kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
KISA KISA KISA

Tofaş ve Renault'da üretim başladı
Tofaş'ta çalışan 4 bin 800 işçiden 4 bini dün işbaşı yaparken, OYAK Renault'da 3 bin 219 işçiden 2 bini bugün üretime başlıyor. Tofaş, mali krizle talebin düşmesi karşısında çalışanlarını 11 Aralık 2000-7 Ocak 2001 tarihleri arasında izine çıkartmıştı. İzin süresince sosyal haklarıyla birlikte ücretlerinin yüzde 76'sını alan işçilerden 800'ü 8 Ocak'ta işbaşı yapacak. OYAK Renault ise 3 bin 219 işçisinden 2 binine yarın işbaşı yaptırıyor. 15 Aralık'ta bir gün üretime ara veren ve 21, 22 ve 25 Aralık'ta montaj bandında çalışan 2 bin 500 işçiye işbaşı yaptırmayan fabrika, 3 Ocak 2001 itibariyle 15.15-01.15 gece vardiyasını kaldıracak. Fabrikada, montaj ve buna bağlı yan gruplardaki işçiler ise bugünden itibaren dönüşümlü olarak tek vardiya çalışacak.

Sigaradan 4 yılda 6.5 milyar dolar vergi
İnsan sağlığını olumsuz etkileyen sigara, diğer yandan Hazine'ye katrilyonlar kazandırıyor. Maliye ve Tekel yetkililerince tütün konusunda hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'de diğer pekçok Batılı ülke gibi ithalatta uygulanan gümrük vergileri dışında tütün ve sigaradan katma değer vergisi ile birlikte çeşitli vergi ve fonlar alıyor.

Tütün ve tütün yerine geçen maddelerin ithalatı menşe ülke ayrımı yapılmaksızın yüzde 17 oranında KDV'ye tabi bulunuyor. Sigara, puro, pipo tütünleri, kıyılmış tütün, enfiye, tömbeki ve benzeri tütün mamullerinin ithalatında da yüzde 120 oranında ek vergi alınıyor.

Elektriğe 13 günde % 9 zam
Elektriğin kilowatsaat fiyatına, 1 Ocak 2001'den geçerli olmak üzere yüzde 1 oranında zam yapıldı.TEDAŞ yapılan açıklamaya göre, yeni ayarlama sonrası meskenlerde tüketilen elektrik enerjisinin birim fiyatı 52 bin 60 liradan 52 bin 580'e, sanayi elektriğinin fiyatı ise 51 bin 300 liradan 51 bin 800 liraya yükseltildi. Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki illerde ise 47 bin 520 liradan 48 bine sanayi elektriğinin fiyatı 46 bin 770 liradan 47 bin 220 liraya çıktı. Elektriğe 20 Aralık'ta da yüzde 8 zam yapılmıştı.

Ali Konukoğlu'nun fabrikası yandı
Gaziantep'te faaliyet gösteren Konukoğlu'na ait tekstil fabrikası, bayram ve yılbaşı tatilinin bittiği gün sabaha karşı çıkan yangın sonucu kül oldu. 500 işçinin çalıştığı fabrikada bayram tatili sonunda elektrik kontağından çıktığı belirtilen yangında can kaybı olmazken, maddi hasarın 10 trilyon lira olduğu bildirildi. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi 2'inci kısımda bulunan, Ali Konukoğlu'na ait Kristal Tekstil Fabrikası'nda çıkan yangında herşey yanarak kül oldu. Trafoda meydana gelen elektrik kontağı nedeniyle çıktığı tahmin edilen yangın, müdahale edilememesi yüzünden kısa sürede tüm fabrikaya yayıldı. Yaklaşık 5 saat süren çalışmanın ardından kontrol altına alınan yangın sonucu, modern fabrikada bulunan her biri 2'şer trilyon liralık makinalarla birlikte bütün tekstil ürünleri yanarak kül oldu. Fabrika sahibi Ali Konukoğlu olay yerine gelerek incelemelerde bulunurken, işbaşı yapmak üzere gelen işçilere de yanan fabrikayı temizlemek düştü.

Power, G.Doğu'nun altın adamlarını seçiyor
Aylık ekonomi dergisi Power, bir ilkin daha altına imza atarak internet üzerinden Güneydoğu'nun en başarılı yöneticilerini seçmek üzere başlattığı çalışmalarının meyvesini almak üzere. Güneydoğu'nun en büyük haber portalı Ayintab.net işbirliği ile düzenlenen "Güneydoğu'nun Altın Adamları" yarışması için iki aydan bu yana yürütülen çalışmalar sona yaklaştı. Yarışma, işadamları ve sivil toplum örgütü yöneticileri kategorilerinde belirlenen 17 adayla gerçekleştiriliyor. Oylamaları sona eren yarışmada oy dağılımı düzenleniyor. Yarışmanın adayları arasında ise Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve Mado Dondurmaları'nın patronu Mehmet Kambur gibi isimler yeralıyor. Yarışmanın sonuçları, 6 Ocak günü Gaziantep'te düzenlenecek törenle açıklanacak. Bölgenin önde gelen sanayici, işadamı, sanayi ve ticaret odası başkanları ile politikacılarının da katılımı beklenen törende, işadamı ve sivil toplum örgütü kategorilerinde altı ödülün yanısıra iki de onur ödülü sahiplerini bulacak.

Tatsız başladı
2001 yılının ilk işlem gününü keyifsiz geçiren İstanbul Borsası, günü yüzde 0.32'lik getiriyle 9.467 puanladan tamamladı. 10 günlük uzun tatil rehavetinden kurtulamayan borsa, faizlerin de yüksek seviyelerini koruması nedeniyle sıkışık bir gün geçirdi. Kendine yön bulmak için para piyasalarındaki gelişmeleri dikkatle izleyen borsa, Hazine'nin Cuma günü yapacağı ihaleye odaklandı. Hazine'nin yapacağı ihalede faiz ve borçlanma miktarı borsanın da yönünü belirleyecek. Ayrıca bugün açıklanacak olan aralık ayı enflasyon verileri de borsanın yönü üzerinde etkili olacak. Faizlerin yüksek seviyelerini koruması nedeniyle mevcut para, borsa yerine faizi tercih ediyor. Bu nedenle borsada sıkışık ve temkinli seyir gün boyunca devam etti. Borsacılar, borsadaki durgunluğun ocak ayı ortasına kadar sürmesini bekliyor.

İstanbul Borsası sondan beşinci oldu
Gelişmekte olan ülkelerin borsaları da, 2000'de yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Fransız Le Soir gazetesinin yaptığı araştırmaya göre, Seul Borsası, yüzde 51 oranında düşüşle en kötü performansı gösterdi. Bunu yüzde 44'lük düşüşle Bangkok, yüzde 43'le Taiwan, yüzde 42 ile Kahire izledi. İMKB yüzde 32'lik düşüşle 5'inci sırada yer aldı. 2000 yılında gelişmekte olan ülkelerden sadece Shanghai, Kiev, Tallin ve Caracas borsaları değer kazandı.

A tipi fonlara günlük iki fiyat
A tipi fonların alım-satım işlemleri talimatın alındığı ve verilmesinden sonraki fiyatlar üzerinden gerçekleştirilecek. A tipi fonlar, günde iki fiyat açıklamaya başladı. SPK'nın ağustosta yaptığı düzenlemeye göre, A tipi fonların alım-satım işlemleri talimatın alındığı ve verilmesinden sonraki fiyatlar üzerinden gerçekleştirilecek. B tipi fonlarda aynı uygulamaya geçilip geçilmeyeceğine ilk altı ay sonunda karar verilecek.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır