kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Hamile kadınlar dikkat
Geçen hafta İsveç'te yayınlanan yeni bir araştırmaya göre günde dört fincan ve daha fazla kahve içen hamile kadınların çocuk düşürme riskinin hiç içmeyenlere oranla iki kat fazla olduğu açıklandı. İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Karolinska Kadın Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı araştırmada dört fincandan daha fazla kahve içenlerin düşük yapma riskinin yüzde 50 artmasının yanısıra günde 2 ya da 3 fincan kahve tüketen kadınlarda bu riskin yüzde 30 ile 40 civarında arttığı belirtiliyor. İngiliz uzmanlar ise kahve tüketiminin düşükleri etkilemediği görüşünü savunuyor. Oxford'da bulunan Hamile Sağlığı Merkezi bilimadamları "Hamile olsun olmasın bir kadın günde en az 5 fincan kahve tüketebilir. Kafeinin düşük riskini artırdığı konusunda bulguya rastlamadık" diye konuştu.

Gececi kadınlarda kanser riski büyük
Hemşire, hostes gibi gece çalışan kadınların göğüs kanserine yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Danimarka'da bulunan Kanser Araştırmaları Merkezi'nin 7 bin 35 kadın üzerinde yaptığı araştırmada gece çalışan kadınların göğüs kanseri olma riskinin gündüz çalışan kadınlardan yaklaşık 1.5 kat daha fazla olduğu görüldü. Sadece Danimarka'da çalışan kadınların yüzde 20'sinin gece çalıştığına dikkat çeken kanser uzmanı doktor Johni Hansen gece çalışanların yanısıra uzun süredir çalışma hayatında olanların da göğüs kanserine yakalanma risklerinin yüksek olduğunu söyledi.

Tümörler artık boğulacak
Amerikalı ve Norveçli bilim adamları yaptıkları ortak çalışmada kanser tümörlerini boğan yeni bir yöntem geliştirdiler. Beyne yerleştirilen ve mini fabrika adı verilen sistem, ameliyatlardan sonra geride kalan kanserli tümörlerin beyinde yeniden üreyip büyümesini önlüyor. Canlı hücrelerden oluşan mini fabrika ürettiği endostatin adlı madde ile tümörlerin büyümesini önlüyor. Harvard Üniversitesi uzmanlarının deri altına yerleştirdiği mini fabrikayı Norveçli uzmanlar ameliyatla beyinden çıkarılan kanserli tümörün yerine yerleştirdiler. Şimdilik fareler üzerinde başarı ile denenen yeni yöntemin yakın zamanda insanlarda da uygulanması ümit ediliyor.

Milyonerin acı ölümü
İngiltere'de 1997 yılının yılbaşı çekilişindeki büyük ikramiyeyi kazanan 49 yaşındaki çiftçi Donovan Hankins beynindeki tümör nedeniyle geçtiğimiz Cumartesi akşamı hayatını kaybetti.

3 yıl önce kazandığı büyük ikramiye ile bir anda sterlin milyoneri olan Hankins kazandığı servete rağmen aile çiftliğindeki sade yaşantısını sürdürüyordu. Zengin olmanın çiftçi Donovan'ın kişiliğini ve yaşayış tarzını değiştirmediğini söyleyen yakınları onu çok özleyeceklerini söylediler.

Saddam, Şubat'ta ölecek
Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük kahini olan Fransız Nostradamus, lenf bezi kanseri olan Saddam Hüseyin'in Şubat ayı sonunda öleceği kehanetini, Irak liderinin adını da belirterek söylemişti. Hitler'i, I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı ve Yahudiler'in katledilmesini bilen Nostradamus, Saddam'ın hastalıktan öleceğini açıklamıştı. Ünlü kahin, 21'nci yüzyıl kehanetleri arasında uzaya yolculuk ve 3'üncü Dünya Savaşı'nı da görmüştü. Ancak savaşın hangi uluslar arasında çıkacağını söylememişti. Nostradamus, bütün kehanetlerini "Centuries" adlı kitapta toplamıştı. Gerçek adı Michel de Nostredame olan kahin, 1503'de Fransa'nın St. Remy kentinde doğdu. 1534'de ilk, 1554'de de ikinci evliliğini yapan kahin, 1566 yılında öldü. Ünlü kahin, 2001 Şubat ayını lanetli ay olarak adlandırıyor.

Beşar Esad: Evet, evlendim
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın evlendiği haberleri dün doğrulandı. Esad'ın geçtiğimiz Kasım ayında İngiltere'de eğitim görmüş Suriyeli bir kadınla evlendiği dair haberler çıkmıştı. Hükümet yanlısı Teşrin gazetesi, haberi doğruladı ve Suriye'nin yeni "First Leydisi'nin" İngiltere'de doğan, burada bilgisayar eğitimi almış Esma Ahras olduğunu yazdı. Babası halen İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşadığı belirtilen Ahras'ın, tıpkı göz doktoru Esad gibi burada tıp eğitimi de aldığı ifade ediliyor. Suriyeli kaynaklar, evlilik haberinin duyurulması için Ramazan ayının bitmesi beklendiğini belirtiyor. Esad, geçtiğimiz Temmuz'da, 10 Haziran'da ölen babası Hafız Esad'ın yerine geçmişti.

Uçtu uçtu adam uçtu
Almanya'nın Garmisch-Partenkirchen kentinde yeni yılın ilk günü yapılan kayakla atlama yarışları ilginç görüntülere sahne oldu. Dünya sıralamasında birinci sırada bulunan Alman Martin Schmitt atlayışı sırasında yaptığı estetik hareketlerle izleyenlerin yüreğini ağzına getirdi. Geleneksel "4 Tepe Yarışmaları" büyük bir izleyici kitlesini çekti. Avusturya'nın Innsbruck ile Bischofshofen kayak merkezlerinde de aynı yarışma düzenleniyor.

70'lik prenses fiziksel hasta
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in kızkardeşi Prenses Margaret'in bir ruhsal çöküntü geçirdiği yolundaki haberleri yalanlayan Kraliyet sözcüsü, Prenses'in rahatsızlığının fiziksel olduğunu bildirdi. People adlı bulvar gazetesinde yayınlanan haberde, 70 yaşındaki Prenses'in içine kapanıp insanlarla ilişkisini kestiği öne sürüldü.

Bering'den tünel geçecek
Dünyanın iki yakası açılacak tünelle bir araya getirilecek. Ruslar, Bering Boğazı'nın altından geçerek Amerika'yla Rusya'yı birleştirecek bir tünel için hazırlıklara başladılar. Doğu Chukotya'yla Batı Alaska arasındaki 100 kilometrelik tünelin inşaatına başlanmasının an meselesi olduğu açıklandı. Ancak dünyanın en büyük projelerinden biri olan Bering Tüneli için iki ülkenin onayı lazım.

Hong-Kong'u büyüledi
Tenis kortlarının en güzel sporcularından biri olan Anna Kournikova, Hong Kong'ta kendisini izleyenleri büyüledi. Bugün başlayacak bir turnuva için Hong Kong'a giden Rus tenisçi önceki akşam katıldığı davette tüm dikkatleri üzerinde topladı. Avusturalyalı raket Jelena Dolcic'le birlikte dünyaca ünlü Omega saatlerini tanıtan Kournikova turnuvada da iddialı.

Korsan değil manyak çıktı
İngiltere'den Kenya'ya uçan Boeing 747-400 yolcu uçağının pilot kabinine giren saldırganın hava korsanı olmadığı, bir paranoyak olduğu açıklandı. 379 yolcu, 3 uçuş görevlisi ve 16 kabin memuruna korkulu anlar yaşatan Paul Mukonyi'nin doktoru, Fransa'da okuyan üniversite öğrencisi saldırganın paranoyak olduğunu söyledi.

Tayvan'da kedi köpek etine son
Parlamento aldığı bir kararla kedi ve köpeklerin artık sadece bilimsel amaçlar için kullanılacağını açıkladı

Tayvan Parlamentosu, köpek etinin yenilmesini yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Yasaya göre, kedi ve köpek gibi evcil hayvanların eti ve kürkü sadece bilimsel amaçlar için kullanılabilecek. Kedi ve köpekleri yemek için öldürenler 10 bin Tayvan Doları (yaklaşık 200 milyon lira) para cezası ödeyecek.

BAŞKAN'IN İMZASI
İktidardaki Demokratik İlerleme Partisi milletvekili Wang Hsin-Nan, bu yasayla Tayvan'ın uygarlık dönemine giriş yaptığını belirtti. Yasanın yürürlüğe girmesi için Devlet Başkanı tarafından imzalanması gerekiyor.

Kara çarşaflı kız sınıfa sokulmadı
Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Amerikan Üniversitesi'ne girmek isteyen kara çarşaflı bir öğrenci üniversite görevlileri tarafından içeri sokulmadı. Ortadoğu'nun en Avrupai üniversitesi olarak kabul edilen Kahire Üniversitesi'nde yaşanan çarşaf olayı Mısır'da gündemin birinci maddesi oldu. Üniversite yetkilileri "Gözleri bile belli olmayan kızı güvenlik nedeniyle içeri almadık" dedi.

PEÇELİ ERKEK
Başka birinin yerine üniversiteye girme şüphesi taşıdıklarını belirten yetkili, "Daha önce de sakallı bir adam peçe takarak kız arkadaşının yerine sınavlara girmeye kalkışmıştı" diye konuştu. Üniversitede ders veren Amerikalı öğretim üyelerinin de çarşaflı kızlara ders vermek konusunda isteksiz oldukları belirtildi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır