kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Kilidi açacak 2 ihale
Hazine cuma günü iki ihale yaparak 1.5 aydır kilitlenen piyasaları açan düğmeye basacak. Kriz sonrası yapılan ilk iç borçlanmada, faiz kadar talep de önemli

Hazine, dengeleri değiştiren kriz sonrası ilk iç borçlamasını cuma günü yapacak. 6 ve 14 ay vadeli açılan iki ihale sadece piyasaların değil, tüm ekonominin kaderinin belirlenmesinde de önemli rol oynayacak. Toplam 1.5 katrilyon ile 1 katrilyon 650 trilyon aralığında borçlanmayı hedefleyen Hazine'nin, pazartesi 1.4 katrilyon iç borç geri ödemesi var.

Piyasada henüz faiz konusunda fikir netleşmiş değil. Bankacılara göre oran, yeniden bonoya yatırımı cazip kılacak bir seviyede belirlenecek. Kısa vadeli ihalede taleplerin yüzde 70'in üzerinde olabileceği, uzun vadeli tahvile ise daha düşük bir seviyeden alıcı gelebileceği düşünülüyor. Her ne kadar moraller ve güven krizle birlikte yıpransa da, geçen yıl Hazine'ye yüzde 30'lardan borç veren bankaların, iki katı faizi cazip bulacaklarına kesin gözüyle bakılıyor. Bankacılar, başta döviz satışı olmak üzere piyasanın dengelerine bakarak kritik ihalelerin faizine karar verileceğini belirtiyorlar.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI
İhale öncesinde piyasa tarafları olağanüstü bir toplantı ile bugün biraraya geliyor. Bankacılar, Hazine ve Merkez Bankası yetkililerin katılacağı toplantıda bankacıların, piyasa tarafları arasında azalan koordinasyondan duydukları sıkıntıyı dile getirecekleri ve bu sorunun giderilmesi için fikir alış verişi yapılacağı belirtiliyor.

NEDEN KRİTİK?
* Piyasalar kasım ortasındaki krizin ardından tam anlamıyla tıkandı. İşlem hacmi daraldı. Faiz oranları gösterge niteliği olmaktan çıktı. Piyasaların tıkanması hemen reel sektöre de yansıdı. Paranın dolaşımı aksadı. 6 ve 14 aylık ihale açan Hazine, faizin yeniden oluşmasını sağlayacak. Piyasalarda derinlik artacak, para hareketlenecek.

* Bu ihaleler piyasanın programa olan güvenini test edecek. Yatırımcıların kısa yada uzun vadeyi seçmesi, ne kadar risk almak istediklerini ortaya koyacak. İhaleye gelen talep, faiz oranından daha önemlisi bir gösterge olacak.

* Piyasaları yeniden hareketlendirecek bu ihaleler sadece faizin değil, büyüme, enflasyon, tüketim hızı gibi tüm makroekonomik dengelerin de belirlenmesinde rol oynayacak.

1 günde 1 milyar dolar
Yılın son günlerinde bilançolarına çeki düzen vermek için döviz pozisyonlarını kapatan bankalar, dün çarkı tersine döndürdü. Merkez Bankası dün günde 950 milyon dolar satın aldı. Bunun karşılığında piyasaya 637 trilyonun üzerinde TL verdi. Ancak bu para 11 Ocak'taki 1 katrilyon 460 trilyonluk net iç varlıklar hedefi doğrultusunda geri çekilecek. Bankacılar piyasadan yılın ilk gününde hızlı döviz satışının gelmesinin moralleri düzelttiğini belirttiler.

Hazine yine en iyi müşteri
Yeni yılın ilk iç borçlanma ihalesi öncesi kamu bankalarının yöneticileri piyasanın nabzını SABAH'a değerlendirdi.

Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen, geçen yıl yaşanan krizin ardından bankacılık sektörünün daha ihtiyatlı bir davranış içine girdiğini belirtti ve şunları söyledi:

"Geçen yılın son aylarında bankacılık sistemi likidite sıkıntısı nedeni ile darboğaz yaşadı. Faizler yükseldi. Türkiye ekonomisi, ihtiyacı olan likiditeyi kendi imkanları ile yaratamıyor, mutlaka dış kaynak bulunması gerekiyor. Dış kaynak çekilişi faizleri yükseltiyor. Son olaylar, Türk bankacılık sistemi için önemli bir tecrübe oldu. Sektör daha ihtiyatlı bir yaklaşım içine girdi. Ben yüksek faiz beklemiyorum. 2000 yılının son günlerinde alınan kararlar bu yıl etkisini gösterecektir. Nitekim kaynak girişleri de başladı. Biz Halkbank olarak düşük maliyet ve uzun vadeye göre program yapıyoruz."

Vakıfbank Genel Müdür yardımcısı Yusuf Yeşilırmak ise bu yıl da Hazine'nin en iyi müşteri olma özelliğini koruyacağını söyledi ve görüşlerini şöyle özetledi:

"Piyasa, güvensizlik ortamının etkilerini yavaş yavaş üstünden atıyor. Hazine kağıtlarında faiz düşüşü gözleniyor. Biz, iç borçlanmada bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz. Bankalar için garanti müşteri yine Hazine olacaktır. Faizler, ilk aşamada geçen yılki düzeyde olmayabilir ama programla uyumlu dengesini bulacaktır. Hazine, daha az borçlanacağı için bankalar kendilerine kalan likidite ile faiz dengesini kuracaktır."

Programa güven test edilecek

ÜMİT LEBLEBİCİ/TEB Hazine Direktörü
Bu ihalede sadece faiz değil, katılım seviyesi de önemli. Faiz cazip olacak, hem kurumsal yatırımcıdan hem de bireysel yatırımcıdan talep gelecek. Hazine borçlanmasına devam edecek diye düşünüyorum. Yabancıların daha çok 14 aylık tahvile, yerli yatırımcıların da 6 aylık bonoya talep göstereceklerini düşünüyorum. Tahminim 6 aylık bono faizinin yıllık bileşik bazda yüzde 80'nin üzerinde oluşabileceği yönünde.

ALİ AĞAOĞLU/Egebank Hazine Grup Müdürü
Bu ihaleler piyasanın kontağını yeniden çevirecek, tıkanıklığı açacak. Hazine'nin yeniden borçlandığının görülmesi başta yurtdışı olmak üzere piyasalarda kaybolan güveni yeniden sağlayacak. İhaleler ayrıca programa güvenin göstergesi olacak. Güven duyanlar uzun vadeyi tercih edecekler. 6 aylık bonoda faizin yüzde 70-75 aralığında olabileceğini tahmin ediyorum. 14 aylık tahvil ise 60-65 civarında alıcı bulabilir.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır