kapat

Ramazan Özel
22.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşte geldi Kadir Gecesi
Zaman ve mekan, önemli olaylarla anlam kazanır. Kadir Gecesi bu bakımdan hiçbir döneme nasip olmayan, beşer tarihinin en önemli hadisesi olan Kuran'ın nazil olmaya başladığı ve Allah'ın hakkında müstakil bir sure gönderdiği müstesna bir gecedir...

Her türlü iyilik ve güzelliği; hayır ve bereketi; rahmet ve mağfireti ve daha nice ilahi tecellileri bünyesinde barındıran, manevi haz ve vecdin doruğa ulaştığı bir Ramazan ayının daha son günlerine gelmiş ve Kuran-ı Kerim'in manen, "Bin aydan daha hayırlı olduğunu" bildirdiği bir Kadir Gecesi'ni daha idrak etmiş bulunmaktayız.

Zaman ve mekanlar; kendilerinde meydana gelen büyük ve önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir Gecesi; bu bakımdan hiçbir zamana nasip olmayan, beşer tarihinin en önemli hadisesi olan Kuran-ı Kerim'in nazil olmaya başladığı ve Yüce Allah'ın, hakkında müstakil bir sure gönderdiği müstesna bir gecedir. Aynı adı taşıyan surede Cenab-ı Hakk şöyle buyurmaktadır.

"Doğrusu, biz Kuran'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece, melekler ve Cebrail Rablarının izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece, tan yeri ağarıncaya kadar süren bir esenliktir." (Kadir:1-5)

Dinimizi kavramak için İslam'dan önceki durumu bilmemiz gerekir

İlahi rahmet Kuran'ın nüzõlünü şair şöyle dile getiriyor:

"Hakk'ın en şa'şalı nõru tecelli etti,

Doğdu Kur'an güneşi, leyle-i fetret bitti."

Gerçekten Hz. Muhammed'e risâlet ve nübüvvet görevinin verilişi ile, en büyük hidayet rehberi olan Kuran-ı Kerim'in vahyedilmeye başladığı Kadir Gecesi'nin insanlık adına taşıdığı önemi ve değeri anlayabilmek için dünyanın İslam'dan önceki durumuna bakmamız, Kuran ve Hz. Peygamber ile insanlığın neler kazandığını, maddi ve manevi alanda nereden nereye geldiğini mukayese etmemiz gerekir.

Şair o dönemi şu mısralarla özetliyor:
"Sırtları geçmişti beşer, yırtıcılıkta, Dişsiz mi bir insan, onu kardeşleri yerdi"

İslam'da tembelliğin, karamsarlığın, cehaletin, fitnenin, kinin yeri yokturİnsanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamayı hedefleyen, onun mantık ve vicdanını aydınlatan, manevi varlığımızı karartan her türlü kötülük ve olumsuzluktan arındırarak ve ahlaki değerlere yönelterek bizi mutedil ve huzurlu bir ruh yapısına ulaştıran; Kuran'dır ve O'nu bizzat yaşayarak bizlere örnek ve klavuz olan Hz. Muhammed'tir. O'nun öngördüğü hayat tarzında hiçliğe, boşluğa, anlamsızlığa, karamsarlığa, ümitsizliğe, gayesizliğe, tembelliğe, cehalete, tefrikaya, fitnye, kin ve düşmanlığa yer yoktur.

Aksine Kuran'ın öngördüğü ilke ve prensiplerinin özünde; aydınlık bir ruh, huzur dolu bir kalp, sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşlik, dayanışma, dostluk, ilim, irfan, ahlak ve erdemlilik vardır. Beşeriyetin ufuklarını kaplayan zulüm, cehalet, delalet ve vahşet bulutları Kuran ile dağılmış, insanlık adeta yeniden doğmuş ve kaybettiği değerlerini yeniden kazanmıştır.

Yeni manevi hamlelere hazırlanmak için Kadir Gecesi büyük bir fırsattır
Ramazan ayının manevi ikliminde bir ay süren feyizli ve yoğun ibadet disiplininin, ruhumuz üzerindeki tesirlerini yakından hissedebilmek, yeni manevi hamlelere ve nefsi mücadelelere hazırlanmak için, bu gece büyük bir fırsattır. Bu nedenle manen bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, dolayısıyla, yaklaşık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiği şekilde istifade edebilmek için; geçmiş hata, kusur ve günahlarımızdan pişmanlık duyarak bunları bir daha işlememeye söz vermeli, söz ve fiillerimizin Kuran ve Sünnet'e uygun olup olmadığının muhasebesini yapmalı, varsa eksiklerimizi telafi etmeli ve bu geceyi yepyenibir hayatın başlangıcı saymalıyız.

Dargınlık, kırgınlık kin ve nefretin yerine sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, dostluk ve kardeşliği hakim kılmalıyız. Yetimlerin, kimsesizlerin, fakir ve muhtaçların bükük boyunlarını doğrultmalı onların kırık kalplerini onarmalı, ellerinden tutup topluma kazandırmalıyız. Bütün müminlerin mübarek Kadir Gecesi'ni kutluyorum. Bu gecenin tüm insanlığın Kuran'ın manevi gölgesinde, huzur, barış ve hidayetine vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan diliyorum.

MEHMET NURİ YILMAZ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır