kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yapay pankreas
Fransız bilim adamlarının yeni geliştirdikleri yapay pankreas ile insülin iğnesi tarihe karışacak

Fransa'da geliştirilen yeni bir yöntem, diabet hastalarını sürekli insülin iğnesi yapmaktan kurtarıyor. Bir pompa, bilgisayar çipi ve bir kablodan oluşan bu yapay pankreas, kanı ihtiyacı oldukça insülin pompalıyor. Bilgisayar çipi kandaki şeker miktarını otomatik olarak ölçüyor. Ve karın boşluğuna yerleştirilmiş olan pompanın herhangi bir dış ölçüme gerek kalmadan yeterli miktarda insülin pompalamasını sağlıyor.

Yapay pankreas geçtiğimiz Ekim ayında 2 Fransız uzman tarafından 57 yaşındaki bir hasta üzerinde denendi. Fransa'nın Montpellier Üniversitesi uzmanlarından Profesör Eric Renard ve Jacques Bringer'in diabet hastası Jean Salgueiro'nun karın boşluğuna taktığı yapay pankreasın ömrü de uzun. Ancak 3 ayda bir insülin deposuna yeni hormon akıtılması gerekiyor. Bunu için cihazın çıkarılmasına gerek kalmadan hormon bir enjektör aracılığı ile akıtılıyor.

FİYATI DA DÜŞECEK
Yeni buluş Almanya'daki şeker uzmanları tarafından da benimsendi. Alman diabet uzmanları yapay pankreası diabet1 (diabetmellitus) hastaları için büyük bir şans olarak görüyorlar. Henüz deneme aşamasında olan cihazın önümüzdeki yıllarda seri olarak üretilmesi şu anda çok yüksek olan fiyatının da düşmesini sağlayacak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır