kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
82'nci vilayet kıbrıs
Karar hayata geçince neler olacak? Kıbrıs takımları Türkiye liginde oynayacak, KKTC deniz filosu Türk bayrağı çekecek

Bakanlar Kurulu'nun önceki hafta yapılan toplantısında, Kıbrıs'ın eğitimden ulaşıma, spordan ormancılığa kadar pek çok alanda Türkiye ile entegrasyonunu öngören gizli bir eylem planını kabul etti. Entegrasyon planı çerçevesinde, kurum ve kuruluşlar ile bakanlıkların ivedi olarak uygulamaya sokacakları programlar planda ayrıntılı biçimde belirlendi. On sayfalık "Gizli Eylem Planı'nda, KKTC'nin "Türkiye'nin kalkınmada öncelikli bir bölgesi gibi mütalla edileceği ve hedeflere KKTC'ye üçüncü devlet muamelesi yapılmadan ulaşılacağı" vurgulandı.

"Gizli Kıbrıs Eylem Planında" kurum ve kuruluşların yapacağı çalışmalar şöyle sıralandı:

Başbakanlık ve Hazine Müsteşarlığı: Etkin bir teşvik sistemi ile özel sektör yatırımları hızlandırılacak. Bankacılık, sosyal güvenlik, vergi, özelleştirme gibi alanlarda yapısal reformlara destek verilecek. KKTC Doğu Akdeniz bölgesinde "bir turizm, ticaret, hafif endüstri ve yüksek öğrenim merkezi" olarak ele alınacak.

Ziraat Bankası: Tarım, turizm ve endüstri alanlarında Türkiye'deki koşullarla kredi verilmesi sağlanacak.

Gümrük Müsteşarlığı: Dış Ticaret ve gümrük konularında Türkiye ile KKTC arasında başlatılan mevzuat uyumu çalışmaları sonuçlandırılacak.

Tarım Bakanlığı: Hayvancılığın geliştirilmesi ve yürütülmekte olan proje ve çalışmaların ileriye götürülmesi ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak. Gübre, tohum, ilaç gibi temel girdiler KKTC'li üreticilere aynı fiyatlarla sağlanacak.

Orman Bakanlığı: Ağaçlandırma çalışmalarına master planı çerçevesinde devam edilecek ve Karpaz bölgesinde Milli Park uygulaması başlatılacak.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü : İskan, topraklandırma ve eş değer mal projesi en kısa zamanda sonuçlandırılacak. Devam eden harita çalışması 2003 yılına kadar tamamlanmış olacak.

Enerji Bakanlığı: Enerji üretimi sorununun Türkiye'den kablo ve enerji nakli yoluyla çözümü sağlanacak. Bu yatırımlarla ilgili değerlendirme ve proje çalışmaları ivedilikle tamamlanacak. Kritik öneme haiz boru ile su taşıma projesine ivme kazandırılacak.

Turizm Bakanlığı: Tur operatörleri ve seyahat acentalarının katılımı ile ortaklaşa pazarlama ve tanıtım projeleri yürütülecek. Turizm master planının tamamlanması ve uygulanması konusunda KKTC'ye destek verilecek.

Ulaştırma Bakanlığı: 40 gemiden oluşan KKTC Deniz filosu, Türk bayrağı altında denizcilik alanında faaliyet gösterecek. Antalya ile hızlı deniz bağlantısı kurularak turizmde tek pazar imkanı yaratılacak.

Maliye Bakanlığı, Başbakanlık, hazine Müsteşarlığı: KKTC deniz, hava ve kara taşıtlarına iç hat muamelesi yapılacak. "Ayak bastı ücreti" gibi alınan vergi, resim ve harçlar kaldırılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı: Milli Eğitim, Kültür ve Gençlik Spor alanlarında eğitim programları eşleştirilecek. İki ülkenin talim ve terbiye kurulları arasında tam işbirliği sağlanacak. KKTC eğitim sistemi bir program dahilinde fiilen Türk eğitim sisteminin bir parçası olarak değerlendirilecek.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı: KKTC spor kulüplerinin Türkiye'deki liglere iştirak etmesi, özellikle futbolda Kıbrıslı Türk sporcuların yabancı muamelesi görmeden spor kulüplerimizde yer alması sağlanacak.

Adalet Bakanlığı: Hukuki mevzuatlar arasındaki uyum için başlatılan çalışmalara ivme kazandırılacak.

Dışişleri ve Çalışma Bakanlıkları: Mahkeme kararlarının karşılıklı olarak tanınması sağlanacak. Kaçak işçi sorununa çözüm bulmak üzere iki ülke arasında konsolosluk ve sosyal güvenlik alanlarında işbirliği arttırılacak.

İçişleri Bakanlığı: KKTC vatandaşlarının Türkiye'de ikamet etme şartı aranmaksızın Türk vatandaşlığına alınabilmesi için gerekli çalışmalar ivedilikle yapılacak. Bu çerçevede Kıbrıslı Türkler'in askerlik mükellefiyeti ve göçe yol açılmaması gibi hususlar gözönünde tutularak yapılacak vatandaşlık başvuruları aşamalı olarak sonuçlandırılacak. KKTC vatandaşları, Türkiye'de gayrimenkul edinme gibi işlemlerde T.C. vatandaşlarına uygulanan mevzuata tabi olacaklar.

Fatma Sibel YÜKSEK


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır