kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Savaşa hazırlanın' Ortadoğu savaşı kapıda
Filistin lideri Yaser Arafat'ın Amerika'ya giderek Başkan Bill Clinton'la görüşmesiyle Ortadoğu barış görüşmelerinde umut ışığı belirirken, İsrail yönetimi en kötü ihtimallere karşı hazırlık yapıyor.

İsrail Generkurmay Başkanı General Shaul Mofaz ve komutanlarla bir araya gelen İsrail Başbakanı Ehud Barak, generallere gerginliğin bütün Ortadoğu'yu kapsayacak bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunarak bu yönde hazırlıkların bir an önce tamamlanmasını istedi. Bu olağanüstü toplantının ardından, ordu yedek askerleri göreve çağırdı. Ayrıca, rutin eğitimin yanı sıra savaş eğitimine ağırlık verildi.

'3 AY ÖNCE SÖYLEDİM'
Savunma Bakanlığı görevini de yürüten Barak'ın "savaşa hazırlanın" talimatının ardından İsrail Gizli Servisi Mossad'ın eline bir rapor geçti. Raporda iki ayrı senaryodan söz ediliyor. Birincisi barış görüşmelerinin başarısızlığa uğraması üzerine Filistin yönetimiyle girilecek topyekün bir savaş... İsrail'in Filistin'e yönelik bir askeri harekatı, Mısır ve Ürdün'ün karşılık vermesine yol açacak. Irak gibi Arap ülkeleri de İsrail'e çeşitli saldırılar düzenleyecek.

İkinci senaryo ise İran ve Suriye'nin destek verdiği Hizbullah militanlarıyla girişilecek bir çatışmanın savaşa dönüşmesi ihtimali.İstihbarat kaynaklarının değerlendirmesine göre bölgesel bir savaşta İsrail'in gelişmiş aşkeri gücüyle mücadele edebilecek kapasitede sadece iki ülke var: Mısır ve Suudi Arabistan... Suriye ise ekonomik güçlüklerden dolayı on yıl önce silahlanma yarışını bıraktı. Ama füze, kimyasal ve biyolojik silahları yine de İsrail'e ağır hasar verebilir. Barak, ordu yetkilileriyle yapılan toplantıyı 3 ay önce yaptığını ifade etti.

'EL AKSA BOMBALANABİLİR'
Öte yandan İsrail basınına göre de, İsrail istihbarat birimleri ilginç duyumlar aldı. Kahane Haraketi'nin kurucusunun oğlu olan Binyamin Kahane ve eşinin öldürülmesinin ardından aşırı Ortodokslar'ın misilleme olarak El Aksa Camii'ni havaya uçurmasından korkuluyor. Misillemenin varabileceği boyutlar şöyle sıralanıyor: Son yıllarda aşırı dincilerin, barış sürecini sabote etmek için El Aksa Camii'ni havaya uçurma planları yaptıklarına dair duyum vardı, ancak Kahane olayından sonra, daha ılımlı olan aşırı sağcı gruplar da böyle bir girişimde bulunabilirler. Bu, bir bölgesel savaşın başlangıcı olur.

BARAK'A SUİKAST PLANI
Barış süreci nedeniyle, son haftalarda Başbakan Ehud Barak'ın Yahudiler tarafından öldürülebileceğine dair duyumlar giderek artıyor. Dışişleri Bakanı Şolomo Ben Ami ve Adalet Bakanı Yossi Beilin'e de suikast düzenlenebileceğine dair duyumlar var.

Yeni yıla çatışmalarla girildi
3 ayı aşkın bir süreden bu yana kan dökülen Ortadoğu yeni yıla da çatışmalarla girdi. İsrail'de önceki gece 54 kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın ardından bölgede tansiyon daha da yükseldi. İsrail ordusu alarma geçirilirken dün de çeşitli çatışmalarda toplam 4 kişi öldürüldü. Batı Şeria'nın Tulkarm kentinde Filistin polisi İsrail askerleri taraından öldürüldü. Filistinli güvenlik kaynakları, bir karakolda görevli olan 30 ve 37 yaşlarındaki polislerin üzerine pek çok kez ateş edildiğini ve polislerin dövüldüklerini belirttiler.

Gazze Şeridi'ndeki Dugit ve Neve Nevkalim Yahudi yerleşim bölgelerinde meydana gelen ve 2 İsrail askerinin yaralanmasına neden olan patlamaların ardından İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu da 2 Filistinli sivil öldü.

Arafat, Clinton'la görüşmeye gitti
Filistin lideri Yaser Arafat, Ortadoğu'da barışı sağlamak için son kozlarını oynayan Amerika Başkanı Bill Clinton'ın çağrısını kabul ederek görüşmelerde bulunmak üzere Washington'a gitti.

Görev süresinin dolmasına 3 haftadan az bir zaman kalan Clinton, tarafları 3'lü bir zirve için iknaya çalışıyor. İsrail, Clinton'ın önerisini kabul etmişti. Filistin tarafı ise Clinton'ın planına karşı çıkıyordu. Ancak Arafat da Pazartesi günü Clinton'la yaptığı 45 dakikalık telefon görüşmesinin ardından Washington'a gitmeye karar verdi. Clinton-Arafat görüşmesinde, barış zirvesinde nelerin konuşulacağına dair bir "ortak anlayış" geliştirilmeye çalışıldığı açıklandı.

Filistin yönetimine yakın kaynaklar umutlu konuşarak, Arafat'ın Clinton'ın önerisini kabul edeceğini belirtiyorlar. İsrail cephesi ise umutsuz. Başbakan Ehud Barak, Amerika Başkanı Bill Clinton'ın görevinin sona ereceği 20 Ocak'tan önce bir İsrail-Filistin barış anlaşmasına mimarlık edebileceğini sanmadığını söyledi. Barak, gelecek iki hafta ya da üç hafta içinde imzalanmaya hazır bir barış anlaşması sağlamanın mümkün olduğuna inanmadığını belirtti. Barak, Washington'a temsilciler göndermeyi ancak "terörizme dur denilecekse ve İsrail-Filistin güvenlik işbirliği yeniden başlayacaksa" düşünebileceğini belirtti.

YAHUDİLER'İN ACI GÜNÜ
Batı Şeria'da Pazar günü katledilen Kahane Haraketi'nin lideri Meir Kahane'nin oğlu Binyamin'in 1 Ocak günkü cenaze töreninde gözyaşı vardı. El ele tutuşup ağıtlar yakan Yahudiler hep beraber şarkılar söyledi. Yahudiler, cenaze sonrası Ramallah kentine yürüdü.

FİLİSTİN TARAFINDA DA GÖZYAŞI VAR
Kahane'nin ölümünün, Arafat'a bağlı el Fetih örgütünün önde gelen bir liderine yönelik suikasta karşı misilleme olduğu söyleniyor. Filistinli militan Thabet, Batı Şeria'da öldürülmüştü. El Fetih, Thabet'in kanının yerde kalmayacağını söylemişti.

SON PATLAMADA 54 KİŞİ YARALANDI
Ortadoğu'da en son kanlı olay, İsrail'in kıyı kenti Netanya'da meydana geldi. Büyük mağazaların olduğu bir cadde üzerindeki otobüs durağında meydana gelen patlamada 54 kişi yaralandı. 4 kişinin durumunun ciddiyetini koruduğu söyleniyor. Tel Aviv'in 35 kilometre kuzeyindeki Netanya'da meydana gelen patlamanın ardından mağazaların camları patladı, bir araç da kullanılamaz hale geldi. İsrail polisi olay yerinde kuş uçurtmazken, saldırının sorumluluğunu Filistinli radikal örgüt Halk Ordusu İleri Kolları üstlendi. Örgüt saldırıyı öldürülen El Fetih liderlerinden Thabet Thabet'in intikamını almak için düzenlediklerini açıkladı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır