikopteri getirdi.

Mersin'den Güney Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı 6 kişilik dalgıç timi ile Aksaz'dan 4 SAT ve 2 SAS komandosu geldi. Komandolar ve dalgıç timi kıyıda hazırlıklarını tamamlayana kadar fırkateyn de yaklaşık bir mil açıkta bekledi. Saat 11.00 sıralarında hazırlıklar tamamlandı.

Botlarla 4 SAT ve 2 SAS komandosu ile Mersin'den gelen dalgıç timinden 1 dalgıç denize açılırken, fırkateyn de kıyıya yaklaştı ve helikopter havalandı. Batığın yerinin belirlenmesi için botlar ve helikopter ortak bir çalışma yaptılar.

Helikopter, geminin batan ön kısmının kıyıdan yaklaşık 150 metre, kayalıklardan da 50 metre açıkta bulunduğunu belirledi. Bunun üzerine komandolar suya dalarak batığın tam yerini tespit ettiler. Batığın bulunduğu yere bir şamandıra bağladılar.

VE MUCİZE KURTULUŞ
Bu arada helikopterdeki görevliler çevrede arama çalışmalarını sürdürürken; Kemer Limanı ile Kiriş arasındaki Kalınburun mevkii yakınında kayalıklara doğru giden el sallayan birini gördü. Sürekli telsizle birbirlerine bilgi veren helikopterdeki görevliler, botlardaki SAT ve SAS komandolarına durumu bildirdi. Bunun üzerine komandolar söz konusu yere giderek, kayalıklara tutunan mülteciyi kurtardı.

Bota çekilen mülteciye can yeleği de giydirildi. Kıyıya çıkarılan mülteci, burada hazır bekletilen ambulans ve sağlık ekibi tarafından Kemer Özel Yaşam Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan mülteci, Dr. Halim Yılmaz tarafından tedavi edildi. Dr. Yılmaz, mültecinin durumunun iyi olduğunu belirterek, "Vücut ısısı epey düşmüş. Serum taktık. 1 gün daha burada kalabilir, sonra taburcu olabilir" dedi.

Daha sonra yürütülen çalışmalarda Sahil Güvenlik ekipleri tarafından denizden biri parçalanmış 2 ceset çıkarıldı.

Umuttan faciaya
Önceki sabah Antalya'nın Kemer ilçesinde kayalıklara çarparak ikiye ayrılan Gürcistan bandıralı "Pati" adlı gemi 73 kaçak mülteci taşıyordu.

Torbalara kondular
Geminin batan kısmındaki kazazedeleri kurtarma çalışmaları sürüyordu. Sahil Güvenlik ekipleri kıyıya vuran ceset parçalarını topluyordu.

Havadan ve denizden
Deniz Üs Komutanlıkları'na bağlı fırkateyn ve helikopter ile 6 kişilik dalgıç timi, SAT ve SAS komandoları aramalarını sürdürüyordu.

Sevgili Maryem'imi bulun
Dev dalgalar arasından kurtarılan ve adının Abu Kalan Ajad olduğunu söyleyen 26 yaşındaki Bangladeşli mülteci, ilk olarak gemiye birlikte bindiği sevgilisi Maryem'in akıbetini sordu. Ajad, olayı şöyle anlattı:

"Kaçak yollarla Irak'tan Türkiye'ye girdim. 5 Bangladeşli'ydik. 43 de Pakistanlı vardı. Başkaları da vardı. Yunanistan'a gitmek üzere Perşembe günü Antalya'dan gemiye bindik. Kız arkadaşım Maryem'le birlikte daha iyi bir yaşam için Atina'ya, oradan da İtalya'ya gitmek istiyorduk. Gemiye bindikten sonra 3 gün boyunca bizi ambarda kilitli tuttular. Hiçbir şey vermediler. Yılbaşı gecesi korkunç bir fırtına çıktı. Bir süre sonra korkunç bir gürültü koptu. Gemi ikiye ayrıldı. Her yer su doldu. Parçalanmış cesetler yüzüyordu. Maryem'i de kurtarmaya çalıştım. Sonra dalgalar beni denize çekti. Kayalıklara ulaştığımda sabah saatleriydi. Kayalıklara tutundum, ancak yukarı çıkamadım. Vücudumun denizde kalan kısmını hissetmiyordum. Öğlene doğru helikopteri görünce çok sevindim. Çok şükür kurtuldum, ama Maryem'imi çok merak ediyorum."

Kazazedeler ülkelerine gönderilecekler
Kemer'deki gemi faciasından kurtulan kaçak göçmenler ülkelerine geri gönderilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Daire Başkanı Mehmet Terzioğlu, Türkiye'nin, doğusundaki ülkelerden mülteci kabul etmediğini, gemi kazasından kurtulanların, "sığınmacı" statüsünde kabul edilmesinin de "çok zor olduğunu" söyledi.

79 kişi ile yola çıkan geminin 7 mürettebatından birinin, gemi Antalya Limanı'ndan ayrılmadan önce ameliyat olmak için karada kaldığını bildirdi. Gemiyle birlikte hareket eden 6 mürettebattan Gürcistan uyruklu bir kişi ile Kaptan ve Kaptan Yardımcısı'nın sorgulandığını belirten Terzioğlu, mürettebattan 3 kişinin ise kayıp olduğunu söyledi. 72 kaçak yolcudan dün bulunan bir kişiyle birlikte 33'ünün ellerinde olduğunu bildiren Yabancılar Daire Başkanı, kayıp olan 39 kaçak göçmenle birlikte kayıp sayısının, mürettebat dahil 42'yi bulduğunu açıkladı.

Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Sözleşmesi'nin ilgili maddelerine, coğrafi konumu nedeniyle çekince koyduğunu belirten Terzioğlu, yalnızca, "Avrupa'da meydana gelen olaylardan dolayı zor durumda kalanların" mülteci olarak kabul edildiğini söyledi.

Bülent UZUN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır