kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Taksit taksit ameliyat!..
Önce mağaza kartlarıyla başlayan rekabet, şimdi tek kartla birçok yerde alışveriş sağlayan kartlara sıçradı. Kim daha çok kişiye kart verirse o kazanıyor. Artık ameliyat da, benzin de, tüp bebek de taksitle...

Müşterinin değeri artıp, tüketimin iştahı kesildikçe, piyasadaki "taksit rekabeti" de büyüdü. Boyner Grubu'nun şirketi Benkar'ın Advantage Card'ının ardından, birçok banka taksit kartlara yüklendi. Önce hazır giyim ve dayanıklı tüketimde başlayan taksitli satış uygulaması, süpermarketlerdeki patates-soğana, hastanedeki ameliyata, son olarak da benzincilere sıçradı.

Türkiye'de taksidin tarihi, aslında çok eski. Şu anda yaşanan, bakkalın veresiye defterinden, çarşıdaki buzdolabı satıcısına kadar kişisel ilişkilerle gerçekleşen "yaz deftere" uygulamasının biraz daha organize olmuş hali. Ancak bugünkü rekabeti, arzın çeşitlenip müşterinin değerlenmesi ve cepteki paranın banka, borsa gibi gelir getirici enstrümanlara kaptırılmaması kaygısı da artırıyor.

TEK KARTTA ÇOK İŞLEM
Türkiye'nin bu alandaki ilk büyük markası Benkar'ın kartı Advantage. Bir milyon 300 bin üyeye ulaşarak piyasada açık ara önde giden Advantage, son olarak BP benzin istasyonlarında yüzde 2.5 ödül ya da yüzde 7.5 faizle iki ay taksit uygulaması başlattı. Benkar Genel Müdürü Levent Ersalman tek eksiklerinin süpermarketler olduğunu belirterek şunları söylüyor. "Üzerinde düşündüğümüz başka modeller de var. Bu yıl değil belki ama hayalim, Advantage'ın yurtdışında da geçebileceği bir ortam yaratmak. Türkiye'de 13 milyon kredi kartı var, aynı kişinin cebinde birden fazla olduğu için kredi kartı kullanan kişi sayısının 5 milyon olduğunu tahmin ediyoruz. Biz konuyu sadece sayıda da görmüyoruz, ilişki olarak görüyoruz. Bugün birçok kuruluşun kendi elindeki veri ambarını tanıyarak 1 milyon karta gelmesi aslında çok zor değil. Yeni uygulamalar gündemde. İnternet üzerinden satış için altyapımız hazır."

TAKSİTCARD DA BÜYÜYOR
Yapı Kredi Bankası'nın alışveriş kartı da Taksitcard. Türkiye genelinde 715 bin kart sahibi ve 11 bin 500 alışveriş noktasında 2 aydan 12 aya kadar esnek vadelerle taksitli alışveriş imkanı sağlayan kart, üye işyerlerini de senet ve çek takip etme riskinden kurtarıyor. İşyerleri isterlerse gelecek aylardaki alacaklarını komisyon farkını ödeyerek hemen sonraki işgününde de alabiliyor ve böylece nakit akışlarını da takip edebiliyorlar. Bu yöntemle taksitli satış yaptıkları halde ertesi günü tüm cirolarını peşin olarak alabildikleri için kendi alımlarında da nakit kullanma olanağından yararlanıyorlar. Taksitcard'ın kullanıldığı bazı işyerleri şunlar:

Prelli, Siemens, Vakko, Abbate, Titiz, Eczacıbaşı Mutfak, İdaş, Karaca, Kelebek, Miele, KVK, Roman. Yapı Kredi Bankası yetkilileri, 2001 sonuna kadar üye işyeri sayısının 20 bin, kart sayısının ise 2 milyona çıkmasını hedefliyorlar.

KARTLI YAŞAM
* Bankalar ve mağazaların kartları yanında süper ve hipermarket kartlarının sayısı da hızla artıyor. Migros, Gima, Tansaş, CarrefourSa, Beğendik ve Contour mağaza kartlarıyla müşteriye indirim ya da taksit imkanı sağlıyor.

* Koçfinans da Akıllı Kart ile tüketiciye 24 aya kadar vade imkanı sağlıyor ve otomobil servis giderlerini de bu kapsama alıyor. 2000 sonu itibariyle 3 bin adede yaklaşan Akıllıkart, yüksek limitleri ile diğerlerinden ayrılıyor.

* Garanti'nin Shop&Miles'ı da yeni bir ürün. Şimdilik 20 bin kişide olan bu kart, alışveriş yaptıkça para değil, "mil" kazandırıyor. Belli bir miktarın üzerinde "bedava" uçuş vaad ediyor.

* Pamukbank da önümüzdeki günlerde piyasadaki kartlara benzer bir alışveriş kartını piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor.

Esen PİŞİRİCİ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır