kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sabancı'ya Temizel cezası
Bankalara el konulmasının ardından "Ufukta 20 banka daha var" diye açıklama yapan Sakıp Sabancı, BDDK Başkanı Temizel'in suç duyurusu üzerine 2 milyar lira para cezasına çarptırıldı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, "Kasırga Operasyonu"nun sürdüğü sırada yaptığı açıklamada "Ufukta 20 banka daha var" demişti. Ancak bu açıklama, Sakıp Sabancı'nın 2 milyar lira para cezasına çarptırılmasıyla sonuçlandı.

Sakıp Sabancı, söz konusu açıklamayı 19 Ekim 2000'de, Isparta'da, Süleyman ve Şevket Demirel'le birlikte Isparta'da katıldığı açılış sırasında yapmıştı. Sabancı açılıştaki konuşmasında şunları söylemişti:

"YOLSUZLUK ŞAMPİYONUYUZ"
"Bir dürbün ama iyi bir dürbünle bakacaksın. O zaman üç beş tane değil en az 20 tane banka görürsün. Bunun çaresini, nedenini bulmak lazım. Neden böyle oluyor? Çünkü politikacılar suçlu. Yıllardan beri denetleme yapmıyorlar. Halbuki çok kolay. Yıllardan beri 'Bankalar denetlenmeli' dedim. Ecevit'in başbakan yardımcısı olduğu dönemde de söyledim. Denetlenmedi. Benim Sabancı Holding'te ayrı bir ekibim var, denetleme yapar."

Ünlü işadamı, ceza ile ile sonuçlanan bu konuşmasına şöyle devam etti:

"Sen şimdi birine konsantre oldun, öbürlerine ne oluyor? Dördünü beşini elledin, ufukta olanlar var. Şimdi bir yere soyadı denilerek konsantre olundu. Öbürlerine ne olacak? Kamu bankaları özel şirketlere geçse elde çiftlik kalmaz. Hesap sormak için istikrarlı bir hükümet ve denetleyen bir muhalefet olmalı. Yolsuzluk şampiyonuyuz. Hiçbir yerde şampiyon olamamışken, bu yolda şampiyonluğu yakaladık."

TEMİZEL'İN SUÇ DUYURUSU
İşte bu sözler, Sakıp Sabancı'yı, para cezası ödemeye kadar götüren bir süreci başlattı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel, ünlü işadamının demeçleriyle Bankalar Kanunu'na muhalefet ettiğini belirterek, hazırladığı bir sayfalık şikayet dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Temizel, tek bir banka hakkında bile olsa, ortaya atılan asılsız bir iddianın hızla artarak sisteme zarar verdiğini belirterek, Türkiye genelinde tanınan bir işadamının bankalarla ilgili gerçek dışı iddialarının ülke ekonomisini ve tasarruf sahiplerini zarara uğratacağını kaydetti.

"İDDİA GERÇEK DIŞI"
Şikayet dilekçesinde, bankaların sermayelerinden ziyade halktan topladıkları paralarla çalışan kurumlar olduğuna dikkat çeken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel şu ifadeleri kullandı: "Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı verdiği demeçlerde, Egebank ve fonda yer alan diğer bankaların dışında sorunlu 20 bankanın daha olduğunu ifade etmektedir."

"Bankacılık sektöründe kullanılan ileri teknoloji ve uluslarası bütünleşme nedeniyle sistem hakkında ve hatta tek bir banka hakkında bile ortaya atılan asılsız bir iddia hızla ve artarak sisteme zarar vermektedir. Türkiye genelinde tanınan bir işadamının bankalarla ilgili gerçek dışı iddilarının, güven ve itibar müessesi olan bankalar üzerinde tereddütlere yol açacağı, yerli ve yabancı yatırımcıların kararlarını etkileyerek ülke ekonomisinin ve tasarruf sahiplerinin zarara uğramasına neden olacağı açıktır."

"TEREDDÜT YARATTI"
Başkan Zekeriya Temizel dilekçesinde, bu tür asılsız haberlerin yayılmasının 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile yaptırım altına alındığını belirterek, ünlü işadamı Sakıp Sabancı'nın kanunun "... İsimleri belirtilmese dahi bankaların güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüte yol açarak bankaların mali bünyelerinin olumsuuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberleri yukarıda belirtilen araçlarla yayınlayanlara 2 milyar liradan 4 milyar liraya kadar ağır para cezası ve 3 yıla kadar hapis cezası verilir" şeklindeki 22/6 maddesine muhalefet ettiğini kaydetti.

Başkan Zekeriya Temizel Bankalar Kanunu'nun 24/1 maddesi gereğince kurum adına şikayetçi olduğunu belirterek, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı hakkında Bankalar Kanunu'nun 24/6 maddesine muhalefet ettiğine ifade ederek hakkında yasal işlem yapılmasını istedi.

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Temizel'in şikayeti üzerine harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı inceleme sonucunda, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı'nın açıklamalarının 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 22/6 fıkrasının son cümlesinde belirtilen suçu oluşturduğuna kanaat getirdi. Savcılık, ünlü işadamına, suçu para cezası gerektirdiği için, ön ödeme ihtarında bulunulmasını istedi.

CEZAYI HEMEN ÖDEDİ
Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Sakıp Sabancı'ya hakkında verilen para cezasının aşağı haddi olan 2 milyar 1 milyon 500 bin lirayı ödemesi için ihtarda bulundu. İhtarı alan işadamı Sakıp Sabancı, avukatları aracılığıyla 22 Aralık Cuma günü 2 milyar 1 milyon 500 bin lira para cezasını ödedi. Ödeme makbuzunun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmesi üzerine, Sabancı hakkında dava açılmadı ve takipsizlik kararı verildi.

Ünlü işadamı bu cezayı ödemeseydi, hakkında Bankalar Kanunu'nun 22/6'ncı maddesine muhalefet suçundan 3 yıla kadar hapis ve 4 milyara kadar para cezası istemiyle dava açılacaktı. Bu ceza istemi; ön ödeme ihbarını dikkate almadığı için, TCK'nın 119'uncu maddesi uyarınca, yarı yarıya arttırılacaktı.

Bankalar Kanunu'nun 22/6. maddesi:
"BİR bankanın itibarını kırabilecek ya da şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olan ya da bu yolda asılsız haberler yayanlar için 1 yıldan 2 yıla kadar hapis ve 1 milyar liradan 2 milyar liraya kadar ağır para cezası hükmolunur.

Bu fiilin 15.7.1950 tarihli ve 5680 sayılı Basın Kanunu'nda belirtilen ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biriyle işlenmesi halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 2 milyar liradan 4 milyar liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur.

İsimleri belirtilmese dahi, bankaların güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüte yol açarak bankaların mali bünyelerini olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberleri yukarıda belirtilen araçlarla yayınlayanlara 2 milyar liradan 4 milyar liraya kadar ağır para cezası verilir."

Madde 24/1
"Bu kanunda belirtilen cezalara ilişkin suçlardan dolayı kovuşturma yapılması kurumun cumhuriyet başsavcılığına yazıl başvuruda bulunmasına bağlıdır. Bu başvuru ile kurum aynı zamanda müdahil sıfatını kazanır."

Türkan HİÇYILMAZ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır