kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Dolardan bayram sürprizi
Bayram öncesi 675 bin lira seviyesindeki dolar, dün 669 bin liraya indi. Yurtdışında değer kaybeden dolar, Türk Lirası'na karşı da geriledi

Geçen yılın ilk 10 ayında sürekli yükselen, ancak kasımdan itibaren hızını frenleyen dolar, yatırımcısına bayram sürprizi yaptı. Bayram öncesinde 675 bin liradan işlem gören dolar, dün serbest piyasada 669 bin liradan satılıyordu. Satmak isteyenler ise 1 dolar karşılığında 667 bin lira alabildi.

Euro ise Avrupa'da ekonomik durumun ABD ve Japonya'ya göre daha parlak olması nedeniyle yükselişini sürdürüyor. AB ortak para birimi sepetindeki mark da yıl boyunca yatırımcılarını üzdükten sonra, son haftalarda hızlı yükselişe geçti.

Dolar/mark paritesinde yaşanan hareketlilik iç piyasadada de etkili oldu. Yılboyunca yerinde sayan mark, aralık ayında parite kaynaklı olarak yükselişe geçti. Kasım başında 296 bin 200 liradan işlem gören mark, yaklaşık bir ayda yüzde 8.37 oranında değer kazanarak 321 bin liraya yükseldi. Aynı dönemde dolar ise irtifa kaybetti. Kasım başında 684 bin liradan işlem gören dolar yüzde 1.3 oranında gerileyerek 669 bin seviyelerine indi.

Kasımın ortasında para piyasalarında yaşanan ve faizlerde önemli yükselişe neden olan bankacılık krizi tasarruflarını dolarda tutan yatırımcıları da cezbetti.

Faizlerin fırladığı Kasım sonunda 684 bin liradan dolarını bozarak repoya yatıran yatırımcı, hem doların düşmesinden, hem de yüksek faiz oranından kazandı.

Euro bölgesinin ikinci büyük ekonomisine sahip olan Fransa'da işsizliğin düşmesi ve bölgenin para arzı artışının Avrupa Merkez Bankası'nın hedeflediği seviyeye yaklaşarak yüzde 4.9'a gerilemesi, dolarda faiz indirimi beklentisi euro'daki yükselişi destekliyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır